Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παπασταύρου: Το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου οι υπογραφές με τη Chevron

Παπασταύρου: Το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου οι υπογραφές με τη Chevron
O κ. Παπασταύρου υποστήριξε ότι ο Κάθετος Διάδρομος προσθέτει έσοδα για τη χώρα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας μέσα από τις αναγκαίες επενδύσεις

Εντός του δεύτερου 10ημέρου του Φεβρουαρίου 2026 θα υπογραφούν οι τέσσερις συμβάσεις με τη Chevron, ώστε στη συνέχεια να κυρωθούν από τη Βουλή, και το δεύτερο εξάμηνο του 2026 να ξεκινήσουν οι γεωφυσικές έρευνες. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στην αντίστοιχη συμφωνία με τις ExxonMobil, Helleniq Energy και Energean στο Ιόνιο, όπου η ερευνητική γεώτρηση θα ξεκινήσει εντός του 2027.
Όσον αφορά στον Κάθετο Διάδρομο, ο Υπουργός επεσήμανε ότι ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, θωρακίζοντας παράλληλα την ενεργειακή της αυτονομία. «Διαφοροποιεί τον ενεργειακό διάδρομο, ώστε να μπορούν οι χώρες -η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Μολδαβία- να αποκτήσουν μία εναλλακτική δίοδο για να έχουν φυσικό αέριο», υπογράμμισε, τονίζοντας, παράλληλα, ότι μέσω αυτού δημιουργείται μία ενδοχώρα 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, «όπου μπορούν να δημιουργηθούν διάδρομοι εμπορίου και διασυνδέσεις».

Η συνάντηση στις ΗΠΑ

Ο κ. Παπασταύρου μίλησε για την πολύ σημαντική συνάντηση, που θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι Υπουργοί Ενέργειας των χωρών του Κάθετου Διαδρόμου, ο Αμερικανός Υπουργός Ενέργειας, κ. Chris Wright, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Το θέμα του Κάθετου Διαδρόμου έχει και άλλη μία διάσταση, είναι μία γέφυρα συνάντησης Ευρώπης και Αμερική, στην οποία η Ελλάδα πρωταγωνιστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ

Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στη στήριξη της Κυβέρνησης στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι καθώς το θέμα αυτό σχετίζεται με μία εισηγμένη εταιρεία, «οι τοποθετήσεις πρέπει να είναι πάντα στο πλαίσιο των κανόνων της κεφαλαιαγοράς, δηλαδή με θεσμικό τρόπο».
Όπως είπε, η ενέργεια δεν είναι μόνο οικονομικό αγαθό, αλλά έχει γεωπολιτική και περιβαλλοντική διάσταση και είναι συστατικό στοιχείο ασφάλειας, ανθεκτικότητας και εθνικής κυριαρχίας: «Η ενίσχυση, η στήριξη των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει να κάνει με μία απόφαση στρατηγικού χαρακτήρα. Και όπως, είχε πει ο Πρωθυπουργός από τη Σιγκαπούρη, η κυβέρνηση θα στηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ και θα διατηρήσει τον κεντρικό ρόλο που έχει σε αυτή τη σημαντική, στρατηγικού χαρακτήρα, υποδομή για τη χώρα».
Αναφέρθηκε επίσης, στη συμμετοχή του σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, Στρατηγό, Δ. Χούπη και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου: «Μία νέα απειλή για όλες τις χώρες είναι η κυβερνοασφάλεια. Και για αυτό είναι σημαντικό το θέμα των υποδομών. Οι νέες απειλές δεν είναι με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, είναι υβριδικές. Και για αυτό κάθε χώρα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να προστατεύει τις υποδομές της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης