Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το Παρασκήνιο της Συνεδρίασης: Στήριξη από επιλεκτικές τοποθετήσεις – Συσσώρευση πάνω από τις 2.600 μονάδες

Το Παρασκήνιο της Συνεδρίασης: Στήριξη από επιλεκτικές τοποθετήσεις – Συσσώρευση πάνω από τις 2.600 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
17:30 Τελευταίο Σχόλιο

ΑΓΟΡΑ: Αρκετά καλή η σημερινή συνεδρίαση από πλευράς τζίρου, ενώ οι επιλεκτικές κινήσεις και πάλι έδωσαν τον τόνο. Ξεχώρισαν ΕΥΔΑΠ, HelleniQ Energy (νέα υψηλά), Crediabank, Optima Bank, Jumbo και Metlen. Στο +0,29% και στις 2.614,44 μονάδες με συναλλαγές πάνω από 307 εκατ. ευρώ. Είχαμε και πακέτα 30,6 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι ο τζίρος ήταν καλός.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με καλή απόδοση και ανώτερη των άλλων συστημικών η Alpha Bank τις τελευταίες εβδομάδες. Πάει να καλύψει μέρος της υστέρησης αλλά θέλει δουλίτσα, ειδικά έναντι της Πειραιώς. Σήμερα έγραψε νέο υψηλό. Και σήμερα πήγε καλύτερα από τις άλλες και έκλεισε με άνοδο 0,98%. Οριακά υψηλότερα η Eurobank και με οριακές απώλειες οι άλλες δύο. Η Optima στα 10,92 ευρώ και στο +2,06%.

CREDIABANK: Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έβγαλε δυνατή αντίδραση σήμερα και προσπάθησε να επιστρέψει στο 1 ευρώ. Πολύ σημαντικό το σημείο κατά την ταπεινή μας άποψη. Στα 0,98 ευρώ το κλείσιμο και στο +4,26% με υψηλό στα 0,9950 ευρώ. Ο όγκος μεγάλος και πάνω από 7,6 εκατ. τεμάχια.

ΕΥΔΑΠ: Και αυτή μετά από 5 συνεχόμενες πτωτικές έβγαλε αντίδραση και μάλιστα δυνατή. Στα 11,50 ευρώ και στο +5,89%.

HELLENIQ ENERGY: Σε νέα πολυετή υψηλά, 21 ετών πλέον. Τρομερά τα νούμερα του κλάδου και βέβαια υπάρχει η προσδοκία, λόγω των προβλημάτων που έχουν άλλα διυλιστήρια με τους πολέμους, να διατηρηθούν τα καλά κέρδη και στις επόμενες χρήσεις. Αυτή είναι η βασική αιτία της ανόδου, αλλά σήμερα σε κάποια χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφόρησε φήμη για αύξηση κεφαλαίου. Στα 13,60 ευρώ και στο +4,62%.

JUMBO: Και τι δε διαβάσαμε για τη μετοχή και για τον Απόστολο Βακάκη, όταν ήταν στα χαμηλά. Δηλαδή έχει πέσει μία μετοχή από τα 27-28 ευρώ στα 22 ευρώ και αντί να δεις το ποτήρι μισογεμάτο, την παρουσιάσεις ότι θα πάει χάλια; Η συγκεκριμένη; Στα 26,46 ευρώ και στο +1,93% πλέον. Δηλαδή αν βάλουμε και τα μερίσματα έχει υπερκαλύψει την πτώση λόγω Citi και των άλλων λόγων.

COCA COLA: Κατά 26% αύξησε την τιμή στόχο η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ και έδωσε τα 62 ευρώ. Περιμένει πως θα ολοκληρωθεί φέτος η εξαγορά της Coca Cola Africa και έτσι ο τζίρος από 12,56 δισ. ευρώ που περιμένει για φέτος, το 2027 θα πάει στα 18,4 δισ. ευρώ και τα κέρδη από 1,127 δισ. ευρώ φέτος θα πάνε στα 1,657 δισ. ευρώ το 2027. Με απώλειες και σήμερα κατά 1,44% και υψηλό όγκο. Στα 54,80 ευρώ.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Με δυνατή άνοδο Metlen (+1,61%), ΔΕΗ (+1,56%) και ΕΛΧΑ (+1,37%).

AKTOR: Με δυνατή πτώση 4,10% και στα 10,30 ευρώ. Ο όγκος πάλι υψηλός. Θέλει το χρόνο της.

ΕΥΑΘ: Νομίζουμε πως υστερεί έναντι της ΕΥΔΑΠ, αλλά σήμερα κατέγραψε άνοδο επειδή η ΕΥΔΑΠ κινήθηκε δυνατά. Το σχέδιο της Κυβέρνησης θέλει δουλειά για να φέρει αποτελέσματα και πρέπει μέσα στις εταιρείες να την «ιδρώσουν τη φανέλα», γιατί θα μαζέψουν εταιρείες που τα μεγέθη δεν είναι και τόσο καλά. Αποκτούν όμως προοπτική και με αρκετή δουλειά μπορεί να δείξουν growth και να βάλουν τις βάσεις για υψηλότερα. Στα 4,70 ευρώ και στο +2,51%.

LAMDA DEV. (απάντηση): Προτιμώ να σας βάλω το εβδομαδιαίο γράφημα, γιατί το σενάριο ότι θα τρέξει η μετοχή παίζει χρόνια τώρα λόγω Ελληνικού, χωρίς όμως προκοπή. Η στήλη δεν ήταν ποτέ θετική για τη μετοχή και όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές προτιμούμε άλλες εταιρείες ακινήτων που έχουν discount και δίνουν και μέρισμα. Το 2019, η μετοχή ήταν στα 9 ευρώ, αντιλαμβάνεστε γιατί έτρεξε τότε. Πριν τον Covid-19 ήταν στα 8 ευρώ και σήμερα είναι κάτω από 6,5 ευρώ. Επίσης δεν έχει δώσει μέρισμα όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό το διάστημα ο Γ.Δ. έχει κάνει τεράστια κίνηση. Στα 6,4650 ευρώ και στο +0,86%.
ΛΑΜΔΑ_12.jpg

ΕΥΡΩΠΗ:
Λόγω Credia ενισχύθηκε 2,86%.


14:08 UPDATE

Επιλεκτικά στον FTSE 25

Σε νέα πολυετή υψηλά η HelleniQ Energy. Ενισχύεται 2,31% και είναι στα 13,30 ευρώ. Βγάζει αντίδραση μετά τη διόρθωση από τα ψηλά η ΕΥΔΑΠ και ενισχύεται 5,71%. Είναι στα 11,48 ευρώ. Είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές.
Η ΔΕΗ μετά τις αγορές από insiders βγάζει αντίδραση και επιστρέφει πάνω από τα 22 ευρώ. Είναι στα 22,26 ευρώ με άνοδο 2,30%.
Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική από την Alpha Bank και κέρδη 2,05%.
Με άνοδο 4,47% η CREDIA προσπαθεί να επιστρέψει στο 1 ευρώ.


12:22 UPDATE

Η επιστροφή της Jumbo

Μετά από αρκετό καιρό πίεσης και αρνητικών ειδήσεων κυρίως από τις εκθέσεις της Citi, που την επηρέασαν η μετοχή επιστρέφει εκεί που ήταν το Φεβρουάριο. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 6 μήνες περνάει και πάλι πάνω από τα 26 ευρώ. Είχε προηγηθεί η επιβεβαίωση του guidance από τη διοίκηση για αύξηση πωλήσεων 5% και κέρδη 310-320 εκατ. ευρώ. Ήταν από τις φθηνότερες μετοχές του FTSE 25 και η στήλη είχε αναφερθεί αρκετές φορές εκφράζοντας την αντίθεσή της με όσα υποστήριζε η Citi.
Σήμερα είναι στα 26,28 ευρώ με άνοδο 1,23%. Στην αγορά λόγω MSCI αύριο, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για πιθανή έξοδο, αν πάρει το εισιτήριο εισόδου η Motor Oil και δε γίνουν 10 οι εταιρείες.


12:07 UPDATE


Ισχυρή άνοδος για Dotsoft

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου (δείτε σχόλιο νωρίτερα για τα νούμερα) τα οποία έδειξαν αύξηση σημαντική του τζίρου και σταθερότητα στην κερδοφορία, η μετοχή της Dotsoft ενισχύεται 10%
με όγκο κάτω από 1.000 τεμάχια (εξαιρετικά περιορισμένη η διασπορά της μετοχής, η οποία διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά). Η αποτίμηση λίγο κάτω από 110 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής στα 35,20 ευρώ.
Μαζί με την παραπάνω ενισχύεται 7,11% η Παΐρης και 4,79% η Φίλιππος Νάκας.

10:40 Πρώτο Σχόλιο

ΑΓΟΡΑ:
Σταθεροποιητικά άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης. Αναμένεται υποτονικό κλίμα στη δική μας αγορά με συνέχιση των επιλεκτικών τοποθετήσεων. Ο Γ.Δ. άνοιξε σχεδόν αμετάβλητος. Πιέζεται και πάλι η Coca Cola και θα επηρεάσει την αγορά. CrediaBank, ΕlvalHalcor και ΔΕΗ έχουν άνοδο. Καλή άνοδο και από Motor Oil.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Πέριξ των 88 δολαρίων το βαρέλι τα προθεσμιακά του brent, ενισχύονται για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, λόγω της αβεβαιότητας για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τερματισμό του πολέμου και άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ.

MSCI: Αύριο η απόφαση, το βράδυ. Δεν έχουμε κάτι άλλο να περιμένουμε. Δεν έχουμε ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Με το ζόρι, ανεβαίνουν και ανακοινώσεις στο site του χρηματιστηρίου και οι περισσότερες είναι για αγορές ιδίων μετοχών.

MOTOR OIL: Θα είναι μία μεγάλη επιβράβευση αν επιστρέψει η μετοχή στον MSCI Greece. Αν γίνει θα χρειαστούν περί τα 5 εκατ. μετοχές. Στα 53,30 ευρώ και στο +0,57%.

ΔΕΗ: Μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου ενέργειας παγκοσμίως, συγκαταλέγεται πλέον η ΔΕΗ σε θέματα ESG, καθώς απέκτησε το Prime Status της ISS STOXX. Το συνολικό performance score της αυξήθηκε σε 50,83 από 47,04, οδηγώντας σε αναβάθμιση της συνολικής αξιολόγησής της σε “Β-“ από “C+”, ενισχύοντας περαιτέρω τη διεθνή αναγνώριση των επιδόσεών της σε θέματα ESG. Στα 21,94 ευρώ και στο +0,83%.

COCA COLA: Μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση λόγω της έκθεσης, σήμερα υποχωρεί 0,72% και είναι στα 55,20 ευρώ. Έχει ακόμα πωλητές, αλλά ίσως και να είναι υπερβολική η πίεση.

DOTSOFT: Βελτιωμένος ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου, αλλά τα EBITDA δεν ακολούθησαν καθώς όλα τα κόστη αυξήθηκαν. Ο τζίρος στα 12,8 εκατ. ευρώ από 9,2 εκατ. ευρώ με τα έργα από το δημόσιο να αποτελούν το 86% του τζίρου. Τα EBITDA στα 3,63 εκατ. ευρώ από 3,56 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 2,4 εκατ. ευρώ από 2,45 εκατ. ευρώ. Οι ταμειακές ροές επίσης δεν πήγαν καλά. Η διοίκηση εκτιμά ότι το β' εξάμηνο του 2026 διαμορφώνεται σε ευνοϊκό περιβάλλον ζήτησης.

Με τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας την 30.06.2026, η χρηματοδότηση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα μετατοπίζεται στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), τα οποία διατηρούν ενεργό αγωγό προκηρύξεων στους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας. Παράλληλα, η στροφή της αγοράς προς εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί νέα πεδία δραστηριοποίησης, στα οποία η Εταιρεία έχει ήδη επενδύσει μέσω των ερευνητικών της δράσεων.

CREDIABANK: Με όρεξη ξεκίνησε και έχει άνοδο 1,60%. Είναι στα 0,9560 ευρώ, άρα αρκετά μακριά από το 1 ευρώ που θεωρούμε ότι πρέπει να επιστρέψει σύντομα.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Βγαίνουν σημαντικές πωλήσεις το τελευταίο διάστημα και εκτός από τις αγορές ιδίων μετοχών, ο πρόεδρος και CEO, Πάρης Κυριακόπουλος, βγήκε αγοραστής.

FOURLIS: Εντολή πώλησης 10 χιλ. τεμαχίων στα 3,88 ευρώ (-4,55%) στην προσυνεδρίαση η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε. Μάλλον ήθελαν να τσεκάρουν τα αντανακλαστικά αυτών που την «προσέχουν». Στα 4,07 ευρώ με μόλις 7 τεμάχια στο άνοιγμα.

INTERLIFE: Μεγάλη εντολή αγοράς 18 χιλ. τεμαχίων περίπου στα 7,02 ευρώ στην προσυνεδρίαση. Μετά ακυρώθηκαν τα περισσότερα και έμειναν 5 χιλ. τεμάχια.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Μετά την είσοδο των νέων μετοχών λόγω συμψηφισμού απαίτησης βασικού μετόχου, ο Ελευθέριος-Ίων-Έρικ Μουζάκης-Γκάγκνουμ αύξησε το ποσοστό του στο 27,6707% από 22,5403%. Οι υπόλοιποι υπέστησαν ένα μικρό dilution.

ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ_386.jpg

Γιώργος Κατικάς
georgekatikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης