Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η Ελλάδα καταγράφει 24.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας – Καταρρίπτει κάθε ρεκόρ θνητότητας, τι ανησυχεί τους ειδικούς

Η Ελλάδα καταγράφει 24.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας – Καταρρίπτει κάθε ρεκόρ θνητότητας, τι ανησυχεί τους ειδικούς
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν την σταθεροποίηση των κρουσμάτων (16.023) αλλά οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες επιμένουν υψηλά, με τους θανάτους να ανέρχονται στους 72 και τους διασωληνωμένους στους 567
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Η  Ελλάδα καταγράφει σχεδόν 24.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας, με τα δύο τελευταία κύματα της νόσου να αποδεικνύονται ιδιαίτερα φονικά κα το αποδυναμωμένο από ελλείψεις και αναστολές εργασίας υγειονομικών ΕΣΥ να μην μπορεί να ανταπεξέλθει, παρά τις γενναίες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το Σάββατο (5/2/2022) επιβεβαιώνουν την σταθεροποίηση των κρουσμάτων (16.023) αλλά οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες επιμένουν υψηλά, με τους θανάτους να ανέρχονται στους 72 και τους διασωληνωμένους στους 567.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες οι σκληροί δείκτες θα πέσουν, αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους, ενώ σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλο του κου Τσιόδρα, στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500.
Πάντως γίνονται εκτιμήσεις για αύξηση των κρουσμάτων – θα φτάσουν ενδεχομένως ακόμα και τα 35.000 στα τέλη Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα έχει τεθεί προσωρινά «φρένο» στην συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, αν και η κυβέρνηση προχωρά σε χαλάρωση των περιορισμών για τους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.
Έτσι, από τη Δευτέρα (7/2/2022) η είσοδος στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα γίνεται χωρίς υποχρεωτικό τεστ, καθώς δεν θα απαιτείται η επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test.

Γαλιατσάτος: Η πανδημία θα έχει τελειώσει μέχρι τον Αύγουστο

«Με τα εργαλεία που έχουμε η πανδημία μπορεί να μας φύγει σε 6 ή 8 μήνες. Πιστεύω πως η πανδημία θα έχει τελειώσει μέχρι τις 15 Αυγούστου», τόνισε ο Έλληνας καθηγητής Πνευμονολογίας στο John Hopkins, Π. Γαλιατσάτος.
Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «αυτό θα γίνει εάν όλοι εμβολιαστούν, όχι μόνο στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά σε όλο τον κόσμο και να φοράμε μάσκες και να κάνουμε τεστ».
Ο κ. Γαλιατσάτος μιλώντας στο mega υπενθύμισε ότι ήδη η πανδημία έχει διαρκέσει μέχρι στιγμής δύο χρόνια και μετά από αρκετές μεταλλάξεις, φτάσαμε στη φονική Delta και την Omicron που μπορεί και μεταδίδεται πιο εύκολα.
Ο κ. Γαλιατσάτος είπε χαρακτηριστικά πως «η Omicron μας τάραξε.
Στα νοσοκομεία ήταν χάλια. Χάσαμε ασθενείς, άλλους τους σώσαμε τους στείλαμε σπίτι, αλλά ακόμα παλεύουμε.
Περισσότερος κόσμος πήγαινε στα νοσοκομεία με την Omicron.
Τον περασμένο μήνα φτιάξαμε περισσότερα κρεβάτια για να βοηθήσουμε τους ασθενείς, αλλά τώρα βλέπουμε πως τα νούμερα πέφτουν».
Εξέφρασε την ελπίδα πως θα δούμε όσα συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή την έξαρση των κρουσμάτων, και πως αυτό να μας δώσει το κίνητρο να τελειώσουμε μία και καλή την πανδημία.

Έχουμε τα εργαλεία


«Ξέρουμε πως να μην κολλήσουμε τον άλλον και να κρατήσουν τον ιό σαν κρύωμα», σημείωσε.
Συμπλήρωσε πως «έχουμε μάσκες, τεστ και εμβόλια.
Εάν έχουμε τα αντισώματα από τα εμβόλια θα κρατήσουμε τον κορωνοϊό σαν ένα κρύωμα και δεν θα χρειαστούν νοσοκομεία.
Έχουμε τα εργαλεία και είναι δική μας επιλογή να το σταματήσουμε».

Βασιλακόπουλος: Πολύ υψηλό τείχος ανοσίας σε ένα μήνα - Θα κάνουμε κανονικά Πάσχα στο χωριό

«Σε ένα μήνα θα έχουμε άλλο ένα εκατ. ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί ή ανοσοποιηθεί λόγω της λοίμωξης.
Έχουμε 5 εκατ. ανθρώπους που έχουν κάνει 3 δόσεις και 7 εκατ. που έχουν κάνει δύο δόσεις. Με όλα αυτά μαζί, θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ υψηλό τείχος ανοσίας», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο mega σημείωσε ότι «έχουμε περίπου 30.000 Έλληνες κάθε μέρα που ενισχύουν το σύστημα ανοσίας τους.
Έχουμε περίπου 20.000 κρούσματα και περίπου 10.000 εμβολιασμούς πρώτης δόσης καθημερινά», ενώ υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μικρή ομάδα των 300.000 ανεμβολίαστων 60 ετών και άνω που προκαλούν μεγάλο αριθμό θανάτων».
Όπως είπε, «όταν οι κοινωνίες δεν αποδέχονται το εμβόλιο και οι ηγεσίες δεν έχουν τον τρόπο να το επιβάλουν, θα θρηνούμε πολλά θύματα».

Για τρίτη δόση εμβολίου

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «η τρίτη δόση αυξάνει τα αντισώματα που έχουμε εναντίον του κορωνοϊού, αυξάνει τρομερά την προστασία από κρίσιμη νόσο και θάνατο και μειώνει κατά 30-50% τον κίνδυνο να νοσήσουν».
Ωστόσο, «πλήρως δεν προστατεύει η 3η δόση», όπως εξήγησε.
Κάνοντας αναφορά στα νέα εμβόλια που αναμένεται να έρθουν στη χώρα, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «σε αντίθεση με τα εμβόλια του mRNA, τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Sanofi και της Novavax μας δίνουν έτοιμη την πρωτεΐνη ακίδα. Είναι σαν κάποια παλιού τύπου εμβόλια.
Παρέχουν παρόμοια προστασία με τα mRNA εμβόλια, πολύ υψηλή».
«Αν μπορούσαμε να πείσουμε τους δύσπιστους συμπολίτες μας να κάνουν αυτά τα εμβόλια, θα λύναμε το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Τι είναι το εμβόλιο Novavax

Στη χώρα φτάνουν σύντομα 474.000 δόσεις του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax.
Πρόκειται για τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για όσους ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους.
Τα πρωτεϊνικά εμβόλια φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη.
Επί της ουσίας, με το εμβόλιο αυτό μπαίνει στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού.

ΕΟΔΥ: 16.023 κρούσματα και 72 θάνατοι στις 5/2

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (5/2/2022) 16.023 νέα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.036.869 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 388 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.728 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Cοvid είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.999 νεκροί.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_214.JPGCapture_167.JPG

Στους 567 οι διασωληνωμένοι


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 567 (60.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 439 (77.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (22.57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
4_127.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.083 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 479 (ημερήσια μεταβολή -3.43%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 484 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
6_77.JPG

ΕΟΔΥ: 4.339 κρούσματα στην Αττική και 1.944 στη Θεσσαλονίκη

Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προκύπτει πως από τα συνολικά 16.023 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, τα 4.339 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 1.944 στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
• Ανατολική Αττική 552
• Βόρειος Τομέας Αθήνας 501
• Δυτική Αττική 243
• Δυτικός Τομέας Αθήνας 644
• Κεντρικός Τομέας Αθήνας 1161
• Νήσων 93
• Νότιος Τομέας Αθήνας 474
• Πειραιάς 671

Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
kroysmata_1.JPG

333_1.JPG5_90.JPG

444.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης