Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Περιορίζεται το lockdown - Τι ανοίγει έως 15/5 - Πρεμιέρα για το εμβόλιο J&J

Περιορίζεται το lockdown - Τι ανοίγει έως 15/5 - Πρεμιέρα για το εμβόλιο J&J

Στις 15/5 το μεγάλο βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα - Πελώνη: Πάμε ως έχουμε έως τις 15/5

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα κατά του κορωνοϊού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson να εντάσσεται και αυτό από σήμερα Τετάρτη 5/5 στην προσπάθεια ανοσοποίησης του πληθυσμού με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας εντός των επόμενων μηνών που με τη σειρά του θα επιτρέψει να αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Οι εμβολιασμοί είναι και το «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς ο ιός αν και φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, καθώς οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τους 5.200 και οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε 783, εκ των οποίων οι 432 βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής.
Άλλωστε στα εμβόλια, στα self test και στις καλές καιρικές συνθήκες βασίζουν κυβέρνηση και ειδικοί το σχέδιο τους για μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα.
Ήδη από την περασμένη Δευτέρα 3/5 έχει ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα 10/5 και ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες αναμένεται να επιστρέψουν – με self test δύο φορές την εβδομάδα – στα σχολεία οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Το μεγάλο βήμα ωστόσο αναμένεται στις 15 Μαΐου όταν και αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός, να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, να καταργηθεί η αποστολή sms για μετακινήσεις και πιθανότατα να διευρυνθεί και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης.
Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο ιός δεν θα καταγράψει κάποια νέα έξαρση, αλλά θα συνεχίσει τη σταδιακή, έστω και αργή, αποκλιμάκωση του.
Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα εξετάζουν ήδη από τις 11:00 το πρωί οι επιδημιολόγοι ενώ στις 14:00 θα ακολουθήσει η ολομέλεια της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αξιολογήσει τα ήδη υφιστάμενα μέτρα - π.χ. απαγόρευση μετακινήσεων και ενδεχόμενο επέκτασης έως τα μεσάνυχτα - αλλά και δραστηριότητες που δεν έχουν ανοίξει ακόμα, όπως για παράδειγμα φροντιστήρια και παιδικοί σταθμοί.

Κικίλιας (Υπ. Υγείας): Αρχές Ιουλίου 2021 εμβόλια για όλους τους ενήλικες

Το εμβόλιο σώζει ζωές, τα πλεονεκτήματα του είναι έτη φωτός αποτελεσματικότερα σε σχέση με τον κίνδυνο της θανατηφόρου νόσου, κι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας επισήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Είναι εθνικό θέμα για τη χώρα ο εμβολιασμός δήλωσε δε.
Είναι εμφανές, σημείωσε, ότι ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος έχει σταθεροποίηση και ενδεχόμενος πτώση.
Ωστόσο, η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες είναι ηλικίες 43 ετών, ηλικίες μάχιμες, ενεργές προειδοποίησε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι στις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουμε αύξηση στα κρούσματα των ηλικιακών ομάδων 45 – 54 και 35 – 44.
Πάντως, ο δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το 5 την τελευταία εβδομάδα, στο 4,6, ενώ τα ενεργά κρούσματα ήταν κάτω από 20.000, 19.166 με πτωτική τάση.
Μιλώ για ενεργές ομάδες του πληθυσμού διευκρίνισε.
Είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στους επιμέρους δείκτες η νόσος είναι ακόμα εδώ.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τον τρόπο που διασφαλίζουμε τα βήματα ελευθερίας που μας παρέχονται από την πολιτεία για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας, χρειάζεται προσοχή για να διασφαλίσουμε ότι τα βήματα ελευθερίας που κάνουμε είναι μόνιμα τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Ξεκινήσαμε αρχές Γενάρη με 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα, σήμερα θα φτάσουμε 100.000 την ημέρα.
Ξεπεράσαμε προχθές τους 3,2 εκατ. εμβολιασμούς, και σήμερα ξεπερνάμε το 1 εκατ. εμβολιασμένους με τις δυο δόσεις.
Σήμερα λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα υπογράμμισε.
Μέσα στο Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς, και στο τέλος Μαΐου θα έχουμε φτάσει τους 5 εκατ. εμβολιασμούς.
Τον Ιούνιο και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου βάσει του προγραμματισμού οδεύουμε στην παροχή εμβολίου για όλους.
Προέτρεψε για πολλοστή φορά τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν να συζητήσουν με όσους έχουν υποστεί αυτή τη δοκιμασία και τις οικογένειές τους.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά και όλες τις τουριστικές περιοχές, με συγκριτικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με πέρυσι τον εμβολιασμό και το τέστινγκ δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Θεοδωρίδου: Πρεμιέρα για εμβόλιο Johnson & Johnson - Τι είπε για ανοσία και έλεγχο αντισωμάτων

Χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες και η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19.
Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών.
Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», τόνισε.
Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.
Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.
Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο.
«Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Πώς ανοίγουν 10/5 τα φροντιστήρια και 8/5 οι οργανωμένες παραλίες - Τι αλλάζει σε καταστήματα λιανεμπορίου

Μια σειρά από δραστηριότητες επανεκκινούν μέσα στις επόμενες ημέρες, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, οι δραστηριότητες αυτές είναι:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Παραμένουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών, «η επανέναρξη της λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών πρόκειται να εξεταστεί εντός των δύο επόμενων εβδομάδων και πάντα σε συνάρτηση με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία τους χωρίς την παραμικρή έκπτωση στο κρίσιμο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας».
Tο υπουργείο Εργασίας είχε κάνει γνωστό ότι δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τη Δευτέρα μαζί με τα σχολεία.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζεται ότι δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών την Δευτέρα 10 Μαΐου.
Η επαναλειτουργία των σταθμών αυτών θα εξεταστεί αργότερα ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών.
Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν έγκαιρα.


Στους 10.764 οι νεκροί

Τα νέα 5/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.093, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 352.027, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 44 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_5_5_2021_1.jpg
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,96 (95%Crl: 0,37 - 1,43)
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 33.958 τεστ, τα 9.119 μοριακά και τα 24.839 rapid.
Η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 6,16%, ανάλογη αυτής της αμέσως προηγούμενης ημέρας (6,45%).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.764 θάνατοι.
eody_5_5_2021_2.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 765 (χθες 783).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 82,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.148 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 369 (ημερήσια μεταβολή -4.65%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 411 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
eody_5_5_2021_6.jpg


 


Εμβολιασμοί με Johnson and Johnson

Άρχσαν από σήμερα Τετάρτη 5/5 οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρακτικό εμβόλιο, μια και διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης, είναι αποτελεσματικό σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φτάνει το 100% για την πρόληψη των θανάτων.
Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του, όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες, ενώ μετά τις 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.
Με το εμβόλιο αυτό αναμένεται να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού κατά της covid στην Ελλάδα καθώς τον Μάιο εκτιμάται πως θα γίνουν 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο άλλοι 4 εκατομμύρια.

Ποιοι εμβολιάζονται

Αυτή την περίοδο εμβολιάζονται πολίτες άνω των 30 ετών (30-44 με το εμβόλιο της AstraZeneca, άνω των 45 ετών και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.
Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
Από την εταιρεία Moderna, η χώρα μας θα παραλάβει 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
Από την εταιρεία Johnson & Johnson, η χώρα μας έχει παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένεται να παραλάβει 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.
Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένεται αριθμός δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Από σήμερα 5/5 τα self test στους μαθητές

Από σήμερα Τετάρτη 5/5 ξεκίνησε η διανομή των self test στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό των σχολείων, τα οποία επαναλειτουργούν από την ερχόμενη Δευτέρα 10/5.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων self test που θα χρησιμοποιηθούν την εβδομάδα 10-16/5, υπενθυμίζεται ότι θα διατίθενται:
- Από Τετάρτη 5/5 έως Σάββατο 8/5 από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.
Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10/5.
- Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από Δευτέρα 10/5 και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.


Καθολικό lockdown στην Κάλυμνο

Καθολικό lockdown εφαρμόζεται στην Κάλυμνο από 5/5 στις 06:00 το πρωί, το οποίο θα διατηρηθεί σε ισχύ έως τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 10 Μαΐου.
Βάσει των σχετικών αποφάσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται:

  1. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1), ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης), ή για λόγους εργασίας (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
  2. Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της νήσου Καλύμνου για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.
  3. Επιτρέπεται η μετακίνηση προς τη νήσο Κάλυμνο μόνο των μόνιμων κατοίκων και του προσωπικού τροφοδοσίας οχημάτων επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα. Συγκεκριμένα, στους μόνιμους κατοίκους και στο προσωπικό τροφοδοσίας οχημάτων που θα μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά προς τη νήσο Κάλυμνο θα διενεργείται τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid) από υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή και την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
  4. Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.
  5. Η αναστολή οικοδομικών εργασιών στη νήσο Κάλυμνο.
  6. Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
  7. Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
  8. Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  9. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Καλυμνίων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων της νήσου Καλύμνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  10. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  11. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της νήσου Καλύμνου.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης