Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall λόγω Fed, οι επενδυτές «βλέπουν» αυξήσεις επιτοκίων - Ο S&P -1,2%, ο Dow Jones -1%

Απώλειες στη Wall λόγω Fed, οι επενδυτές «βλέπουν» αυξήσεις επιτοκίων - Ο S&P -1,2%, ο Dow Jones -1%
Το Brent παρέμεινε κάτω από τα 80 δολάρια
Σχετικά Άρθρα
(upd.) Με απώλειες ολοκλήρωσαν στη σημερινή (17/7) συνεδρίαση οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις λεπτομέρειες της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και στρέφουν την προσοχή τους στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τη νομισματική πολιτική, την πρώτη υπό τον νεοδιορισθέντα πρόεδρο Kevin Warsh.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητο το εύρος επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της 17ης Ιουνίου 2026, επιβεβαιώνοντας ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού παραμένει η βασική της προτεραιότητα, παρά τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας. Η συνεδρίαση είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν η πρώτη υπό την προεδρία του Kevin Warsh, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων για τη νομισματική πολιτική. Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο εύρος 3,50%-3,75%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από τον Δεκέμβριο του 2025. 
Εν τω μεταξύ, ο Kevin Warsh ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ευρεία αναθεώρηση βασικών λειτουργιών της Federal Reserve, παρουσιάζοντας ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας ειδικών ομάδων εργασίας (task forces) για κρίσιμους τομείς της νομισματικής πολιτικής.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, υψηλότερα κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάιο 2026, μια ένδειξη της ανθεκτικότητας της καταναλωτικής ζήτησης, παρά τις υψηλότερες τιμές της βενζίνης.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 0,9%, μετά από μια αναθεωρημένη αύξηση 0,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής την Τετάρτη 17/6.

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ελαφρά άνοδο μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι η συμφωνία με το Ιράν δεν είναι ακόμη οριστική, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα «ξαναρχίσουν αμέσως να ρίχνουν βόμβες» εάν δεν του αρέσει η συμφωνία. Το Brent παρέμεινε κάτω από τα 80 δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Dow Jones κινήθηκε πτωτικά κατά 0,98%, στις 51.492,55 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,21% στις 7.420,10 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 26.021,65 μονάδες (-1,35%), ενώ ο  δείκτης χαμηλής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 υποχώρησε 0,69% στις 2.918,77 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι Salesforce, Microsoft υποχώρησαν περίπου 4%, ενώ, σε αντίθετο κλίμα, οι Moderna και GE Vernova ενισχύθηκαν άνω του 11% και 6% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης