Κυβέρνηση και επιστήμονες αναγνωρίζουν πως είναι αναγκαίο να βρεθεί μια νέα ισορροπία, ένα νέο μείγμα αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς η διατήρηση των περιορισμών έχει πλέον κουράσει την κοινωνία, ενώτην ίδια στιγμή, επισημαίνουν πως η Omicron κάθε άλλο παρά αθώα είναι κυρίως απέναντι σε όσους ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί.
Για αυτό τον λόγο, οι αρμόδιοι επαναλαμβάνουν την ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες που είναι άνω των 60 ετών, καθώς αυτοί είναι που κινδυνεύουν να καταλήξουν σε νοσοκομείο και να διασωληνωθούν.
Άλλωστε, τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα από την πορεία της πανδημίας.
Ήδη, γίνονται εκτιμήσεις για αύξηση των κρουσμάτων – θα φτάσουν ενδεχομένως ακόμα και τα 35.000 στα τέλη Φεβρουαρίου.
Και ενώ οι περισσότεροι ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Delta, η προσοχή όλων εξακολουθεί να είναι στραμμένη στους λεγόμενους "σκληρούς δείκτες" της πανδημίας, αφού οι νεκροί κινούνται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς για τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες οι σκληροί δείκτες θα πέσουν, αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους, ενώ σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλο του κου Τσιόδρα, στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500.
Επί της ουσίας, έχει μπει προσωρινά «φρένο» στην συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, αν και η κυβέρνηση προχωρά σε χαλάρωση των περιορισμών για τους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.
Έτσι, από τη Δευτέρα (7/2/2022) η είσοδος στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ, καθώς δεν θα απαιτείται η επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test.
Στο μεταξύ, τo εμβόλιο της NOVAVAX έρχεται μέσα στο μήνα, ενώ τον Απρίλιο φθάνει στην χώρα μας το εμβόλιο της SANOFI.
Βασιλακόπουλος: Πολύ υψηλό τείχος ανοσίας σε ένα μήνα - Θα κάνουμε κανονικά Πάσχα στο χωριό
«Σε ένα μήνα θα έχουμε άλλο ένα εκατ. ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί ή ανοσοποιηθεί λόγω της λοίμωξης. Έχουμε 5 εκατ. ανθρώπους που έχουν κάνει 3 δόσεις και 7 εκατ. που έχουν κάνει δύο δόσεις. Με όλα αυτά μαζί, θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ υψηλό τείχος ανοσίας», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο mega σημείωσε ότι «έχουμε περίπου 30.000 Έλληνες κάθε μέρα που ενισχύουν το σύστημα ανοσίας τους. Έχουμε περίπου 20.000 κρούσματα και περίπου 10.000 εμβολιασμούς πρώτης δόσης καθημερινά», ενώ υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μικρή ομάδα των 300.000 ανεμβολίαστων 60 ετών και άνω που προκαλούν μεγάλο αριθμό θανάτων».
Όπως είπε, «όταν οι κοινωνίες δεν αποδέχονται το εμβόλιο και οι ηγεσίες δεν έχουν τον τρόπο να το επιβάλουν, θα θρηνούμε πολλά θύματα».
Για τρίτη δόση εμβολίου
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «η τρίτη δόση αυξάνει τα αντισώματα που έχουμε εναντίον του κορωνοϊού, αυξάνει τρομερά την προστασία από κρίσιμη νόσο και θάνατο και μειώνει κατά 30-50% τον κίνδυνο να νοσήσουν».
Ωστόσο, «πλήρως δεν προστατεύει η 3η δόση», όπως εξήγησε.
Περί νέων εμβολίων
Κάνοντας αναφορά στα νέα εμβόλια που αναμένεται να έρθουν στη χώρα, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «σε αντίθεση με τα εμβόλια του mRNA, τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Sanofi και της Novavax μας δίνουν έτοιμη την πρωτεΐνη ακίδα. Είναι σαν κάποια παλιού τύπου εμβόλια. Παρέχουν παρόμοια προστασία με τα mRNA εμβόλια, πολύ υψηλή».
«Αν μπορούσαμε να πείσουμε τους δύσπιστους συμπολίτες μας να κάνουν αυτά τα εμβόλια, θα λύναμε το πρόβλημα», συμπλήρωσε.
«Έχουμε το όπλο να προστατευτούμε, αλλά δεν το διαλέγουμε»
«Είμαστε σε μία φάση με αρκετές άδικες δολοφονίες συνανθρώπων μας από έναν ιό. Έχουμε το όπλο να προστατευτούμε, αλλά δεν το διαλέγουμε. Αν δείτε τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, θα δείτε ότι το 95% των θανάτων ήταν ανθρώπων άνω των 60 ετών. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα περίπου 300.000 Έλληνες στην ηλικία άνω των 60 ετών που είναι εντελώς απροστάτευτοι, δεν έχουν εμβολιαστεί. Αν ήταν εμβολιασμένοι θα ήμασταν όπως άλλες χώρες που με παρόμοια κρούσματα με εμάς έχουν μονοψήφιο ή χαμηλό διψήφιο αριθμό θανάτων» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Πάσχα στο χωριό
Τέλος, κληθείς να απαντήσει στο πώς θα κάνουμε Πάσχα, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «θα κάνουμε κανονικά Πάσχα στο χωριό, αλλά το να έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό αποκλείεται».
Πρόσθεσε ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχουν εμβόλια για να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης. Με βάση και τις μολύνσεις, θα φτάσουμε λογικά σε ένα επίπεδο ανόσιας μέσα στο 2022 που θα πάψει ο κορωνοϊός να αποτελεί μια νόσο που δεν μπορείς καθόλου να αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν και βοηθητικά εργαλεία. Το φάρμακο είναι χρήσιμο για να μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, δεν είναι μαγικό χάπι που το παίρνω ανεμβολίαστος και γίνονται καλά, άρα δε χρειάζεται να εμβολιαστώ».
Τι είναι το εμβόλιο Novavax
Στη χώρα φτάνουν σύντομα 474.000 δόσεις του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax.
Πρόκειται για τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για όσους ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους.
Τα πρωτεϊνικά εμβόλια φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη.
Επί της ουσίας, με το εμβόλιο αυτό μπαίνει στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού/
Σχετική σταθεροποίηση σημειώνεται στα τελευταία (4/2/2022) κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα μας, με τις νέες λοιμώξεις να φτάνουν τις 18.640.
Την ίδια ώρα, πάνω από 80 ήταν τα θύματα της πανδημίας, αριθμός μειωμένος συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 100, αλλά σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς για τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα.
Το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με την μετάλλαξη Omicron, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.
Αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας (4/2/2022)
Αναλυτικά, τα τελευταία (στις 4/2) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.640, εκ των οποίων 68 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.020.846 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 402 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.678 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 88, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.927 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 439 (77.84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (22.16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.079 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 496 (ημερήσια μεταβολή -9.32%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 476 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Διαθέσιμα είναι από την Παρασκευή 4/2, ακόμη 40.000 νέα ραντεβού για τον μήνα Φεβρουάριο, για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, στην Αττική η οποία εμφανίζει αυξημένη ζήτηση.
Συγκεκριμένα, νέες εμβολιαστικές γραμμές έχουν προστεθεί στα mega Εμβολιαστικά Κέντρα «Προμηθέας» και Περιστερίου, με σκοπό την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών των παιδιών στην Αττική.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση νόσησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε περίπτωση νόσησης πριν τον εμβολιασμό, συστήνεται εμβολιασμός µε µια δόση 3 μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.
Σε περίπτωση νόσησης μετά την 1η δόση εμβολιασμού, συστήνεται εμβολιασμός όχι σε μεσοδιάστημα 21 ημερών αλλά σε 3 µήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.
Νοσηλεύονται 100 παιδιά
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ειδικοί στην τελευταία ενημέρωση (3/2) για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, περίπου 90 με 100 παιδιά νοσηλεύονται με covid στα νοσοκομεία.
Αποτελούν το 2% με 2,5% του συνολικού αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών.
Όπως έγινε γνωστό, οι νοσηλείες των παιδιών αφορούν κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών, ενώ φαίνεται ότι ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη χαμηλότερη νοσηρότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας.
Ανεμβολίαστοι περίπου 200.000 άνω των 60 ετών
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι με τις δύο δόσεις των εμβολίων έχει εμβολιαστεί το 69,8% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 7.330.000 εκατομμύρια άνθρωποι.
Όσον αφορά την γ' δόση, από τους 5.816.000 δικαιούχους, την έχουν κάνει οι 4.489.000 έχουν λάβει την ενισχυτική δόση ενώ άλλοι 200.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους.
Υπενθυμίζεται πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση λήγει στις 7 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει πως θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών