Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εμβολιάστηκες, είσαι σίγουρος ότι έχεις ανοσία; - To Ισραήλ ανακάλυψε ότι εμβολιασμένοι έχουν 7 φορές λιγότερα αντισώματα

Εμβολιάστηκες, είσαι σίγουρος ότι έχεις ανοσία; - To Ισραήλ ανακάλυψε ότι εμβολιασμένοι έχουν 7 φορές λιγότερα αντισώματα
Το επίπεδο αντισωμάτων σχετίζεται άμεσα με το ιικό φορτίο σε μολυσμένα εμβολιασμένα άτομα, οπότε μπορούν να μολύνουν και άλλα άτομα
Σχετικά Άρθρα

Μερικοί άνθρωποι που εμβολιάστηκαν έχουν και έως 7 φορές λιγότερα αντισώματα σε σχέση με άλλους αναφέρει σε μελέτη του το ιατρικό κέντρο Sheba στο Ισραήλ.
Ορισμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού μπορεί να έχουν πολύ χαμηλότερο επίπεδο αντισωμάτων από άλλα εμβολιασμένα άτομα και ως εκ τούτου κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν, έδειξε νέα έρευνα από το ιατρικό κέντρο Sheba στο Tel Hashomer που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου 2021 στο New England Journal of Medicine.
«Το εύρημα μπορεί να είναι ένα κλειδί για να καταλάβουμε ποιος πρέπει να λάβει ένα τρίτο εμβόλιο , δήλωσε ο Δρ Gili Regev-Yochay, διευθυντής της Μονάδας Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Sheba και ο κύριος συντάκτης της μελέτης.
Επιπλέον, το επίπεδο αντισωμάτων σχετίζεται άμεσα με το ιικό φορτίο σε μολυσμένα εμβολιασμένα άτομα, οπότε μπορούν να μολύνουν και άλλα άτομα.
Η Sheba κατέγραψε 39 περιπτώσεις μεταξύ περίπου 11.000 εργαζομένων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως.
Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν δέκα ημέρες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου της Pfizer τους τελευταίους τρεις μήνες.
Όπως εξηγεί ο Regev-Yochay, η μέση ηλικία των μολυσμένων ήταν 42,5 ετών.
Περίπου το 33% των περιπτώσεων ήταν εντελώς ασυμπτωματικό, το 10% έπασχε από πολύ ήπια συμπτώματα, το 21% εμφάνιζε πυρετό και ένα άλλο 19,4% παρουσίαζε τα λεγόμενα «βασικά συμπτώματα του Covid 19», όπως απώλεια γεύσης και της όσφρησης έως εξάντληση - για πάνω από έξι εβδομάδες.
Επιπλέον, σχεδόν 5.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας υποβλήθηκαν συνήθως σε ειδικές εξετάσεις.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν το επίπεδο αντισωμάτων εκείνων που μολύνθηκαν - όπως μετρήθηκε ακριβώς πριν από τον εντοπισμό του ιού - με εκείνο άλλων μελών του προσωπικού με παρόμοια χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, γενική υγεία κ.λπ.) που δεν μολύνθηκαν.

«Αυτό ήταν το πιο σημαντικό μέρος της μελέτης», δήλωσε ο Regev-Yochay.
«Αυτό που είδαμε είναι ότι τα άτομα που μολύνθηκαν είχαν τρεις φορές χαμηλότερα αντισώματα από εκείνα που δεν μολύνθηκαν.
Εάν λάβουμε υπόψη το μέγιστο των αντισωμάτων που καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό, το επίπεδο των αντισωμάτων σε μολυσμένους εμβολιασμένους ήταν επτά φορές χαμηλότερο από εκείνων που δεν το έκαναν.
Η μελέτη είναι η πρώτη που καταλήγει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα με πραγματικούς ασθενείς.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μελέτη η οποία παρ΄ ότι έχει μικρό δείγμα ατόμων έχει δημοσιευτεί σε ένα τόσο έγκυρο περιοδικό», σημείωσε ο Regev-Yochay.
Επιπλέον, η μελέτη τεκμηρίωσε επίσης μια σύνδεση μεταξύ του επιπέδου των αντισωμάτων και του ιικού φορτίου - ποσότητα σωματιδίων ιού στο σώμα - η οποία συνδέεται άμεσα με το επίπεδο μολυσματικότητας ενός φορέα του Covid 19.

«Οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερο επίπεδο αντισωμάτων παρουσίασαν επίσης μικρότερο ιικό φορτίο, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πιο απίθανο να μολύνουν άλλα άτομα».
Αυτό δείχνει επίσης ότι τα εμβολιασμένα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να μολύνουν άλλα άτομα».
Περίπου το 85% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν μολυσμένa με την παραλλαγή Alpha, επίσης γνωστή ως βρετανική, καθώς η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο όπου η κυρίαρχη αυτή τη στιγμή παραλλαγή Delta δεν είχε αναπτυχθεί στο Ισραήλ.
Ωστόσο, ο Regev-Yochay είπε ότι η συσχέτιση μεταξύ των αντισωμάτων και του επιπέδου προστασίας είναι ακόμα σχετική.
Ενώ η έρευνα δεν ρίχνει φως στο πώς η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται όσο περνά ο καιρός, η σύνδεση μεταξύ του επιπέδου των αντισωμάτων και της λοίμωξης μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του ποιος χρειάζεται περισσότερο ένα τρίτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης