Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η μετάλλαξη Δέλτα αφορά ανεμβολίαστους, παιδιά και ανοσοκατασταλμένους - Freedom pass 150 ευρώ στους 18 - 25 ετών

Η μετάλλαξη Δέλτα αφορά ανεμβολίαστους, παιδιά και ανοσοκατασταλμένους - Freedom pass 150 ευρώ στους 18 - 25 ετών

Θα επικρατήσει σε όλον τον κόσμο μέχρι το τέλος καλοκαιριού, με το 90% των νέων λοιμώξεων - Η ινδική μετάλλαξη είναι 50 έως 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική - Πάνω από 80% η απαιτούμενη ανοσία για το τείχος προστασίας - Δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης λόγω των εμβολίων

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τέθηκε σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 28/6, αν και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός νέου, τέταρτου κύματος του κορωνοϊού ακόμα και εντός του καλοκαιριού λόγω της παράλλαξης Δέλτα, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε κίνητρα για τον εμβολιασμό νέων ανθρώπων ηλικίας 18 - 25 ετών.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την χορήγηση μιας προπληρωμένης κάρτας ύψους 150 ευρώ για τους νέους ηλικίας 18 - 25 ετών, οι οποίοι είτε έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση είτε πρόκειται να εμβολιαστούν εντός του 2021.
Η κάρτα αυτή, η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό φέρει την ονομασία, freedom pass θα καλύπτει ταξίδια, επισκέψεις σε μουσεία και σε πολιτιστικούς χώρους.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα γίνουν γνωστά και τα προνόμια για τους εμβολιασμένους όσον αφορά την κινητικότητα τους σε κλειστούς χώρους.
Είναι προφανές πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών, έτσι ώστε ως τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να έχει εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος πληθυσμός προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας.
Ήδη πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παράλλαξης Δέλτα σε όλη την Ευρώπη έως τα τέλη Αυγούστου, θα πρέπει να αυξηθεί ιδιαίτερα ο αριθμός των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, αναφέροντας πως η ανοσία του 70% του πληθυσμού δεν θα είναι επαρκής.
Την ίδια στιγμή πάντως
κυβέρνηση και ειδικοί στην Ελλάδα προχωρούν, χάρη και στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, σε νέα άρση περιορισμών.
Συγκεκριμένα, από 28/6 μπαίνει τέλος στην απαγόρευση της κυκλοφορίας που ίσχυε από τις 01:30 τα ξημερώματα ενώ παράλληλα εξαιρούνται από την υποχρέωση των self test οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η μετάλλαξη Δέλτα αφορά ανεμβολίαστους, παιδιά και ανοσοκατασταλμένους

Στην πρόοδο που παρουσιάζει το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις τελευταίες εξελίξεις και έρευνες που αφορούν τα εμβόλια, αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.
Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ινδική μετάλλαξη και ποιους αφορά, τονίζοντας ότι «κτυπά» ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και παιδιά. Ωστόσο, δεν φαίνεται να κτυπα με πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και στα ποσοστά των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα.
Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας μεταξύ των ανθρώπων και των ιών.
Είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, όμως φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει να τρέξουμε και εμείς, πρόσθεσε αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα.
Η Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές του ιού και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες. 29 στελέχη έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Η Δέλτα αναμένεται να είναι το επικρατούν στέλεχος μέχρι τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια και από αυτό θα προέρχεται το 90% των νέων λοιμώξεων.
Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει 50% -70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το βρετανικό, το οποίο με τη σειρά του ήταν 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν.
Το στέλεχος Δέλτα αναμένεται να «χτυπήσει» κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά.
Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ, δείχνει ότι το ποσοστό ανοσίας 60% που έχει επιτευχθεί εκεί δεν είναι επαρκές για την προστασία από το Δέλτα στέλεχος.
Το τείχος πρέπει να υψωθεί σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%.
Σημαντικό είναι ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού.
Για το στέλεχος Δέλτα οι δύο δόσεις προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσους σε ποσοστό 96% για το Pfizer και 92% για το AstraZeneca.
Ανάλογα ποσοστά αναμένονται και στα άλλα εμβόλια.
Αντίθετα, η προστασία μετά από μία δόση είναι της τάξεως του 30%, επομένως αυτό που χρειάζεται είναι εντατικοποίηση των εμβολιασμών, και με δύο δόσεις.
Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το 99% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους.
Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα είναι ικανοποιητική αλλά όχι μόνο δεν πρέπει να ανακοπεί αλλά να επιταχυνθεί.
Αυτοί που πρέπει να πεισθούν είναι οι νέοι, οι αναβλητικοί και «τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον πιο επικίνδυνο ιό, αυτόν της παραπληροφορόρησης».
Και ένα αισιόδοξο μήνυμα: Οι επιστήμονες μελετούν εμβόλιο με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα το οποίο θα προσφέρει μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορωνοϊών.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος ανά ηλικιακή ομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα 28/6έχουν γίνει σχεδόν 80.000 εμβολιασμοί και στο τέλος της ημέρας θα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100.000 δόσεις.
Συνολικά έχουν γίνει 8.175.000 δόσεις, εκ των οποίων πάνω από 4.750.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (45%) και πάνω από 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού ποσοστού.

Όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα:

  • Στους 85 και άνω, έχουν εμβολιαστεί το 69% και με τα ραντεβού θα πάμε στο 70%
  • Στους 80-84, το 70% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 71%
  • Στους 75-79, το 81% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 83%
  • Στους 70-74, το 75% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 77%
  • Στους 65-69, το 76% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 77%
  • Στους 60-64, το 70% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 72%
  • Στους 55-59, το 65% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 68%
  • Στους 50-54, το 61% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 64%
  • Στους 45-49, το 54% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 60%
  • Στους 40-44, το 47% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 53%
  • Στους 35-39, το 39% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 43%
  • Στους 30-34, το 34% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 40%
  • Στους 25-29, το 22% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 33%
  • Στους 18-24, το 11% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα πάμε στο 20%

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», για τα 19 μεγάλα νησιά:

  • ο μέσος όρος με μία δόση είναι στο 54%
  • ο μέσος όρος με δύο δόσεις είναι στο 45%

Όσον αφορά στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, ενώ αύριο θα ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις.
Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είτε ο εμβολιασμός γίνει σπίτι, είτε στο ιατρείο, ο πολίτης δεν θα έχει καμία υποχρέωση στην αμοιβή.


Στους 12.682 οι νεκροί

Τα νέα 28/6 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 362, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 421.266, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 68 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 629 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_28_6_1.jpg
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 4.514 μοριακά τεστ και 14.948 rapid.
Στο σύνολο των 19.462 τεστ η θετικότητα ήταν 1,86% έναντι 0,99% ένα 24ωρο νωρίτερα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.682 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

eody_28_6_2.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 215 (χθες 231).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.659 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 39 (ημερήσια μεταβολή +2,63%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 50 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
eody_28_6_6.jpg

Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ για εμβολιασμένους νέους 18 έως 25 ετών για πολιτισμό και ταξίδια

Προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ για τους νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν με την πρώτη δόση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παρακολουθήσουν πολιτιστικά θεάματα ή να ταξιδέψουν.
«Από σήμερα στους νέους μας ανοίγεται ένα ακόμα παράθυρο ελευθερίας, με την πρώτη δόση θα αποκτούν αυτόματα μια προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ.
Η κάρτα θα δημιουργείται με τον ΑΜΚΑ του κάθε νέου που έχει εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστεί στο εξής.
Πρόκειται για μια οφειλή, ένα δώρο προς τους νέους αλλά και ένα κίνητρο για να εμβολιαστούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πρόσθετους πόρους σε τουρισμό, πολιτισμό και μεταφορές.
Και αυτή η κίνηση εντάσσεται στο σχέδιο μας για τη μετά covid εποχή, τόνισε.

 

 


«Ένα δώρο στη νεολαία»

«Ύστερα από 16 μήνες αναμέτρησης με τον κορωνοϊό η χώρα δείχνει να κερδίζει τη μάχη μένοντας πάντα σε επιφυλακή» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρουσίαση.
«Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ένα πολύπλευρο πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ.
Έχει έλθει η ώρα η πολιτεία να επιβραβεύσει μία ηλικιακή ομάδα που επλήγη από τον κορωνοϊό. Αναφέρομαι στους νέους 18 - 25 ετών, που είναι 940.000» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Από σήμερα ανοίγεται ένα παράθυρο ελευθερίας για τον ελεύθερο χρόνο τους.
Με την πρώτη δόση εμβολιασμού θα αποκτούν μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για ταξίδια και για πολιτιστικά δρώμενα».
«Αφορούν όλους όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά και αυτούς που θα εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι νέοι μας θα κάνουν πιο εύκολα διακοπές.
Προκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους.
Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου Δ. είναι οι νέοι λοιπόν που έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό πατώντας γκάζι προκειμένου να φτάσουμε στο 70, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας. Είναι μία ενέργεια που έχει πολλούς ευνοημένους».
Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο.
Η κάρτα θα ονομάζεται freedom pass».

 

«Μας απειλεί η μετάλλαξη Δέλτα»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει η μετάλλαξη Δέλτα.
«Μας απειλεί όλους η νέα παράλλαξη Δέλτα.
Μπορεί οι νεότεροι να πιστεύουν ότι δεν θα νοσήσουν καθόλου ή ελάχιστα, αλλά θα παραμένουν μεταδότες του ιού - Είναι αυτοί που μπορούν να βάλουν φρένο στην εξάπλωση του ιού», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας την παρουσίαση για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «για πρώτη φορά έχουμε σημαντικό αριθμό διαθέσιμων ραντεβού με οποιοδήποτε εμβόλιο» και τόνισε ότι «Ζητώ από τους νέους να αδράξουν την ευκαιρία και να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους. Να αξιοποιήσουν το freedom pass γνωρίζοντας ότι το Κράτος στέκεται δίπλα τους και τους ευχαριστεί». «Όπως μου έχουν πει και άλλοι, δεν είχατε έως τώρα κάποιο οικονομικό όφελος» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ολοκλήρωσε την παρουσίαση λέγοντας: «Ένα μικρό ευχαριστώ από την Ελληνική Πολιτεία με μόνη υποχρέωση να κάνετε αυτό που ούτως ή άλλως θα κάνατε, δηλαδή να πάτε να εμβολιαστείτε, ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους».

Α. Σκέρτσος: Όχι στον εφησυχασμό - Μόνο οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς

«Καθώς η ύφεση της πανδημίας δίνει μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού, είναι σημαντικό να πούμε ότι η μάχη με τον κορoνοϊό δεν έχει λήξει και ότι ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, 'Ακης Σκέρτσος, προλογίζοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την κυβερνητική παρουσίαση των μέτρων ενθάρρυνσης του εμβολιασμού.
Εισαγωγικά, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε: «καθώς η επιχείρηση "Ελευθερία" για τον εμβολιασμό του πληθυσμού εξελίσσεται ομαλά, έχουμε πλέον ξεπεράσει τους 8 εκατ. εμβολιασμούς, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 4,7 εκατ. πολίτες έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και σχεδόν 3,6 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους». Ως εκ τούτου και «χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού και την ευρεία χρήση των self test σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες μια ραγδαία αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου της τάξης του 75%».
Συγκρίνοντας, μάλιστα, τις εμβολιαστικές επιδόσεις της χώρας μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, «η Ελλάδα εμβολιάζει περίπου 100.000 πολίτες ημερησίως, περισσότερους δηλαδή από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, και βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του».
Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θύμισε ότι «ήδη από τις 19 Ιουνίου η πλατφόρμα εμβολιασμού έχει ανοίξει πλέον σε όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας. Υπάρχει πλέον πληθώρα εμβολίων mRNA για κάθε πολίτη άνω των 18 ετών προκειμένου να κλείσει το ραντεβού του ακόμη και αύριο, αν επιλέξει να επισκεφθεί την πλατφόρμα των εμβολιασμών αυτή τη στιγμή που μιλάμε».
Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια, και «καθώς πλέον έχουμε περάσει σε μια νέα περίοδο όπου η καθολικότητα της πρόσβασης στον εμβολιασμό είναι εξασφαλισμένη, απαιτείται και μια αναπροσαρμογή στη στρατηγική μας που θυμίζω ότι έχει σαν στόχο την επίτευξη της ανοσίας του πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 70%», δήλωσε ο Α. Σκέρτσος, για να προσθέσει: «Σήμερα, με βάση τα κλεισμένα ραντεβού που βλέπουμε στη βάση δεδομένων της επιχείρησης Ελευθερία, το 35% του γενικού πληθυσμού (ή το 42% του ενήλικου πληθυσμού) θα έχει ολοκληρώσει και με τις δύο δόσεις τον εμβολιασμό του έως το τέλος Ιουνίου και αντίστοιχα το 48% του γενικού πληθυσμού (ή το 57% των ενηλίκων) έως το τέλος Ιουλίου».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, «καθώς η ύφεση της πανδημίας δίνει μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού, είναι σημαντικό να πούμε ότι η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει λήξει και ότι ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Για την επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας απαιτείται μια συμπληρωματική στρατηγική που θα παρουσιάσουμε σήμερα και θα εξειδικεύσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, με στόχο να μην κάνουμε "κοιλιά" κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο ρυθμό εμβολιασμού και να πείσουμε όσο περισσότερους πολίτες γίνεται να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, ο οποίος συνέχισε αναλύοντας τη στρατηγική της κλιμακούμενης πρωτοβουλίας, όπως την έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση η εθνική επιτροπή βιοηθικής και η οποία περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες:
Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ειδικών ομάδων του πληθυσμού, που πραγματοποιούνται ήδη και θα συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού
Και τέλος, την πρόβλεψη της υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών που θα εξετάσουμε σε επόμενο χρόνο σύμφωνα πάντα με την εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής».

Με αυτά τα λόγια ο Α. Σκέρτσος έδωσε ακολούθως το λόγο στον πρωθυπουργό για την ειδικότερη παροχή κινήτρων στις νεότερες ηλικίες, προκειμένου, να παρουσιάσει, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «μια νέα πολιτική πρωτοβουλία που πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά στον εμβολιασμό και την ανοσία της κοινότητας».


Κυρ. Πιερρακάκης: Πώς θα λειτουργεί η «κάρτα ελευθερίας» για τους νέους 18-25 ετών

Στην κάρτα ελευθερίας που θα διατίθεται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα των νέων από 18-25 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστούν, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην κυβερνητική παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.
Ειδικότερα, η κάρτα θα λέγεται freedom pass και πρόκειται για χρεωστική ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού. Όπως είπε ο υπουργός, «ενθαρρύνουμε τους νέους να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες». Η «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν.
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπόριου, e shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι κ.ά.
Τέλος, η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

H παρουσίαση του freedom pass για τους νέους

freedom1.JPG

freedom2.JPG

freedom3.JPG

freedom4.JPG

freedom5.JPG

freedom6.JPG


Παγώνη: Εμβολιαστείτε πριν τις διακοπές – Η παράλλαξη Δέλτα χτυπά τους κάτω των 40

Να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν φύγουν για τις διακοπές τους κάλεσε τους πολίτες η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υπογράμμισε πως η παράλλαξη Δέλτα «χτυπά» κυρίως τους ανθρώπους κάτω των 40 ετών.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε πως τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλά αλλά εξέφρασε την εκτίμηση πως δεδομένου ότι θα γίνει αντιληπτό πως η κατάσταση δυσκολεύει εξαιτίας της μετάλλαξης και ότι δεν έχουμε περιθώριο για πισωγυρίσματα, ο κόσμος θα σπεύσει να εμβολιαστεί.
«Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω», είπε η κα.Παγώνη, τονίζοντας ότι πλέον στην χώρα μας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού με την παράλλαξη Δέλτα και για αυτό οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.
Η κα.Παγώνη σημείωσε για ακόμα μια φορά πως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους εμβολιασμένους καθώς ακόμη κι αν νοσήσουν δεν πρόκειται να χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
«Ένας εμβολιασμένος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα μπει ποτέ σε ΜΕΘ» τόνισε η κα.Παγώνη υπογραμμίζοντας πως πρέπει να έχουμε υπ΄όψιν μας πως η παράλλαξη Δέλτα, όπως έχει παρατηρηθεί από τα κρούσματα της στο εξωτερικό, χτυπά κυρίως ηλικίες κάτω των 40.
«Οι νέοι μας λοιπόν θα εμβολιαστούν πριν φύγουν για τις διακοπές τους» κατέληξε η κα Παγώνη.

Λινού: Βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία

Τη θέση πως βιώνουμε κάτι που μοιάζει με μια νέα πανδημία διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, αναφερόμενη στην εξάπλωση του κορωνοϊού λόγω της παράλλαξης Δέλτα.
Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 η κα.Λινού είπε πως είναι ανησυχητική η εν λόγω παράλλαξη, αλλά τόνισε πως αυτήν την φορά «έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο».
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε» υπογράμμισε η κα.Λινού.
σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κα. Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna.
Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.
«Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία» είπε η κα.Λινού, η οποία χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Όσον αφορά την χρήση μάσκας, η κα.Λινού υποστήριξε ότι «η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον».

Τι ισχύει από 28/6

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 28/6 νέα χαλάρωση των περιορισμών.
Έτσι μετά την κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και εφόσον δεν υπάρχει περιορισμός, από σήμερα αίρεται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
Επίσης, από σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, καθώς και οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια, δεν υποχρεούνται να διενεργήσουν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), εφόσον έχουν συμπληρωθεί 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.
Παράλληλα, από σήμερα αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ίσχυε.
Όσον αφορά τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Τι συμβαίνει με το Δημόσιο

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής έχουν αποφασίσει τα παρακάτω:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στην Β κατηγορία, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, Α κατηγορία, δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους σε κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Τέλος, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο. Ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτικά μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης