Για δύσκολο χειμώνα προειδοποιούν οι ειδικοί - Επίκεντρο της πανδημίας η Βόρεια Ελλάδα
Πίεση δέχεται το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας στην παρούσα φάση, ενώ ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για την περαιτέρω πορεία των επιδημιολογικών δεικτών και προειδοποιούν για έναν δύσκολο χειμώνα.
Μάλιστα, το βλέμμα των ειδικών είναι στραμμένο στα μεσα του τρέχοντος μηνός, κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου για άνοδο του ιικού φορτίου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα με πάνω από 3.000 νέες μολύνσεις ημερησίως τους δυο τελευταίους μήνες του 2021, εφόσον δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και η χρήση των διαγνωστικών τεστ.
Την ίδια ώρα, ανησυχητική είναι και η υψηλή η θνητότητα, που παρουσιάζεται στα νοσοκομεία, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν αυτό οφείλεται στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα των παρελάσεων με τους ειδικούς να συστήσουν τη διεξαγωγή τους με τη λήψη ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων.
Στο μεταξύ, από το απόγευμα της Κυριακής 10/10 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 για τους πολίτες άνω των 50 ετών και τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου (ομάδα Α) και αυξημένου κινδύνου (ομάδα Β), ανεξαρτήτου ηλικίας, ενω αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα μονοκλωνικά φάρμακα, καθώς μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να δώσει την οριστική έγκριση για αυτά και άμεσως να κινητοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση για να παραλάβει τις 2.000 πρώτες δόσεις.
Παράλληλα, σε ισχύ τέθηκαν από το Σάββατο (9/10/2021) τα νέα μέτρα, που προβλέπουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι εφοδιασμένοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να εισέρχονται χωρίς περιορισμούς στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ακόμη και στις κόκκινες επιδημιολογικά περιοχές.
Ωστόσο, σε μικτούς χώρους, δηλαδή όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, παραμένει η χρήση μάσκας ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό, ενώ οι δεύτεροι για να έχουν πρόσβαση στους χώρους αυτούς θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.
Οι δύο επόμενες εβδομάδες, οπότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση, θα κρίνουν την ορθότητα της απόφασης, με την Επιτροπή των επιστημόνων σε επιφυλακή σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδεχομένως συνοδεύσουν την κινητικότητα και «απελευθέρωση» των εμβολιασμένων στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες του συστήματος υγείας, δηλαδή τις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους.
Δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών
Μπορεί η πανδημία να διανύει φάση σταθεροποίησης, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και να δόθηκαν με τα νέα μέτρα ελευθερίες στους πλήρως εμβολιασμένους που σηματοδοτούν την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο οι επιστήμονες βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στην πλήρη εικόνα που θα έχουν σε 2-3 εβδομάδες για τον αντίκτυπο στους επιδημιολογικούς δείκτες που θα έχουν αυτά.
"Με φοβίζει το γεγονός ότι η απελευθέρωση αυτή μπορεί να εκληφθεί ως ένα σύνθημα απόλυτης χαλάρωσης και ασυδοσίας, το οποίο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα, κυρίως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Οπότε τα μέτρα αυτά θα κριθούν από το αν εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να συνεχίσουν τα τεστ να κυμαίνονται σε υψηλούς ρυθμούς. Σύντομα, πάντως, θα έχουμε το επιδημιολογικό αποτύπωμα", αναφέρει μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ν.Τζανάκης στην εφημερίδα Realnews, ζητώντας από τους υπεύθυνους σε κάθε δημόσια τοποθέτησή τους να ξεκαθαρίζουν ότι η ελευθερία της κινητικότητας δεν σηματοδοτεί την πλήρη χαλάρωση, αλλά είναι ένα μέτρο ελέγχου της ατομικής ευθύνης.
Αύξηση των κρουσμάτων από το τέλος του Οκτωβρίου, που συνδέεται άμεσα με την πορεία των εμβολιασμών, "βλέπει" ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δ. Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως "αν τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους δεν λειτουργήσουν και δεν αυξηθούν τα διαγνωστικά τεστ, που αυτή τη στιγμή κρατούν τα κρούσματα χαμηλά, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, τότε η πορεία θα είναι αυξητική".
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι "αν δεν αυξηθεί η χρήση των τεστ, τότε η πορεία της πανδημίας θα είναι ανοδική τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πάμε σε πολύ υψηλά νούμερα, πάνω από 3.000 κρούσματα την ημέρα".
Ωστόσο, υπάρχει και η πρόβλεψη η κατάσταση να διατηρηθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Για τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους ο κ. Σαρηγιάννης τα χαρακτηρίζει "υψηλού ρίσκου" και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "μέσα σε 15 ημέρες που είναι ι ισχύς τους, δεν προλαβαίνουν να επηρεάσουν την επιδημιολογική εικόνα. Στη Θεσσαλονίκη θα δούμε έτσι και αλλιώς αύξηση, ανεξάρτητα από τα μέτρα. Στην Αθήνα, μετά από μια παροδική μείωση, θα σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. Άρα, δεν ξέρω ποιο συμπέρασμα ,μπορεί να βγει μέσα σε 15 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν πρέπει να ισχύσουν χωρίς αύξηση των τεστ, έστω στοχευμένων τεστ στη βόρεια Ελλάδα.
Έρχονται τα μονοκλωνικά στην Ελλάδα
Έρχονται στη χώρα μας τα μονοκλωνικά φάρμακα, για τα οποία μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου αναμένεται ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να δώσει την οριστική έγκριση και άμεσως να κινητοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση για να παραλάβει τις 2.000 πρώτες δόσεις.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Relanews, ενδεχομένως και στα τέλη του τρέχοντος μηνός, εφόσον δοθεί το "πράσινο" φως από τον ΕΜΑ που ήδη έχει δώσει θετική προ-γνωμοδότηση, αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες 2.000 δόσεις της εταιρείας Roche, καθώς συγκαταλέγεται στις ευρωπαικές χώρες που είχαν υπογράψει με την εν λόγω εταιρεία την κοινή σύμβαση για τα μονοκλωνικά αντισώματα, οπότε έχει μερίδιο απίο τις πρώτες 55.000 δόσεις που σύντομα θα αποκτηθούν.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας μπορεί εφόσον το αποφασίσει, να αποκτήσει άμεσα μονοκλωνικά, ακόμα και πριν από την οριστική έγκριση του ΕΜΑ, καθώς σε πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να εισάγονται και να χορηγούνται σε νοσηλευόμενους με covid-19 για να αποφευχθεί η βαριά νόσηση, καθώς έχει εκδοθεί επιστημονική γνώμη του ΕΜΑ.
Η χορήγηση των μονοκλωνικών
Το σκεύασμα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε ανοσοκατασταλμένους και ευπαθείς ομάδες και το κόστος θα καλύπτεται εξ΄ολοκλήρου από το κράτος.
Κάθε δόση κοστίζει 2.000 ευρώ και σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο υπουργείο Υγείας εξετάζουν την προτεραιοποίηση για τη χορήγηση των μονοκλωνικών φαρμάκων, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται το επόμενο διάστημα.
Τα μονοκλωνικά αυτά φάρμακα αποτελούν ισχυρό όπλο για ασθενείς με συμπτώματα της νόσου και σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, είναι αποτελεσματικά και απέναντι στις μεταλλάξεις.
Είναι πρωτεΐνες που δημιουργήθηκαν στα επιστημονικά εργαστήρια και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοπουητικού συστήματος να καταπολεμούν τον ιό.
Βάσει των επιστημονικών δεδομένων, η θεραπεία μονοκλωνικών φαρμάκων της Roche είναι ενδεδειγμένη για ενηλίκους και παιδιά άνω των 12 ετών που έχουν κίνδυνο σοβαρλής νόσησης ή νοσοκομειακής περίθαλψης, θα πρέπει να χορηγηθούν στην αρχή των συμπτωμάτων και συγκεκριμένα μέσα σε 10-15 ημέρες από την εκδήλωσή τους, με ενδοφλέβια ή νυποδόρια έγχυση, ενώ δεν πρέπει να δίνεται σε ασθενείς με μηχανική υποστήριξη οξυγόνου.
Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, η χορήγησή τους βελτιώνει την επιβίωση σε υψηλού κινδύνου μη νοσηλευόμενους ασθενείς με τον ιό, μειώνοντας τον κίνδυνο νοσοκομειακής περίθαλψης και θανάτου κατά 70% , αλλά και κατά 4 ημέρες τη διάρκεια των συμπτωμάτων.
Τρίτη δόση εμβολίου για τους πολίτες άνω των 50 ετών
Αντίστροφη μέτρηση για τη χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 για τους πολίτες άνω των 50 ετών και τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου (ομάδα Α) και αυξημένου κινδύνου (ομάδα Β), ανεξαρτήτου ηλικίας.
Σήμερα, Κυριακή 10/10, τις απογευματινές ώρες, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου στις παραπάνω κατηγορίες πολιτών, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση, αφού συμπληρωθούν έξι μήνες από τις δύο δόσεις των εμβολίων ή το μονοδοσικό εμβόλιο.
Σημειώνεται ότι ήδη εμβολιάζονται με την τρίτη δόση άτομα ανοσοκατεσταλμένα, οι διαμένοντες σε Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αλλά και οι υγειονομικοί.
Το εμβόλιο που θα χορηγείται για την τρίτη δόση είναι mRNA εμβόλιο και συγκεκριμένα το Pfizer, ενώ η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική.
Σε εβδομαδιαία βάση θα ανανεώνεται η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση με όσους κλείνουν 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.
Οι λόγοι για την γ΄ δόση
Στην επιλογή των συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε σχέση με άλλες για την ενίσχυσή τους με μία τρίτη δόση εμβολίου κατέληξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα φάνηκε ότι τα αντισώματα, ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και η μείωση των αντισωμάτων, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού, αποτέλεσε έναν κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Η πρώτη κατηγορία για χορήγηση 3ης δόσης, που είναι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι μεταμοσχευμένοι, δεν απάντησαν στον πρωτογενή εμβολιασμό, καθώς δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα και η χορήγηση σε της τρίτης δόσης έχει το χαρακτήρα μίας συμπληρωματικής δόσης.
Μία δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα, τα οποία λόγω ηλικίας ή άλλων καταστάσεων, έχουν μειωμένα αντισώματα. Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για την τρίτη δόση στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες.
Τέλος, η τρίτη κατηγορία είναι άτομα όπως οι υγειονομικοί, που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.
Τι άλλαξε από 9/10 - Κανονικότητα για εμβολιασμένους
Από το Σάββατο 9/10 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι κινούνται κανονικά και ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό παραμένουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.
Οι κόκκινες περιοχές
Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, αν και δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αυτή τη στιγμή 17 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας είναι στο κόκκινο.
ΕΟΔΥ: 1.358 κρούσματα και 30 θάνατοι στις 10/10
Μικρή κάμψη παρουσιάζει ο αριθμός των νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και είναι 1.358, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 676.799 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 113 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.565 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.135 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333 (60.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 289 (86.79%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (13.21%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.210 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +15.73%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 179 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
Ανατολική Αττική: 32 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 33 κρούσματα
Δυτική Αττική: 15 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 41 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 67 κρούσματα
Νήσων: 9 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 34 κρούσματα
Πειραιώς: 30 κρούσματα
Σχόλια αναγνωστών