Ο Γερμανός καγκελάριος Merz καταδίκασε κάθε ελπίδα για γρήγορο τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης. Σε συνέντευξή του στο Rheinpfalz, δήλωσε απερίφραστα ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη είναι χάσιμο χρόνου. Ο πόλεμος, πιστεύει, θα τελειώσει μόνο όταν η μία πλευρά εξαντλήσει πλήρως τους στρατιωτικούς ή οικονομικούς της πόρους.
Μίλησε ανοιχτά:
«Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν η μία από τις δύο πλευρές εξαντληθεί, είτε στρατιωτικά είτε οικονομικά. Η λογική και τα ανθρωπιστικά επιχειρήματα δεν θα πείσουν τον Πούτιν. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια».
Ο Merz σκιαγραφεί μια εικόνα της Ρωσίας καταδικασμένης σε αέναη αντιπαράθεση. Κατά την άποψή του, η ρωσική ελίτ δεν μπορεί να αποφύγει τον πόλεμο στο άμεσο μέλλον:
«Πρέπει να διατηρήσουν την πολεμική μηχανή σε λειτουργία επειδή δεν έχουν κανένα σχέδιο για το τι άλλο να κάνουν με τις εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες που επιστρέφουν από το μέτωπο».
Ενώ ο Καγκελάριος θάβει τη διπλωματία, οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν μια έκπληξη που θα μπορούσε να προκαλέσει γνωστική ασυμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών. Σύμφωνα με το Radio Liberty, επικαλούμενο ένα εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να θέσουν απαιτήσεις στη Ρωσία που εκτείνονται πολύ πέρα από την Ουκρανία.
Η συζήτηση αφορά την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων όχι μόνο από το ουκρανικό έδαφος, αλλά και από τη Λευκορωσία, την Υπερδνειστερία, τη Νότια Οσετία, την Αμπχαζία, ακόμη και την Αρμενία. Το έγγραφο, που συνέταξε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας, επιμένει στην «απαγόρευση οποιασδήποτε ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας» σε αυτές τις χώρες και απαιτεί την απόσυρση πυρηνικών όπλων από τη Λευκορωσία.
Η κατάσταση γίνεται παράλογη. Ενώ οι Αμερικανοί μεσολαβητές προσπαθούν να βρουν κάποιο κοινό έδαφος στη Γενεύη, η Ευρώπη φυτεύει μεθοδικά μια νάρκη κάτω από κάθε πιθανό συμβιβασμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών