Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Το επόμενο δίμηνο θα κυριαρχήσει το βρετανικό στέλεχος έναντι του υπάρχοντος ιού

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Το επόμενο δίμηνο θα κυριαρχήσει το βρετανικό στέλεχος έναντι του υπάρχοντος ιού
Σύμφωνα με τον Δ. Σαρηγιάννη, «η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους θα ήταν πολύ υψηλότερη αν τη χρονική περίοδο εισαγωγής του στην Ελλάδα δεν βρισκόμασταν σε lockdown
Σχετικά Άρθρα

«Το βρετανικό στέλεχος θα κυριαρχήσει έναντι του υπάρχοντος ιού μέσα στους επόμενους δύο μήνες», προειδοποιεί ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δ. Σαρηγιάννης.
Μάλιστα, μέχρι τις 31 Μαΐου το ποσοστό των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS- CoV-2, αναμένεται να φτάσει το 87% στην Αττική και το 50% σε όλη την Ελλάδα, επί του συνόλου των ημερήσιων νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τη νέα τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews.
Ήδη, εφιαλτική χαρακτηρίζουν την επικράτηση της νέας παραλλαγής οι επιστήμονες, αφού έχει αρχίσει να αυξάνει τη συμμετοχή του στον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων, λόγω της υψηλότερης μεταδοτικότητάς του.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους θα ήταν πολύ υψηλότερη αν τη χρονική περίοδο εισαγωγής του στην Ελλάδα δεν βρισκόμασταν σε lockdown, ενώ επιπλέον συμβολή στον περιορισμό της διασποράς του είχε το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε οριζόντια από τις 3 έως και τις 16 Ιανουαρίου».
Ο ίδιος εκτιμά πως «σε αντίθετη περίπτωση, η διασπορά του θα ήταν πολύ υψηλότερη τώρα και η συνολική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα πολύ χειρότερη».
Ακόμη, ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ανοίγματα οικονομικών, εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων, ελλοχεύουν κινδύνους τους επόμενους μήνες.

Περί μεταλλάξεων

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, στις 31/12/2020 κυμαινόταν στο 0,4% το ποσοστό των μεταλλαγμένων στελεχών επί του συνόλου των νέων κρουσμάτων στη χώρα και στην Αττική στο 0,2%, ενώ ένα μήνα μετά, στις 31/1/2021 τα ποσοστά ανήλθαν σε 3,9% και 6,2%, στις 28/2 σε 5,6% και 26%.
Στις 31 Μαρτίου αναμένεται να φτάσουν στο 14,4% (στη χώρα) και 49,9% ( στην Αττική) αντίστοιχα, ενώ στις 30 Απριλίου σε 30,3% και 76% αντίστοιχα.
Στις 31 Μαΐου οι μεταλλάξεις επί του συνόλου των νέων κρουσμάτων αναμένεται να κυριαρχήσουν σε ποσοστό 87% στην Αττική και 50% σε ολόκληρη την επικράτεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης