Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δοκιμάζεται το ΕΣΥ - Από 21:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας, δωρεάν τεστ για όλους - Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι

Δοκιμάζεται το ΕΣΥ - Από 21:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας, δωρεάν τεστ για όλους - Ανοίγουν κομμωτήρια, αρχαιολογικοί χώροι
Η στρατηγική για τον περιορισμό της πανδημίας - Με SMS στον κωδικό 6 η επίσκεψη σε υπαίθριους αρχαιολογικούς - Επανέρχεται η ερασιτεχνική αλιεία - Στα πάρκα μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με μικρές ανάσες ελευθερίας η κυβέρνηση, κατόπιν και των σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, προσπαθεί να διευκολύνει την τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και να επιτευχθεί ακολούθως η πολυπόθητη αποσυμφόρηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Χθες πραγματοποιήθηκαν 525 νέες εισαγωγές, 298 εκ των οποίων στην Αττική που επιβαρύνεται ασύμμετρα από την πανδημία λόγω του μεγάλου πληθυσμού και των μεταλλάξεων που επικρατούν, στοιχεία που εξηγούν εν μέρει και την αναποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων. Ενδεικτικά, στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονταν χθες 2.312 ασθενείς.
Ο μέσος όρος εισαγωγών για την εβδομάδα ξεπέρασε τις 500 ανά ημέρα και η επιβάρυνση στις ΜΕΘ το 20%, ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αριθμοί πρωτοφανείς από την έναρξη της πανδημίας, όπως σχολίασε.
Δηλωτική της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία είναι η κατάσταση στο «Αττικόν».
Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, από την 1η Μαρτίου έχουν εισαχθεί 404 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και 52 σε ΜΕΘ, με τους νοσηλευόμενους σήμερα να φτάνουν αντίστοιχα τους 222 και 44.
Το σύστημα υγείας λυγίζει και στην Αχαΐα, πρόσθεσε η καθηγήτρια, και ακολουθούν Θεσσαλονίκη και Κρήτη.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης» επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης για το βάρος στο σύστημα υγείας, το οποίο εξακολουθεί να ενισχύεται οι ΜΕΘ από 557 έχουν φτάσει τις 1.189 (αύξηση 114%) και μαζί με τις ιδιωτικές τις 1.450.

Αύξηση στου επιδημιολογικούς δείκτες - Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Στα 20.000 παραμένουν τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια και μια αίσθηση σταθεροποίησης αποτυπώνεται για Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο, αντίθετα με Κρήτη, Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία που η επιδημία δείχνει αυξητική τάση.
Ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά ημέρα για την εβδομάδα έφτασε τα 2.250 και ο δείκτης θετικότητας από το 4,5% οδηγήθηκε στο 6%.
Παράλληλα, το Rt παραμένει πάνω από το 1.
Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.281 νέες λοιμώξεις, με το κέντρο να παραμένει η υγειονομική βόμβα (317) και Δυτικό Τομέα Αθηνών και Πειραιά να ακολουθούν (206 και 197 αντίστοιχα).
Συνολικά το λεκανοπέδιο κατέγραψε αύξηση σε νέες διαγνώσεις 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Σημάδια σταθεροποίησης αντιθέτως δίνει η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η οποία για σήμερα σημειώνει 302 κρούσματα.
Ωστόσο, αρνητικό επιδημιολογικό αποτύπωμα δίνουν για σήμερα βάσει νέων διαγνώσεων Αχαΐα (151), Λάρισα (83), Φθιώτιδα (36), Εύβοια (56), Ημαθία (39), Ηράκλειο (53), Ιωάννινα (27), Κοζάνη (51), Κορινθία (40), Μαγνησία (50).
Η συνολική εικόνα της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργών κρουσμάτων, φέρνει αλλαγές στον χάρτη αυξημένου και πολύ αυξημένου (βαθύ κόκκινο) κινδύνου.

Μαζικά δωρεάν rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας

Μαζικά δωρεάν rapid test
σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, άμεσα προσβάσιμα από τα φαρμακεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.
Από τέλος Απριλίου, κάθε πολίτης δίνοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα.
Στόχος είναι από τα 300.000 τεστ την εβδομάδα να φτάσουμε τα 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.
Απαντώντας στην κριτική για «παλινωδίες» της κυβέρνησης και στο γεγονός ότι παρά το lockdown τα κρούσματα ξεπέρασαν ακόμα και τα 3.500, ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι τα μέτρα δουλεύουν, ωστόσο υπάρχουν νέες μεταλλάξεις, ο κόσμος έχει κουραστεί, και η κινητικότητα είναι αυξημένη, οδηγώντας σε μη τήρηση των μέτρων και συγκεντρώσεις σε σπίτια και πορείες.
Τόνισε δε ότι η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η βρετανική μετάλλαξη είναι από 43%-90% πιο μεταδοτική.
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι «επιβάλλεται να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας σε κάποιες δραστηριότητες για να έχουμε υψηλότερη συμμόρφωση στα μέτρα».

Τα νέα μέτρα που ανακοίνώθηκαν

-Επέκταση ωραρίου μετακίνησης έως 21:00 όλες τις μέρες, σε όλη την επικράτεια
-Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων
-Λειτουργία κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων
-Διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η επιτροπή των ειδικών, αφού μελέτησε τα δεδομένα, εισηγήθηκε:

Όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00, αρχής γενομένης από αύριο 20/3.
Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τη Δευτέρα 22/3
Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα, φυσικά με μάσκα και αποστολή SMS στον κωδικό 6.
Για τα πάρκα ισχύσει μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS στον κωδικό 6.


Δείτε όλα τα νέα μέτρα πατώντας ΕΔΩ

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από αύριο 20/3 στις 06:00 το πρωί οι ακόλουθες περιοχές:

  • η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου
  • η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου
  • ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
  • οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς
  • ο δήμος Καρδίτσας

Η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από χθες το πρωί, καθεστώς στο οποίο θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί.
Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, «βγαίνουν» οι εξής περιοχές:

  • η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας
  • η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου
  • Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας
  • Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας «βγαίνει» από το βαθύ κόκκινο
  • Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο δήμος Ρόδου

Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από το 4,5 στο 6%

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στην εβδομαδιαία ενημέρωση , αρχικά στο ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα.
Οπως ανέφερε παραμένουμε σταθερά στα 20.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, ενώ όπως είπε ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από το 4,5% στο 6%.
Η κα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε πως το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά, αναφέροντας πως την περασμένη εβδομάδα γίνονταν πάνω από 400 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία, με την Αττική να δέχεται την μεγαλύτερη πίεση (σ.σ. στα νοσοκομεία της νοσηλεύονται περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με κορωνοϊό).
Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης και στο ότι η Αττική δεν «παίρνει ανάσα» παρά τα -εδώ και εβδομάδες εν ισχύ- μέτρα, με κυριότερη αιτία τον πληθυσμό.
Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σε όλους για τήρηση των μέτρων από εδώ και στο εξής, αποφεύγοντας τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.
«Ας κρατήσουμε τα μέτρα όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και με τους στενούς συγγενείς και φίλους», συμπλήρωσε.
«Στην επιτροπή συζητήσαμε για την ψυχική κόπωση όλων.
Όμως σήμερα με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για χαλάρωση των μέτρων», είπε και τόνισε πως αναζητήθηκε η χρυσή τομή με μέτρα που θα αποσυμπιέσουν μεν τους πολίτες, αλλά δεν θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κάνοντας αναφορά και στο μαζικό testing που έρχεται, ειδικά για τους εργαζόμενους.

Στους 7.361 οι νεκροί

Τα νέα 19/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.785, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 233.079, εκ των οποίων 51,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.101 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 64, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.361 θάνατοι.
z1_4.jpg
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 649 (67,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
z2_5.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.555 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή -3.43%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 459 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

z5_4.jpg


Εμβολιασμοί κατά covid: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες – Ποιους αφορά

Άνοιξε χθες 19 Μαρτίου η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της covid των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου - ομάδα Α.
Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου, και αρχές Απριλίου θα ανοίξει για τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες από 60 έως και 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Οι εμβολιασμοί, οι οποίοι θα αρχίσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, αφορούν την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου.
Στην ομάδα αυτή εντάσσονται όσοι αντιμετωπίζουν τα εξής νοσήματα:
1) Μεταμόσχευση: Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
2) Νεφρική ανεπάρκεια. Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
3) Κυστική ίνωση
4) Καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία). Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
5) Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα). Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Διάμεση πνευμονοπάθεια
6) Σοβαρή καρδιακή νόσος. Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες). Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης <40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανόμενων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου).Πνευμονική Υπέρταση
7) Σοβαρή ηπατική νόσος. Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.
8) Ανοσοκαταστολή. Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες HIV με CD4<200 κύτταρα/μL.
9) Άλλα νοσήματα. Σύνδρομο Down. Άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού.

Χάρτης ECDC - Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» ολόκληρη η Ελλάδα- Έξαρση πανδημίας σε Ευρώπη

«Κοκκίνισε» ολόκληρη η Ελλάδα στον αναθεωρημένο χάρτη με την επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης, που εκδίδει κάθε Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Ο χάρτης αφορά τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας.
χαρτισ_1.jpg
Το κόκκινο χρώμα σημαίνει ότι στη χώρα μας τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού κυμαίνονται από 50 έως 150 και ο δείκτης θετικότητας είναι 4% και πάνω, τις τελευταίες 14 ημέρες.
Στο δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται στο «κίτρινο» όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Δηλαδή, στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το όριο συναγερμού του 4%.

deiktis-thetikotitas-evropi-pigi-ecdc.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης