(Συνεχές upd) Στη μέγγενη της πανδημίας και κυρίως της μετάλλαξης Omicron παραμένει η Ελλάδα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ο Ιανουάριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το πέμπτο πανδημικό κύμα, που φέρνει ρεκόρ κρουσμάτων λόγω της κυρίαρχης πλέον μετάλλαξης Omicron, με τους ειδικούς να τοποθετούν την κορύφωση του εν λόγω κύματος στα μέσα του τρέχοντος μηνός.
Ωστόσο, υπό πίεση βρίσκεται το σύστημα υγείας, αν και η μετάλλαξη Omicron προκαλεί λιγότερο σοβαρές νοσήσεις και νοσηλείες στον γενικό πληθυσμό, και κυρίως στους εμβολιασμένους και με τις τρεις δόσεις.
Η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η αναπληρώτρια υπουγός Υγείας, Μ. Γκάγκα, παρατηρείται σε απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία από τις νέες εισαγωγές δεν υπάρχουν περιστατικά με τη μετάλλαξη Omicron, ενώ σχεδόν το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Στη σκιά της νέας αυτής παραλλαγής, αύριο, Δευτέρα 10/1, οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία με την επίδειξη αρνητικού self test, ενώ εκτιμάται ότι θα προκύψουν αυξημένα θετικά κρούσματα.
Όπως έχει διευκρινιστεί μετά την αναστάτωση και τις ελλείψεις σε self tests που παρατηρήθηκαν στα φαρμακεία, στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-tests, μπορούν να τους τα διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self test.
Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self tests για το άνοιγμα της Δευτέρας.
Ήδη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα με επιπλέον self tests από το απόθεμα του κράτους και μάλιστα, υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα αυτοδιαγνωστικών τεστ σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. τεστ στις σχολικές μονάδες της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους.
Στο μεταξύ, στο 7μηνο θα λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όλους, σε περίπτωση που στην εκπνοή του διαστήματος αυτού δεν γίνεται και η αναμνηστική δόση, όπως γνωστοποίησε τόσο ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
Στη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ ,οποία μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «από την 1/2/2022 και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό (...) όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 7 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων από την χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση».
Σημειώνεται τέλος ότι 40.000 νέα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών ανοίγουν μέχρι τη Δευτέρα 10/1, θα δημιουργηθεί mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ενώ οι ειδικοί τοποθετούν σε δύο με τρεις εβδομάδες την έναρξη της αποκλιμάκωσης του πανδημικού κύματος της Omicron.
Δείτε εδώ την ΚΥΑ
Πλεύρης: Λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο 7μηνο για όλους - Χάνουν τα προνόμια από 1/2 όσοι δικαιούχοι της τρίτης δόσης δεν την κάνουν
Στους 7 μήνες θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους, ενώ προθεσμία μέχρι την 1η Φεβρουαρίου έχουν όσοι ενήλικες δικαιούνται να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου προκειμένου να μην χάσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.
«Υπάρχουν επαρκέστατα ραντεβού, ώστε όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου να κάνουν και την τρίτη δόση. Από την 1η Φεβρουαρίου, θα ισχύσει για όλους τους ενήλικες και όχι μόνο για όσους είναι 60 ετών και άνω, όσοι ενώ δικαιούνται και μπορούν, δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση, θα πάψει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα προνόμια που προσφέρει, όπως η είσοδος σε εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους, εάν έχει παρέλθει το 7μηνο μετά από την δεύτερη δόση του εμβολίου», γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι αυτοί που δικαιούνται, αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού είναι περίπου 500.000 πολίτες.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στο 9μηνο παραμένει η διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού και δεν επηρεάζεται, αν και αυτό αφορά μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό και δεν θα γίνεται δεκτό για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης στην Ελλάδα.
Περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας και ανεμβολίαστων
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού με θέσπιση μικρότερου ηλικιακού ορίου από το ισχύον σήμερα για τους πολίτες 60 ετών και άνω.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν εισηγήσεις που αφορούν τους ανεμβολίαστους ώστε να μην μπορούν να πηγαίνουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.
Πάντως, δεν εξετάζεται να ληφθεί άμεσα τέτοιο μέτρο, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Το 87,5% των γονιών πήρε τα self tests
«Το 87,5% των γονιών έχουν ήδη πάρει τα self tests, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από την αρχή του μέτρου της διανομής των δωρεάν self tests», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως ειδικά για αύριο, Δευτέρα 10/1, πρώτη ημέρα ανοίγματος των σχολείων για το 2002, ο έλεγχος σε όσους μαθητές δεν πήραν self tests θα μπορεί να γίνεται στις σχολικές μονάδες, από το απόθεμα που αυτές έχουν.
«Θεωρούμε ότι αν υπάρξουν δυσλειτουργίες, αυτές θα είναι λίγες και αντιμετωπίσιμες, δεδομένου του υψηλού ποσοστού που έχει προμηθευτεί τα self tests, του γεγονότος γονείς να είχαν self tests και να μην προμηθεύτηκαν αυτές τις ημέρες και των παιδιών που νοσούν και επομένως δεν χρειάζεται να κάνουν για αύριο self test»,συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.
Κατά τον ίδιο, «υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία με τους φαρμακοποιούς, μέσα σε 4 ημέρες δόθηκαν 7,5 εκατομμύρια self test».
Πίεση στο ΕΣΥ – Με Delta οι μισοί ασθενείς σε απλές κλίνες
«Στα νοσοκομεία, οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, είναι κρούσματα της μετάλλαξης Delta, δηλαδή αν και στην κοινωνία κυριαρχεί η Omicron και η Delta αφορά το 10-15% των κρουσμάτων, στα νοσοκομεία και στις εισαγωγές έχουμε διαφορετική εικόνα», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.
Πρόσθεσε ότι από την Δευτέρα 10/1 το Σισμανόγλειο θα γίνει νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid περιστατικά και οι εφημερίες του θα βαρύνουν το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και το ΝΙΜΤΣ, για διάρκεια 4 εβδομάδων.
Για υγειονομικούς – Τι σχεδιάζεται για τους ανεμβολίαστους
Σχετικά με την ενίσχυση με προσωπικό των νοσοκομείων, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι γίνονται διαρκώς προκηρύξεις για νέες θέσεις, λέγοντας πως αναμένονται προκηρύξεις για 4.000 νοσηλευτές και 910 θέσεις λοιπού προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα προκηρυχθούν άλλες περίπου 700 θέσεις ιατρών.
Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, σημείωσε πως «μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουμε δώσει διορία. Από τις 6.500 που ήταν ανεμβολίαστοι, έχουν μειωθεί κατά 1.500 άτομα, όμως όχι γιατί έχουν εμβολιαστεί, αλλά διότι νόσησαν και με το πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
Ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό, προκειμένου κάποιος να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Όπως ανέφερε, «δεν έχει αποφασιστεί αυτό, αλλά εάν αποφασιστεί, όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να προσληφθεί ή εάν ήδη εργάζεται, θα βρεθεί εκτός ΕΣΥ, αφού θα καταγγελθεί η σύμβαση του, καθώς δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις».
Δεν κλείνει το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
Ξεκαθάρισε ότι «δεν κλείνει το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης» και σε 4 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η λειτουργία σε αυτό Εμβολιαστικού Κέντρου για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.
Όπως είπε, «δεν κλείνει το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Αυτό είναι fake news. Δεν υπάρχει αναστολή λειτουργίας. Για 3-4 εβδομάδες βγαίνει από τις εφημερίες, μόνο αυτό. Τα κρεβάτια του θα λειτουργούν κανονικά. Θα πιεστούν οι εφημερίες στα άλλα δύο Νοσοκομεία Παίδων, το γνωρίζουμε, αλλά αυτό θα είναι για μερικές εβδομάδες».
Δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων
«Δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα, αλλά πιθανώς να υπήρξε πρόβλημα στην τροφοδοσία των φαρμακαποθηκών και λόγω των γιορτών», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες αυτό θα διευθετηθεί.
Οικονόμου: Θα εξετάζεται όλη η τάξη σε περίπτωση κρούσματος
«Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων όπως κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το κριτήριο 50%+1 είναι ένα κριτήριο που έχει παρθεί βάση υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων. Εάν παρατηρηθεί ότι πρέπει αν γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα θα εξετάζεται όλη η τάξη», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μετάλλαξη Omicron, τον εμβολιασμό και τα πιστοποιητικά.
Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου μιλώντας στο mega άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ενώ τόνισε πως εάν κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά όχι την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο, τότε δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων.
«Αν χρειαστεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, ο οποίος και σημείωσε ότι απέδωσε η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω, αλλά και ότι καταλυτικό ρόλο στη θωράκιση από τη βαριά νόσηση ήταν η τρίτη δόση.
Για τα σχολεία
«Έχουμε σταθμίσει όλα τα δεδομένα» τόνισε ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων αύριο, Δευτέρα 10/1, μετά την ταλαιπωρία γονέων και εκπαιδευτικών για την προμήθεια των self tests λόγω ελλείψεων που παρατηρήθηκαν στα φαρμακεία, αλλά και απαντώντας στην αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έπρεπε να είναι 50%+1.
Όπως εξήγησε, η μετάλλαξη Omicron δεν δίνει μεγάλες νοσηλείες και αυτό δίνει την ευκαιρία να ανοίξουν τα σχολεία, με το πλάνο να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τον εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών και τα αυστηρά μέτρα προστασίας.
«Το κριτήριο 50%+1 είναι ένα κριτήριο που έχει παρθεί βάση υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων. Εάν παρατηρηθεί ότι πρέπει αν γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ενώ σημείωσε ότι μέχρι χθες 1.342.000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν τα self tests, με το ποσοστό να αγγίζει το 90%.
Πρόσθεσε πως όσοι δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν, θα τα παραλάβουν από τους διευθυντές των σχολείων.
Λουκίδης: Δύσκολο εγχείρημα το άνοιγμα των σχολείων, αύξηση κρουσμάτων
«Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, γιατί μιλάμε για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θα αυξήσουν την κινητικότητά τους. Σίγουρα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, το θέμα είναι πόσο θα αυξήσει την μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα», τόνισε ο πνευμονολόγος, Στέλιος Λουκίδης.
Ο κ. Λουκίδης μιλώντας στο mega εξέφρασε τη διαφωνία του με το ισχύον πρωτόκολλο, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό και να ισχύσει το 30%+1, γιατί «έχουμε να κάνουμε με κάτι πιο μεταδοτικό και δυναμικό».
Κατά τον ίδιο, σημαντική ήταν η συνδρομή των self tests στη δυνατότητα να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ενώ εάν κάποιος έχει συμπτώματα και το self test βγει αρνητικό δεν θα πρέπει να εφησυχαστεί, αλλά να επαναλάβει το testing σε κάποια δομή.
Για την Omicron
«Η μετάλλαξη Omicron είναι σίγουρα πιο ήπια και οι σκληροί δείκτες δεν είναι πιεστικοί προς το σύστημα υγείας», ανέφερε ο κ. Λουκίδης και συμπλήρωσε πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που μέσα στο επόμενο δίμηνο θα κάνει φυσική ανοσία, το οποίο εκτιμάται πως θα φτάσει το 15% με 20%.
Όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα υπάρχει και νέα μετάλλαξη μετά την Omicron, ενώ όσοι έχουν λάβει την αναμνηστική δόση περνούν την Omicron χωρίς ιδιαίτερη συμπτωματολογία.
Τέλος, συγκρίνοντας τις εισαγωγές στα νοσοκομεία για την περίοδο του Νοεμβρίου και Μαρτίου του 2020 και των αντίστοιχων μηνών του 2021,σημείωσε ότι και στις δύο υπό εξέταση περιόδους είχαμε τις ίδιες εισαγωγές και περίπου τον ίδιο αριθμό διασωληνωμένων.
Τζανάκης: Έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά και πάμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Κάποια, τα περισσότερα δεν μεταδίδουν. Μόνο αυτά που νόσησαν το τελευταίο 7ήμερο», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως «η διασπορά είναι πάρα πολύ μεγάλη για αυτό δεν θα έπρεπε να ανοίξουν αύριο» τα σχολεία.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Open υπογράμμισε ότι «είναι πολύ καθοριστική αυτή η εβδομάδα. Θα δούμε αν θα έχουμε πρόωρη εκτόνωση του πανδημικού κύματος. Κάτι που θεωρώ δύσκολο».
Εκτίμησε ότι στις «23 Ιανουαρίου θα φτάσουμε πάνω από 50.000 κρούσματα και μετά έρχεται εκτόνωση»», αν και όπως είπε «ακόμα δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών και του ανοίγματος των σχολείων».
Τέλος, για τη μετάλλαξη Omicron σχολίασε πως «δεν μου αρέσει η επικοινωνιακή πολιτική κάποιων ότι είναι ήπια».
Επιστροφή στα θρανία - Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων στις 10/1
Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν αύριο, Δευτέρα 10/1, στα σχολεία με γενίκευση και ενίσχυση των ελέγχων κατά της COVID-19, ενώ παραμένουν ως έχουν τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, όπως στα Πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ κια μάλιστα, αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου για τους τρόπους διεξαγωγής της εξεταστικής περιόδου.
Για τα σχολεία ισχύουν τα εξής:
-Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο
-Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή
-Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες, δηλαδή δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.
Εξακολουθούν τα ισχύουν η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, αλλά και το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορονοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου». Για το λόγο αυτό, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική διάσταση προκρίνεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, «τα 32 εκατομμύρια self test που έκαναν οι μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες».
Τι γίνεται σε περίπτωση κρουσμάτων
Σε περίπτωση που ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), θα παρατείνεται η απομόνωση.
Εάν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Τηλεκπαίδευση
Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ' εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:
- Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
- Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
- Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
- Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα
Στενή επαφή με κρούσμα εκτός σχολείου
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7, ενώ για μη εμβολιασμένους μαθητές, ισχύει απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.
Πάνω από 1 εκατ. self tests στα σχολεία
Έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα με επιπλέον self test από το απόθεμα του κράτους, τόνισαν την Κυριακή 9/1 κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει πενταπλάσιο απόθεμα αυτοδιαγνωστικών τεστ σε κάθε σχολική μονάδα από τον αριθμό των δικαιούχων που δεν έλαβαν τεστ, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. τεστ στις σχολικές μονάδες της χώρας έναντι 200.000 (12%) μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους.
Ακόμη, οι δήμοι προχωρούν σε αγορά πρόσθετων τεστ για κάθε σχολική μονάδα, ώστε να προμηθεύσουν μέσω των σχολικών επιτροπών αν τυχόν παρουσιάσουν κενά.
Η εικόνα της πανδημίας
Σε εγρήγορση βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση, καθώς η πανδημία καταγράφει υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, 37.676 μόνο το τελευταίο 24ωρο,
Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να μην πάθει "έμφραγμα" το δημόσιο σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 634, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για υπέρβαση των 750 τις επόμενες μέρες, ενώ οι 65 νέοι θάνατοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας, στους 21.328
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 37.676, εκ των οποίων 93 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.489.024 (ημερήσια μεταβολή +2.6%), εκ των οποίων 50.0% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 524 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.814 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
Στους 21.328 οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.328 θάνατοι.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 634 (59.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 544 (85.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 90 (14.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.820 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 522 (ημερήσια μεταβολή -14.71%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 8.638.472 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 41.517.690 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 343.670 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 07 Ιανουαρίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 67.708.299 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 3.951.407 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 07 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 142 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 40.639 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 4.590 θετικά (11,29%).
Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Αττική: 14.709 κρούσματα
Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως από τα συνολικά 37676 κρούσματα, στην Αττική καταγράφηκαν 14709, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 4145.
Ειδικότερα στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
Ανατολική Αττική 1650
Βόρειος Τομέας Αθήνας 2054
Δυτική Αττική 591
Δυτικός Τομέας Αθήνας 1898
Κεντρικός Τομέας Αθήνας 4548
Νήσων 293
Νότιος Τομέας Αθήνας 1740
Πειραιάς 1935
Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών