Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΔΣΑ: Επείγουσα αναφορά στον Χρυσοχοϊδη για την αστυνομική βία

ΔΣΑ: Επείγουσα αναφορά στον Χρυσοχοϊδη για την αστυνομική βία
Η καθ' υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση σε βάρος πολιτών και δικηγόρων δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Σχετικά Άρθρα

Επείγουσα αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την οποία κοινοποίησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, απέστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, με την οποία ζητεί την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση του περιστατικού Αστυνομικών με νεαρό πολίτη, χθες, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, όπως και άλλων περιστατικών που έχουν προηγηθεί.

Το κείμενο της αναφοράς του κ. Βερβεσού έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια των πρόσφατων επιθέσεων αστυνομικών κατά δικηγόρου στο κέντρο της Αθήνας (στις 6.3.2021) και κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη (στις 7.3.2021), που έλαβαν ευρεία δημοσιότητα μέσω βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αλλά και των καταγγελιών συναδέλφων σχετικά με την παρεμπόδιση πραγματοποίησης νόμιμης δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης προσαχθέντων/ συλληφθέντων σε συνήγορο, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε επείγουσα αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κοινοποιούμενη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία ζητεί την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση των γεγονότων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν.
Σύμφωνα με την αναφορά του προέδρου του ΔΣΑ, κατά την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές σε ένα κράτος δικαίου.
Η καθ' υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση σε βάρος πολιτών και δικηγόρων δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα.
Παράλληλα, η έννομη τάξη προστατεύει το δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως των πολιτών (Συντ. 11), καθώς και το δικαίωμα ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο.
Κάθε καταπάτηση των άνω θεμελιωδών δικαιωμάτων από τα αστυνομικά όργανα, που έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία τους, συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά τον νομικό μας πολιτισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης