Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτός ελέγχου η πανδημία, εκτόξευση κρουσμάτων, αυξάνονονται οι διασωληνωμένοι - «Λυγίζει» το ΕΣΥ - Στη μάχη ιδιωτικές κλινικές

Εκτός ελέγχου η πανδημία, εκτόξευση κρουσμάτων, αυξάνονονται οι διασωληνωμένοι - «Λυγίζει» το ΕΣΥ - Στη μάχη ιδιωτικές κλινικές

Πιέσεις γιατρών για περαιτέρω επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών - Δεν το συζητά η κυβέρνηση

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την επιδημία του κορωνοϊού να είναι εκτός ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση του δ’ κύματος και πως στα τέλη Νοεμβρίου πιθανότατα να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τα 11.000 κρούσματα, έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση και στις αρμόδιες αρχές για το τι πρέπει να γίνει για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Τα νοσοκομεία τελούν υπό ασφυκτική πίεση.
Τις τελευταίες 48 ώρες έγιναν περίπου 900 εισαγωγές με τους νοσηλευόμενους να υπολογίζονται σε περισσότερους από 3.600, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 486.
Δεδομένου ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι να αντέξει το σύστημα υγείας και να μην δούμε εικόνες διαλογής ασθενών για το ποιοι θα ζήσουν ή όχι, στη «μάχη» ρίχνεται και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα συμβάλει και αυτός με τη διάθεση κλινών τόσο για covid όσο και για non covid περιστατικά, αρχικά στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με την πληρότητα κλινών ΜΕΘ να αγγίζει το 100%.
Παρά την έξαρση της επιδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει κατηγορηματικά πως κοινωνία και οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν με τη μορφή ενός lockdown.
Παρόλο αυτά, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία όμως θα αφορούν αποκλειστικά τους μη εμβολιασμένους.
Η κυβέρνηση περιμένει να δει εάν και πώς τα μέτρα που υιοθετήθηκαν το περασμένο Σάββατο θα αποδώσουν, αν και πολλοί ειδικοί έχουν ήδη αποτανθεί πως αν και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι ικανά να ανασχέσουν την έξαρση της επιδημίας.
Εφόσον, κριθεί απαραίτητο αναμένεται να ληφθούν νέα και πιο αυστηρά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας στους χώρους διασκέδασης και στους όρθιους ενώ υπάρχουν σκέψεις – υπό την προϋπόθεση ότι οι δείκτες της επιδημίας θα επιδεινώνονται – για περιορισμένη πρόσβαση των ανεμβολίαστων στα εμπορικά κέντρα.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να τεθούν και αυστηρότερα όρια για τον αριθμό των πελατών που θα μπορούν να βρίσκονται σε σούπερ μάρκετ και σε εμπορικά κέντρα.
Ωστόσο, το αίτημα ολοένα και περισσότερων γιατρών και επιστημόνων για περαιτέρω επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλους κλάδους εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως π.χ. στα Σώματα Ασφαλείας, δεν φαίνεται να είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Επίταξη ιδιωτών γιατρών από 15/11

«Έχουμε 1.277 κρεβάτια εντατικής από 557 που είχαμε το 2019.
Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ.
Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δυστυχώς δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υπάρχει η υποδομή, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, έως ότου αποφασιστεί αν επιτρέπεται να πάει σε νοσοκομείο που υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, ή αδειάσει κάποια στο ίδιο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Ξεκαθάρισε ότι στα επείγοντα δεν είναι κανένας διασωληνομένος, είναι στις ΜΑΦ και στα χειρουργικά κρεβάτια.
«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πρέπει να διασωληνωθεί και να μην διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις αν δεν είναι διαθέσιμη ΜΕΘ» είπε και πρόσθεσε ότι «στα νοσοκομεία του ΕΣΥ γίνεται κάθε μέρα μάχη».
«Γίνεται τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ό,τι διαθέσιμο κρεβάτι υπάρχει, έχουμε κάνει πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των ΜΕΘ και του ιδιωτικού τομέα για non covid περιστατικά, προσθέτουμε κλίνες συνεχώς στα νοσοκομεία για θεραπεία, νοσηλεία covid και άλλες νοσηλείες» είπε.
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα προχωρήσουν στην επίταξη ιδιωτών γιατρών.
«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς.
Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε.

«Δεν έχουμε συζητήσει για παραπάνω μέτρα»» τόνισαν Γκάγκα, Μαγιορκίνης και Παπαευαγγέλου

«Για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500.
Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ.
Έχουμε 124 σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid, που σημαίνει πολλαπλάσια δουλειά», τόνισε η Μίνα Γκάγκα που ζήτησε την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και τον εμβολιασμό.
«Θετικό που ο αριθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό και με τον χειμώνα, έχει σημασία να κρατάμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, να μην βλέπουμε πολύ κόσμο και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα.
«Βρισκόμαστε μέσα στο τέταρτο κύμα.
Ο νέος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων έφτασε στις 6.300 ανά ημέρα.
Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια μικρή αύξηση στους άνω των 65, κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Περίπου 47.000 ενεργά κρούσματα εκτιμάται ότι υπάρχουν στη χώρα», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Παπαευαγγέλου.
Ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας είναι λίγο πάνω από 2%, ενώ στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ 3,75%.
Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική και αναμένεται ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί.

Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια

Σήμερα 3.663 ασθενείς νοσηλεύονται στη χώρα.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 88% σε όλη την Επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.
Ένα κρίσιμο στοιχείο είναι η εμβολιαστική κάλυψη.
Ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών είναι καθοριστικό στοιχείο, καθώς προστατεύει τους πολίτες, μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο σύστημα υγείας.
Η μεγάλη διασπορά του ιού είναι εμφανής.
Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει τις επόμενες 2-3 εβδομάδας.
«Πρέπει με κάθε τρόπο και θυσία να ανακοπεί αυτή η αυξητική πορεία. Όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις συνήθειές τους».
Η κυρία Παπαευαγγέλου επικαλέστηκε βρετανική μελέτη που δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα μέσα στο σπίτι.
Ωστόσο και αυτοί μπορούν να νοσήσουν.
Ως εκ τούτου, χρειάζεται όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Τις επόμενες εβδομάδες μπορούμε να δούμε μείωση των κρουσμάτων, αν τηρήσουμε τα μέτρα.
Στους πλήρως εμβολιασμένους η θνητότητα είναι 0,4% στους κάτω των 80 ετών.
Αισιόδοξο είναι και το μήνυμα για τη δυνατότητα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Ήδη, έχουν διαμορφωθεί θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Ο στόχος της θεραπείας είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου και συνίσταται με καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα δοθεί έγκριση για νέο αντιικό φάρμακο από τον ΕΜΑ.
Ωστόσο, η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με το εμβόλιο.
«Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά και να μην κινδυνεύσουμε, ενώ προσέχουμε για να αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό», κατέληξε.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι διαγνώσεις παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 5% και στην Ευρώπη το ποσοστό άγγιξε το 15%.
Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, υπάρχει σημαντική επιδείνωση.
Ωστόσο υπάρχει και σημαντική αύξηση των τεστ.
Επιδείνωση κατά 13% υπάρχει και στον δείκτη των θανάτων.
Κατά 5% αυξήθηκαν οι νοσηλείες στη ΜΕΘ.
Όσο βαθαίνει ο χειμώνας, η διαφοροποίηση μεταξύ κρατών με υψηλά και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θα αυξάνεται.
«Σπεύδουμε να εμβολιαστούμε», ήταν το μήνυμά του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι τα νοσοκομεία έχουν τριπλάσιο φορτίο στις παθολογικές κλινικές, εξηγώντας την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Η ίδια ανέφερε ότι το επόμενο δίμηνο -ελπίζει όχι παραπάνω- θα χρειαστεί βοήθεια από υγειονομικούς.
«Θα αντιμετωπιστούν όλοι οι ασθενείς όπως οφείλουμε», τόνισε.
«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουμε κρεβάτια non covid σε covid και να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε η κυρία Γκάγκα, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε, γιατί δεν υπάρχει πλήρη κάλυψη στις μονάδες.
Από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι ο ιός τρέχει μπροστά από εμάς.
«Δεν έχουμε συζητήσει για παραπάνω μέτρα», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τους πολίτες.
«Η πανδημία μας έμαθε ούτε να προβλέπουμε, ούτε αν αιφνιδιαζόμαστε», ανέφερε.
Επικαλούμενη την αύξηση των λυμάτων, προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα κριθούν από την συμπεριφορά του καθενός.
«Έχω την αίσθηση ότι τα μοντέλα δεν συνυπολογίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά».
Ο κ. Μαγιορκίνης, ερωτηθείς για τον εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει σύγχυση και να μην αποθαρρυνθούν οι πολίτες για το εμβόλιο.
«Η επιδημία συμπεριφέρεται λίγο-πολύ όπως ο καιρός. Μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για αύριο, αλλά δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη με ακρίβεια για τα Χριστούγεννα», σημείωσε, πάντως εκτίμησε ότι θα υπάρξει αυξημένη επιδημικότητα και πίεση στο σύστημα υγείας.


Στους 16.493 οι νεκροί

Τα νέα 11/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.801, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 815.068 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 131 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.716 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.560 θάνατοι.

pin_5.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 503 (62,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 82,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 416 (82,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 87 (17,3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

pin2_18.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.387 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 431 (ημερήσια μεταβολή +0,47%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 395 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis11_11.webp

ECDC: Στη χειρότερη θέση από όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο η Ελλάδα

Στη χειρότερη θέση από όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον νέο χάρτη του ECDC.
Με εξαίρεση, ακόμα, τα νησιά, την Αττική και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, όλη η υπόλοιπη χώρα είναι στη χειρότερη κλίμακα.
Αντίθετα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα εμφανίζονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Η χώρα μας φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο των Βαλκανικών χωρών, που δοκιμάζονται σκληρά από το νέο κύμα.
Τα στοιχεία ακολουθούν αυτά που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ και έδειξαν ότι σχεδόν η μισή Ελλάδα βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο.
Σε βαθύ κόκκινο με ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εντάχθηκαν μάλιστα και η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και η Φθιώτιδα. Ταυτόχρονα ανέβηκε επίπεδο ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας.

Combined_traffic.webp

Θεμιστοκλέους (γ.γ.Υγείας): Αύξηση 200% στους εμβολιασμούς για πρώτη και αναμνηστική δόση


Κατά 200% έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστήριξε πως τα μέτρα αποδίδουν.
«Οι εμβολιασμοί έχουν παρουσίαση αύξηση πάνω από 200%, τόσο για την πρώτη δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση και αποτυπώνεται στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ.
Το στοίχημα τώρα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστήριξε ότι σε αυτό συνέβαλαν τόσο τα μέτρα, τα οποία ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν όσο και η αύξηση των κρουσμάτων.
«Είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιός της πανδημίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει.
Ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός» υπογράμμισε ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ότι την τρίτη δόση (αναμνηστική) πρέπει να κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Μετά το 6μηνο

«Μετά το 6μηνο θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία γίνεται είτε με μια κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του Μoderna. Ωστόσο, μπορούν στους 5,5 μήνες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους στο χρόνο που εκείνοι θέλουν» τόνισε ο κ.Θεμιστοκλέου, ο οποίος είπε πως θα λαμβάνουν sms ανά διαστήματα.
Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson, ο κ.Θεμιστοκλέους τόνισε ότι μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa δηλ. Pfizer και Μοderna, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Στο «βαθύ κόκκινο» 22 περιοχές της χώρας - Ποιες προστέθηκαν

Στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολγικού χάρτη μπήκαν άλλες πέντε περιοχές της χώρας μετά από εισήγηση της Επιτροπής Επιδημιολόγων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό.
Συγκεριμένα, οι νέες περιοχές που θα αποτυπωθούν στον επιδημιολογικό χάρτη σήμερα το βράδυ με βαθύ κόκκινο είναι: Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα και Φθιώτιδα.

Έτσι, συνολικά 22 περιοχές βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο»:

  • Θεσσαλονίκη
  • Αρκαδία
  • Αγιον Ορος
  • Αχαΐα
  • Λάρισα
  • Μαγνησία
  • Κιλκίς
  • Ημαθία
  • Πιερία
  • Εβρος
  • Πέλλα
  • Ξάνθη
  • Δράμα
  • Μεσσηνία
  • Σέρρες
  • Τρίκαλα
  • Καβάλα
  • Κοζάνη
  • Καρδίτσα
  • Χαλκιδική
  • Ιωάννινα
  • Φθιώτιδα

Από το «κίτρινο» (επίπεδο 2) ανεβαίνουν στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3) ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Αρτα.
Screenshot_2021-11-10_155526.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης