Σε πορεία σταδιακής ύφεσης βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα αλλά ο αριθμός των θανάτων εξακολουθεί να προκαλεί έντονο προβληματισμό.
Δεκάδες άνθρωποι χάνονται καθημερινά στη χώρα με επιπλοκές του Covid με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μείωση στον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων.
Οι 78 νεκροί, που ανακοινώθηκαν το Σάββατο 29/1/2022 , επιτείνουν την ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό νεκρών στην Ελλάδα ενώ μετά από πολύ καιρό ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε κάτω από τους 600.
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση προχώρησε στην χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και στη διασκέδαση σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα επιστροφής στην ομαλότητα και στην κανονικότητα.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 31/1 επιστρέφει η μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ αίρεται και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας τους έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα μέτρα είναι καλύτερα εστιασμένα και πως μειώνονται οι πολίτες ηλικίας 30 – 40 ετών, που χρειάζονται νοσηλεία.
Τζανάκης: Τα μέτρα έχουν εστιαστεί καλύτερα - Νοσηλεύουμε ανθρώπους πάνω από 70 ετών, κατά κανόνα ανεμβολίαστους
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό χωρίς να καταστρέψουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας πως «τα μέτρα έχουν εστιαστεί καλύτερα».
«Η επέκταση του ωραρίου στα εστιατόρια θα αραιώσει τον κόσμο», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να παλέψουμε με τα όπλα που έχουμε.
Πρόσθεσε δε, πως «νοσηλεύουμε ανθρώπους πάνω από 70 ετών, κατά κανόνα ανεμβολίαστους με σοβαρές ασθένειες».
Όπως εξήγησε, «αυτοί οι άνθρωποι λίγο να κρυολογήσουν, το υποκείμενο νόσημα θα τους οδηγήσει αναγκαστικά σε άσχημη έκβαση».
Λουκίδης: Μειώθηκαν οι πολίτες ηλικιών 30-40 ετών που χρειάζονται νοσηλεία - Οι περισσότεροι θάνατοι από τη μετάλλαξη Delta
«Οι νοσηλείες μας πλέον έχουν μειώσει λίγο το εύρος των ηλικιών. Είναι κατά 90% άνω των 70 ετών και με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Αυτό το παρατηρούμε το τελευταίο 20ήμερο», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης.
Ο κ. Λουκίδης μιλώντας στο mega για την πανδημία, αφού σημείωσε πως η θνητότητα είναι πολυπαραγωντική, υπογράμμισε ότι «έχουν μειωθεί σημαντικά οι πολίτες ηλικιών 30-40 ετών που χρειάζονται νοσηλεία».
Εξήγησε ότι «οι άνθρωποι που είναι στα νοσοκομεία έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και κατά 90% είναι ανεμβολίαστοι», αναφέροντας πως η θνητότητα μπορεί να αυξάνεται από την ίδια τη νόσο και από την πιθανότητα αποσυντονισμού των υποκείμενων νοσημάτων, γεγονός που σε μακρές νοσηλείες οδηγεί στο θάνατο.
Πρόσθεσε πως «οι περισσότεροι θάνατοι είναι από τη μετάλλαξη Delta, παρότι οι εισαγωγές με βάση τους ελέγχους είναι κατά 90% Omicron».
Διάρκεια long Covid
Περαιτέρω, ο κ. Λουκίδης σχετικά με την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος με κορωνοϊό και να χρειαστεί νοσηλεία μετά από μεγάλο διάστημα λόγω κάποιου συμπτώματος του κορωνοϊού, ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό του long Covid, διαρκεί περίπου ένα τρίμηνο ή εξάμηνο.
Για εισαγωγές
Ο κ. Λουκίδης σημείωσε πως ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, δεν σημειώνεται ανάλογη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
«Υπάρχει ένα ποσοστό εισαγωγών που παραμένει σταθερό και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις εισαγωγές που παρατηρήσαμε σε ανάλογες εξάρσεις και της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και της Delta» , πρόσθεσε.
Περί μέτρων
Με αφορμή τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε πως θα πρέπει να μάθουμε να «συμβιώνουμε» με τον κορωνοϊό για αρκετό διάστημα.
Όπως είπε, «είναι πιο ήπια η νόσηση από τη μετάλλαξη Omicron, σίγουρα το 1/4 των περιστατικών είναι νέοι άνθρωποι, άρα έχουμε μικρότερη πιθανότητα να δούμε δυσμενείς προγνωστικές εξελίξεις».
Βασιλακόπουλος: Θα μειωθεί μετά από 2-3 εβδομάδες ο αριθμός των θανάτων – Μειωμένες οι εισαγωγές λόγω Omicron
Αυξημένοι θα εξακολουθήσουν να είναι για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες οι θάνατοι από κορωνοϊό, ενώ με τη μετάλλαξη Omicron ήδη να επικρατεί, είναι ήδη μειωμένες οι εισαγωγές ασθενών, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι πλέον βλέπουμε ακόμα τα «απόνερα» της μετάλλαξης Delta που είναι πιο νοσογόνος, αλλά και πως από την επόμενη εβδομάδα θα φανεί και η ευεργετική επίδραση του «μίνι lockdown» που έγινε λόγω του χιονιά.
Τα αίτια των αυξημένων θανάτων
Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στα αίτια που οδηγούν στον μεγάλο αριθμό των νεκρών της πανδημίας, σημειώνοντας ότι ο λαός στην Ελλάδα είναι από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη και περίπου 300.000 ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί επιλέγοντας να μην προστατεύσουν τον εαυτό τους.
«Η ελληνική κοινωνία δρέπει τους καρπούς της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών εδώ και 20 χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα την μερική αχρήστευση πάρα πολλών αντιβιοτικών και τη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων μέσα στα νοσοκομεία», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι το ΕΣΥ είναι γερασμένο και εξουθενωμένο.
Η χαλάρωση των μέτρων
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη χαλάρωση χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και στη διασκέδαση.
Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα 31/1 επιστρέφει η μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ενώ αίρεται και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας τους έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, παραμένουν οι περιορισμοί για τους καθήμενους πελάτες και για το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, εξακολουθεί να ισχύει ότι στους κλειστούς χώρους μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι, ενώ στους ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.
Ως αιτία για την άρση αυτών των περιορισμών αναφέρθηκε η πτωτική πορεία των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως έχουμε δει την κορύφωση των κρουσμάτων και άρα δεν πρόκειται να έχουμε άλλη έξαρση της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα 31/1 αναμένεται να αρχίσει και η διάθεση κατ’οίκον αντιικών φαρμάκων, τα οποία ωστόσο θα χορηγούνται σε ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω και εφόσον ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Επιπλέον, και όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είχε ισχύ έως τις 31/1, παρατείνεται έως και τις 7 Φεβρουαρίου και αφορά όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.
ΕΟΔΥ: 19.584 κρούσματα και 78 θάνατοι στις 29/1/2022
Συνεχίζει την επέλασή του ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, με την Omicron να καταγράφει 19.584 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 78 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ 583 πολίτες είναι διασωληνωμένοι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.584 , εκ των οποίων 60 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.909.880 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 433 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.594 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.275 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 583 (60.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 464 (79.59%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (20.41%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.033 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 427 (ημερήσια μεταβολή -9.53%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 433 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων:
Από το σύνολο των 19.584 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 61 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 60 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, καθώς από τα 19.584 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, οι 7.095 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στα 1.829 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κρήτη συνολικά καταγράφονται 1.624 κρούσματα.
Ειδικότερα στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
Ανατολική Αττική 905
Βόρειος Τομέας Αθήνας 1.042
Δυτική Αττική 430
Δυτικός Τομέας Αθήνας 943
Κεντρικός Τομέας Αθήνας 1.907
Νήσων 93
Νότιος Τομέας Αθήνας 782
Πειραιάς 993
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 9.244.155 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 47.412.171 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 249.554 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 28 Ιανουαρίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 76.076.087 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 4.471.849 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 28 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 148 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 27.387 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 3.098 θετικά (11,31%).
Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών