Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ύφεση της πανδημίας, ανησυχία για τις μεταλλάξεις - Ανοίγουν από 1/2 τα σχολεία - Στα 6.000 τα ενεργά κρούσματα

Ύφεση της πανδημίας, ανησυχία για τις μεταλλάξεις - Ανοίγουν από 1/2 τα σχολεία - Στα 6.000 τα ενεργά κρούσματα
Σε επιφυλακή για γ’ κύμα κορωνοϊού - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις - Το σχέδιο για οικονομία - Ανοίγουν τα σχολεία από 1/2
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σταθεροποίηση της πορείας της επιδημίας τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες διαπιστώνεται από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, με τους ειδικούς της επιτροπής λοιμωξιολόγων να λαμβάνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την συνέχεια.
Οι 585 νέες διαγνώσεις που ανακοίνωσε χθες 22/1 ο ΕΟΔΥ σε σύνολο 32.436 διαγνωστικών ελέγχων (12.579 μοριακοί και 19.858 rapid tests) διαμορφώνουν μια επιδημιολογική εικόνα που, ένα μήνα μετά τα Χριστούγεννα και δύο εβδομάδες μετά τα Φώτα, αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι η έξαρση την οποία φοβούνταν οι ειδικοί για το διάστημα των εορτών δεν συνέβη.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ωριμότητα και υπευθυνότητα και μας αξίζουν συγχαρητήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η επιτροπή των λοιμοξιολόγων δείχνουν ότι σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός με μικρές πτωτικές τάσεις, με τον κυλιόμενο μέσο αριθμό των τελευταίων επτά ημερών να ανέρχεται στα 467 κρούσματα/ημέρα.
Σε πανελλαδικό επίπεδο τα ενεργά κρούσματα δεν ξεπερνούν τις 6.000 και ο συνολικός δείκτης θετικότητας παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα κάτω από το 2%, αναδεικνύοντας την ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια.
Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό, καθώς «δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς, επομένως ο πραγματικός αριθμός των φορέων του ιού είναι μεγαλύτερος».
Διασωληνωμένοι είναι 288 συνάνθρωποί μας, με την κυρία Παπαευαγγέλου να σημειώνει ότι αυτή την εβδομάδα ήταν η πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες που ο αριθμός έπεσε κάτω από 300.
Η πτωτική αυτή τάση εισάγει τη χώρα σε μια περίοδο σταθεροποίησης και ύφεσης, η οποία, όμως, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και μπορεί να αλλάξει σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα, καθώς περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στις επιβαρυμένες περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση της πανδημίας.

Σταθεροποίηση αλλά όχι μείωση στην Αττική

Σε επιφυλακή παραμένουν οι ειδικοί για την Αττική, η οποία κατέγραψε χθες 22/1 248 νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού, ενώ σημειώνει και τα μισά από το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων της επικράτειας (περίπου 3.000), παρά τα σημάδια σημαντικής υποχώρησης του ιικού φορτίου την τελευταία εβδομάδα της τάξης του 20%.
Ενδεικτική της κατάστασης στην Αττική είναι και η αυξημένη πληρότητα των ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, η οποία φτάνει το 58%, σε αντίθεση με τα αρκετά χαμηλότερα ποσοστά που καταγράφονται στην υπόλοιπη επικράτεια (23% στις απλές κλίνες – 49% στις κλίνες ΜΕΘ).
Ιδιαίτερο προβληματισμό, όμως, συνεχίζει να δημιουργεί η επιδημιολογική εικόνα σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου το lockdown παρατείνεται για ακόμα μία εβδομάδα για τους δήμους Ασπρoπύργου και Αχαρνών.
Ειδικά για τον δήμο Αχαρνών, τα στοιχεία προκαλούν εντύπωση, καθώς καταγράφεται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Ο κύριος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων στην περιοχή, καθ’ότι, όπως επεσήμανε, «περαιτέρω αύξηση της διασποράς ίσως την επόμενη εβδομάδα επιφέρει ακόμα και άρση του click away».

Δίκτυο επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Στη δημιουργία ενός πανελλαδικού Δικτύου παρακολούθησης και ανάλυσης των μεταλλάξεων και των παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 προχωρά το Υπουργείο Υγείας, έπειτα από σύσκεψη που συγκάλεσε Υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.
«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το ECDC και τη Διευθύντριά του, την κυρία Ammon και προχωράμε στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση του ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Δίκτυο επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης αυτών των στελεχών, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο να υπάρχει σωστή επιδημιολογική ανάλυση και η Κυβέρνηση να μπορεί να παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και την προστασία των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο κ. Κικίλιας.

Βήματα προς μια μερική κανονικότητα

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας της επιτρέπει πλέον μικρά αλλά σταθερά βήματα προς μια μερική κανονικότητα.
Η αρχή έγινε ήδη αυτή την εβδομάδα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η συνέχεια δίνεται την 1η Φεβρουαρίου, όταν και θα ανοίξουν όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.
Επίσης, παρατείνεται η απαγόρευση ψαρέματος και κυνηγιού, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, όπου το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της Π.Ε. και μόνο και έως τέσσερα άτομα – δύο σε κάθε αυτοκίνητο.
Στα ταξί πλέον θα επιτρέπονται δύο επιβαίνοντες πλην του οδηγού, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως και τα ΟΠΑΠ play.

Κεραμέως (Υπ. Παιδείας): Επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων από 1 Φεβρουαρίου - Κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές

Στις τάξεις τους για δια ζώσης μαθήματα επιστρέφουν από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων.
Μόνη εξαίρεση οι κόκκινες περιοχές στις οποίες θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και οι μαθητές Λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως εξειδίκευσε τους τρόπους με τους οποίους θα ανοίξουν Γυμνάσια και τη Λύκεια ενώ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Δημιουργήθηκε και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.

Διευκρίνισε ότι:

  • Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.
  • Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Τα μέτρα πρόληψης σε Γυμνάσια και Λύκεια

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών,
  • σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε επίσης, ότι με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Χαρδαλιάς: Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα - Πότε ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Αλλαγές σε κάποια από τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα καθώς και την παράταση τους για ακόμα μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε συνέχεια, της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα - δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί.
Συγκεκριμένα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).
Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.
Επίσης, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.
Να σημειωθεί ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.
Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.


Μαγιορκίνης: Η επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται στη μετάλλαξη με το όνομα «Nelly»

Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην επικράτεια και έχουμε εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίηση και ύφεσης, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ covid.
Καταγράφονται καθημερινά 100 εισαγωγές και -όπως είπε- ένα ποσοστό θα χρειαστεί διασωλήνωση.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει μειωθεί κατά 20% στην Αττική και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στην ηλικιακή κατανομή.
«Είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε τα όπλα μας, τα οποία είναι τα μέτρα προστασίας, και πως η επιστημονική κοινότητα είναι σε θέση να προτείνει εκ νέου μέτρα για την αποφυγή διασποράς εάν χρειαστεί.
Σχετικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλούν το αμινοξύ τυροσίνη στη θέση 501 της πρωτεΐνης spike ακίδας του ιού.
Μέσω αυτού ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα.
Στους επιστημονικούς κύκλους αποκαλούν το μεταλλαγμένο στέλεχος (N501Y) με το παρατσούκλι «Nelly».
Τα στελέχη αυτά έχουν ταυτιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις και παρακολουθούνται στενά.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο το στέλεχος «Nelly» φαίνεται να συνδέεται με το τρίτο κύμα.

Στους 5.598 οι νεκροί

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 22/1 585 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 585, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 151.041 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.598 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 288 (70,1% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1.jpg

2.jpg

 

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

3.jpg

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

4.jpg


Πώς λειτουργεί η αγορά

Από Δευτέρα 18/1 άνοιξε το σύνολο του λιανεμπορίου, ανάμεσα τους και τα εμπορικά καταστήματα, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away.
Επίσης, στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, κοκ.
Σημειώνεται πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά εώς τις 20:00 το βράδυ.

Η μετακίνηση

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από χθες 18/1 (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.
Η μετακίνηση των πελατών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
  • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Πώς λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

Με ειδικούς όρους θα λειτουργήσουν οι δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02, οι υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01, οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06, κα οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08.
Συγκεκριμένα:

  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
  • Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών π.χ. γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
  • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης