Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο 1 εκατ οι εμβολιασμοί στα τέλη Μαρτίου - Παραμένει ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ - Έρχονται τα εμβόλια της Johnson

Στο 1 εκατ οι εμβολιασμοί στα τέλη Μαρτίου - Παραμένει ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ - Έρχονται τα εμβόλια της Johnson
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμευτεί στην ΕΕ για 1,2 εκατομμύρια εμβόλια στο δεύτερο τρίμηνο
Σχετικά Άρθρα

Στον γρήγορο εμβολιασμό του πληθυσμού εναποθέτει τις ελπίδες της για άρση του lockdown η κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι εντός του Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί 1 εκατομμύριο Έλληνες.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου, ενώ αναφερόμενος στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, υποστήριξε πως η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμευτεί για 1,2 εκατομμύρια εμβόλια στο δεύτερο τρίμηνο.
«Έχει επαναλάβει την υπόσχεσή της αυτή στην Ε.Ε. Άρα, αυτό θα τηρηθεί, δεν ξέρουμε ακριβώς τις μέρες του Απριλίου, μπορεί να είναι προς το τέλος του Απρίλη», τόνισε.
Για τους πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή 700 χιλιάδες έχουν κάνει την πρώτη δόση και οι υπόλοιποι 362 χιλιάδες έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση. Εντός του Μαρτίου, κοντά στην εθνική εορτή, θα είναι 1 εκατομμύριο εμβολιασμένοι πολίτες».

Οι δεύτερες δόσεις όλων των εμβολίων είναι εξασφαλισμένες

Το πιο κρίσιμο σημείο του Απριλίου είναι οι παραδόσεις της Pfizer που εκεί αναμένουμε τις μεγάλες παραλαβές. Εκεί, περιμένουμε τέσσερα εκατομμύρια στο τρίμηνο. Θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αν τον Απρίλιο έχουμε κοντά στο ένα εκατομμύριο από τη Pfizer.
Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι τέλος Απριλίου - αρχές Μαΐου θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση μέχρι τα μέσα Μαΐου, όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών.

Γεραπετρίτης: Πρώιμη η συζήτηση για άρση του lockdown ως την 25η Μαρτίου

Πρώιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση για την άρση του lockdown ως της 25 Μαρτίου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αν και υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου, να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία.
Μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι το αν θα επεκταθεί το καθεστώς αυστηρής απαγόρευσης και μετά την Καθαρά Δεύτερα είναι κάτι που θα εξεταστεί την επόμενη Παρασκευή.
Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο, δήλωσε πως επιθυμία είναι να ανοίξει με τη φυσική παρουσία των πελατών αλλά με αυστηρούς όρους και έλεγχο της κινητικότητας. Ο υπουργός σημείωσε ότι κάθε 15 μέρες που μένει κλειστό το λιανεμπόριο κοστίζει στην οικονομία 1,5 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι πρόθεση είναι και το ισόρροπο άνοιγμα των σχολείων.

Ελπίζουμε στο Πάσχα

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ελπίδα του το Πάσχα να είμαστε στα χωριά μας, λέγοντας πάντως ότι θα υπάρχουν μέτρα πρόληψης και η χρήση μάσκας. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είμαστε πολύ μακριά για να γίνει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για το Πάσχα
Ο υπουργός τόνισε ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων οφείλεται αφενός στις μεταλλάξεις, που σε κάποιες περιοχές όπως είναι η Αττική αγγίζουν το 90% των κρουσμάτων και αφετέρου στον αυξημένο αριθμό τεστ, που κάποιους μέρες ξεπερνούν και τις 60 χιλιάδες.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικές κλινικές, δήλωσε ότι έχει υπάρξει συνεργασία του δημοσίου με ιδιωτικές κλινικές και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις επρόκειτο για πρωτοβουλία των ιδιωτών. Εξήγησε πως όταν μιλάμε για επίταξη σημαίνει ότι δημόσιο πληρώνει τις δομές αυτές.


Γκάγκα: 20χρονος διασωληνωμένος χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Για πολύ νέους ασθενείς, που είναι διασωληνωμένοι, έκανε λόγο η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα.
Υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, υπογράμμισε η γιατρός, προσθέτοντας πως στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και άλλοι νέοι άνθρωποι κάτω των 38 ετών.
«Κανείς δεν είναι απρόσβλητος», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Διευκρίνισε εντούτοις, πως οι πιο νεαροί ασθενείς είναι λιγότεροι σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κρεβάτια σε ΜΕΘ και αν χρειαστεί θα γίνουν διασωληνώσεις και στις κλινικές, συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα χρειαστεί βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, επισήμανε πως «οποιοδήποτε νοσοκομείο χρειαστεί θα μπει στον αγώνα».
Αναφορικά με τη σημασία του εμβολιασμού, υπογράμμισε, πως θωρακίζει τους ασθενείς και παρατήρησε, πως οι πολίτες άνω των 80 ετών, που εισήλθαν στα νοσοκομεία την τελευταία περίοδο – με εξαίρεση μία γυναίκα - δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοΐου.

Θωμαΐδης: Επιδημιολογικό απαγορευτικό

Απαγορευτικά χαρακτηρίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη μελέτη των λυμάτων.
«Παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας που είναι αποτέλεσμα των ανάλυσης του ιικού φορτίου των προηγούμενων εβδομάδων.
Δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα.
Αναμένουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα για το αν θα υπάρξει ύφεση», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο για την επαναλειτουργία.
Με τέτοιο υψηλό ιικό φορτίο και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα» τόνισε ο κ. Θωμαΐδης σχετικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων,
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πλην της Αττικής όπου το ιικό φορτίο είναι «σταθερό και υψηλό», υψηλά επίπεδα καταγράφηκαν και σε περιοχές της περιφέρειας.
«Υπάρχει αύξηση συνολικά στο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα».
Όπως τόνισε ο κ. Θωμαΐδης στην Αττική έχουν επικρατήσει η βρετανική και η ισπανική μετάλλαξη του Covid-19, οι οποίες «παράγουν στο κάθε άτομο πολύ υψηλό ιικό φορτίο.
Όλα τα θετικά δείγματα είναι πολύ υψηλά σε ιικό φορτίο».

Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ

Στην αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που πλέον εντοπίζονται σε όλη την επικράτεια έχει μετατεθεί η αγωνία για την πανδημία στη χώρα, η οποία κατά τα χθεσινά 5/3 στοιχεία του ΕΟΔΥ κινείται σε αριθμούς παρόμοιους με τους χθεσινούς και ελαφρώς μειωμένους, αν και «το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται», σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Με 2.215 νέα κρούσματα, 16.500 ενεργά σε όλη την επικράτεια, τους διασωληνωμένους στους 451 και τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες αν τα έξυπνα μέτρα της κυβέρνησης θα προλάβουν τη διασπορά, επιτρέποντας έτσι -και σε συνδυασμό με τις στρατηγικές κινήσεις ενίσχυσης των νοσοκομείων- μια αργή αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που έχει βρεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Θα χρειαστούν εβδομάδες για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Τα επιδημιολογικά στοιχεία προσφέρονται για δυσοίωνες προβλέψεις αλλά και ακριβείς υπολογισμούς.
Ο μέσος όρος κρουσμάτων που διπλασιάστηκε σε 15 ημέρες φτάνοντας τα 1.909 κρούσματα ανά ημέρα, επιτρέπει μια εκτίμηση του βάρους που θα χρειαστεί να σηκώσει το σύστημα υγείας.
Ήδη, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 330 εισαγωγές σε νοσοκομεία ημερησίως κατά μέσο όρο, με τους νοσηλευόμενους ασθενείς COVID-19 στην επικράτεια να υπερβαίνουν τους 3.200.
Μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν 403 εισαγωγές.
Περίπου 200 ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση ή νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εκτίμησε η καθηγήτρια, αριθμός πολλαπλάσιας ανησυχίας με τη νοσηλεία παρατεταμένη κατά μία εβδομάδα σε σχέση με παλαιότερα και την αλματώδη αύξηση που παρατηρείται στο σκληρό δείκτη την τελευταία εβδομάδα: οι 196 νέες διασωληνώσεις σχημάτισαν την πληρότητα των ΜΕΘ COVID σε 63% για την επικράτεια και 87% για την Αττική, παρά την αύξηση διαθέσιμων κλινών (90 κλίνες ΜΕΘ-COVID-19)
Έντονη παραμένει η ανησυχία για την κατάσταση στο λεκανοπέδιο που δέχτηκε 1.600 ασθενείς στα νοσοκομεία του τις τελευταίες εφτά ημέρες, με τα νοσοκομεία του να φιλοξενούν τα μισά περίπου περιστατικά COVID-19.

Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφουν αύξηση στις διαγνώσεις που πιθανότατα σχετίζονται με τις παραλλαγές του SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίζεται σε 106 χώρες και σε 56 το νοτιοαφρικανικό.
Στην Ελλάδα οι μεταλλάξεις βρίσκονται παντού με κυρίαρχο το βρετανικό στέλεχος, ο ΕΟΔΥ το συνδέει με το 60-70% των νέων κρουσμάτων και έως και 90% για Αττική και Κρήτη.
Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έχει δείξει 1.006 στελέχη στην Αττική, 200 στη Θεσσαλονίκη, 116 στο Ηράκλειο, 46 στο Ρέθυμνο και 30 στο Λασίθι, 28 στη Λάρισα, 22 στην Αχαΐα, 21 στην Κοζάνη (21) και 12 στην Εύβοια.
Δεδομένης της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας των μεταλλαγμένων στελεχών, η καθηγήτρια επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που σειρά παραγόντων οδηγούν στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Μεταλλάξεις, χειμωνιάτικος καιρός, μεγάλη ιική διασπορά στην κοινότητα και χαλάρωση του κόσμου εξαιτίας της κόπωσης δυσκολεύουν την προσπάθεια επαναφοράς δραστηριοτήτων.
«Οι πολίτες που τα τηρούν αποτελούν ένα τείχος προστασίας», ανέφερε η καθηγήτρια για τα μέτρα που μας απέτρεψαν από χειρότερη μοίρα και που, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς (1.059.304 έως σήμερα), θα οδηγήσουν στο τέλος του μαραθωνίου.

«Βράζει» η Αττική - Ανώγεια Κρήτης και Φωκίδα στο «βαθύ κόκκινο»

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.215 νέα κρούσματα κατόπιν 56.061 ελέγχων, με τα μισά σταθερά στην Αττική (1.057), 247 στη Θεσσαλονίκη και 107 στην Αχαΐα να σχηματίζουν την τριάδα στην επιδημιολογική κατάταξη.
Η πορεία της Αττικής παραμένει ανοδική, με πάνω από 8.100 ενεργά κρούσματα το τελευταίο 15ήμερο ενώ για χθες η κατάσταση δείχνει ανεξέλεγκτη στο Κέντρο με 314 νέες λοιμώξεις και ακολουθούν Πειραιάς (184), Δυτικός Τομέας Αθηνών (147), Ανατολική Αττική (122), Βόρειος Τομέας (113), Νήσοι (45) και Δυτική Αττική (35).
Αυξητικές τάσεις πως δείχνουν οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρα.
Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, σημείωσε αύξηση 37% στο επιδημιολογικό της φορτίο την εβδομάδα αυτή, με 2.000 ενεργά κρούσματα.
Η επιδημιολογική επιβάρυνση οδήγησε την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και τον Δήμο Ανωγείων της Π.Ε. Ρεθύμνου στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκρουσε καμπανάκι επιπλέον για τις περιφερειακές ενότητες: Κοζάνης (21 νέα κρούσματα), Καστοριάς (5), Ιωαννίνων (40), Καβάλας (20), Ημαθίας (10), Σερρών (8), Κιλκίς (3), Ζακύνθου (4), Χανίων (15) και Ρεθύμνου (18), οι οποίες πλησιάζουν το σημείο συναγερμού.

Τι ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Από τις 4 Μαρτίου και έως τις 16 Μαρτίου αλλάζουν τα δεδομένα στην μετακίνηση (ισχύουν σε όλη τη χώρα).

Στο SMS 2 (αγορά αγαθών) και 3 (τράπεζες) η μετακίνηση θα γίνεται εντός δήμου ή έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο SMS 6 οι δραστηριότητα γίνεται είτε όταν κάποιος είναι πεζός ή όταν κινείται με ποδήλατο.
Στο SMS 4 από αύριο θα ζητούνται επιπλέον διευκρινήσεις.

Συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα, η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο.
Ακόμα αυστηροποιείται η μετακίνηση με τους κωδικούς «2» για ψώνια και «3» στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες, όπου θα πρέπει να γίνεται είτε εντός του δήμου κατοικίας, είτε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.
Ακόμα, όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περεταίρω διευκρινίσεις.

Στους 6.664 οι νεκροί


s1_10.jpg

Τα νέα 5/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.215, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 201.677, εκ των οποίων 51,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

s2_10.jpg

s2_10.jpg

s5_6.jpg

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης