Την θέση πως η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της covid δεν προσφέρει τίποτα σχεδόν σε υγιείς που έχουν κάνει τις τρεις δόσεις ή σε αυτούς που έχουν κάνει τις δύο δόσεις που έχουν ήδη μολυνθεί το τελευταίο εξάμηνο, πιθανότατα με Ο2 και έχουν αναρρώσει, διατύπωσε ο γιατρός – ερευνητής Γ. Παυλάκης, ο οποίος παρουσιάζει τις ομάδες που καλό θα ήταν να προχωρήσουν σε τέταρτη δόση αλλά και τις περιπτώσεις που τα οφέλη είναι πολύ λίγα.
«Δέχτηκα ξαφνικά ένα «τσουνάμι» ερωτήσεων για την 4η δόση εμβολίου, ώστε νομίζω ότι δεν μπορώ να αποφύγω μια τοποθέτηση.
Τα εμβόλια έκαναν τη δουλειά τους και κατέβασαν θανάτους και σοβαρές νοσηλείες 10-30 φορές από πέρυσι.
Για το καλοκαιρινό κύμα που θεριεύει, βασιστείτε σε καλές μάσκες, καθαρό αέρα, αποστάσεις, τεστ και φάρμακα.
Η πιο σοβαρή απάντηση είναι ρωτήστε το γιατρό σας που σας ξέρει.
Αλλά αυτό έχει δυο προβλήματα: αρκετοί Έλληνες δεν έχουν γιατρό τον οποίον εμπιστεύονται, και αρκετοί γιατροί δεν ξέρουν πολλά για τα καινούρια εμβόλια, όπως του κορωνοϊού.
Mερικοί γιατροί αισθάνονται άβολα να δίνουν συμβουλές χωρίς να κατέχουν απόλυτα το θέμα.
Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν οι θεσμοθετημένοι σύλλογοι γιατρών και οι επιτροπές, που εξετάζουν καινούρια προβλήματα και βγάζουν επικαιροποιημενες οδηγίες» αναφέρει ο κ.Παυλάκης.
Ο χρησμός
«Ένας λόγος που ξέσπασε το τσουνάμι ερωτήσεων για την 4η δόση είναι ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών έβγαλε ένα Δελφικό χρησμό που δεν περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες για το τι να κάνει συγκεκριμένα η κάθε κατηγορία πολιτών.
Όπως και με τα άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, οι πολίτες απαιτούν συγκεκριμένες οδηγίες, όχι να τα αφήνουμε όλα στην ερμηνεία και καλή θέληση του κάθε ένα. Το θετικό στην απόφαση της Επιτροπής είναι ότι άνοιξε την πλατφόρμα εμβολιασμού για όλους όσους θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.
Ποιοι πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση;
Το παρακάτω είναι η προσωπική μου γνώμη και εσείς να την διαβάσετε και μετά να κάνετε όσα λένε οι υπεύθυνες Επιτροπές και οι Ιατρικές Εταιρίες που ασφαλώς θα βγάλουν παραπάνω οδηγίες, τόσο για τους γιατρούς όσο και για το κοινό» αναφέρει ο κ.Παυλάκης.
Το μυστικό
«Πριν πάμε στην τέταρτη δόση, να πω το μεγάλο μυστικό που σε αυτό εστιάζουν λίγοι:
Τα εμβόλια δεν είναι το κύριο πράγμα που πρέπει να κοιτάμε τώρα.
Περίεργο να το λέει ένας φανατικός υποστηρικτής των εμβολίων, αλλά κοιτάξτε γύρω σας.
Όλοι μολύνονται δεύτερη και τρίτη φορά!
Τα εμβόλια δεν προφυλάσσουν από την μόλυνση.
Και δυστυχώς, κάθε καινούρια μόλυνση με αυτό τον ιο δημιουργεί έξτρα κίνδυνο για επιπλοκές.
Αν η στάμνα πάει πολλές φορές στη βρύση, μπορεί τη μια να σπάσει.
Η 4η δόση δεν προσφέρει τίποτα σχεδόν σε υγιείς τριτοδοσιτες η και δι-δοσιτες που έχουν ήδη μολυνθεί το τελευταίο εξάμηνο, πιθανότατα με Ο2 και έχουν αναρρώσει.
Αν έχετε κάνει 3 δόσεις εμβολίου και έχετε μολυνθεί με κορωνοϊό δεν χρειάζεστε εμβόλιο, χρειάζεστε προστασία με άλλους τρόπους για να μην ξαναμολυνθειτε από την καινούρια Ο5 τον επόμενο μήνα στο γλέντι του χωριού» επισημαίνει ο κ.Παυλάκης.
Τρεις προτάσεις
«Τρεις προτάσεις για την τέταρτη δόση:
1. Ευπαθείς ομάδες: Ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, διαβητικοί, υπερτασικοί κλπ.: Τέταρτη δόση στο εξάμηνο από την τρίτη ή από τη μόλυνση.
Ο λόγος είναι ότι αρκετοί σε αυτές τις ομάδες είτε δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία, είτε η ανοσία χαμηλώνει πιο γρήγορα από το γενικό πληθυσμό.
2. Όσοι έχουν κάνει δυο δόσεις, ιδιαίτερα πριν από εξάμηνο: Ισχυρή σύσταση να κάνουν την τρίτη δόση, γιατί έτσι αναπτύσσουν αντισώματα κατά της Οmicron.
3. Όσοι έχουν κάνει δυο η τρεις δόσεις και έχουν μολυνθεί πρόσφατα από κορωνοϊό:
Δεν χρειάζεστε άλλο εμβόλιο, χρειάζεστε προστασία από την επαναμόλυνση με Ο5 η ότι άλλο έλθει μέχρι το χειμώνα, που θα έχουμε καινούρια εμβόλια.
Αποστάσεις, μάσκες καλές στο πρόσωπο, καθαρισμό αέρα, αποφυγή εσωτερικών χώρων, συχνά τεστ, και απομόνωση οι μολυσμένοι, ώστε να κόψουμε την αλυσίδα μεταδόσεων.
(Τα 3 σημεία έγιναν 4, όπως οι 3 Σωματοφύλακες που ήταν 4)
4. Αυτοί που έκαναν 3 δόσεις, δεν έχουν μολυνθεί και είναι νέοι και υγιείς (α) δεν χρειάζονται τέταρτη δόση, χρειάζονται τα υπόλοιπα, και (β) Μπράβο τους και τους ζηλεύω...» καταλήγει στην ανάρτηση του ο κ.Παυλάκης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών