Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακοκαιρία GAIA: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το απόγευμα - Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους Ηπείρου και Κέρκυρας

Κακοκαιρία GAIA: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το απόγευμα - Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους Ηπείρου και Κέρκυρας
Ενεργοποιείται το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας σε συγκεκριμένες περιοχές- Μήνυμα σε Κέρκυρα και Ήπειρο
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις φέρνει η κακοκαιρία με την ονομασία GAIA που, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε το  Σάββατο 10/12 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας από το απόγευμα  και μέχρι τη νύχτα της Κυριακής 11/12.
Ενόψει της κακοκαιρίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το πρωί του Σαββάτου 10/12στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου, καθώς και μετεωρολόγων ώστε να αξιολογηθούν όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και αποφασίστηκε ότι θα ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.
Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας.

Μήνυμα 112 σε κατοίκους

Μήνυμα του 112 εστάλη το μεσημέρι του Σαββάτου 10/12 στους κατοίκους της Ηπείρου και της Κέρκυρας, προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το απόγευμα.

112_13.JPG

Η κακοκαιρία


Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε το Σάββατο 10/12 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "GAIA" προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας από το απόγευμα του Σαββάτου (10/12) και μέχρι τη νύχτα της Κυριακής (11/12) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται σήμερα, Σάββατο 10/12 από το απόγευμα στην περιοχή Κέρκυρας - Παξών - Λευκάδας, την Ήπειρο και βαθμιαία τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας.
Από το βράδυ στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά και τις υπόλοιπες περιοχές του Ιονίου
Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.
Αύριο, Κυριακή 11/12, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας μέχρι τις πρωινές ώρες. Μέχρι το απόγευμα στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά, ενώ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες, στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και τέλος, στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα.

Σε ετοιμότητα στα νησιά του Ιονίου

Συναγερμός ενόψει της κακοκαιρίας GAIA σήμανε και στην Περιφέρεια Ιονίου, όπου σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίας, ενώ υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τους δήμους, τα Σώματα Ασφαλείας και τους εθελοντές.
Το πρωί του Σαββάτου 10/12 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση υπό το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Κωνσταντίνου Ζορμπά, με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας και ανακοινώθηκε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.
Στην Κέρκυρα σε κάποιους δρόμους που είχαν υποστεί κατολισθήσεις τις προηγούμενες ημέρες , που συνδέουν Μεσογγή με Χλωμό, Μπούκαρη με Πετριτή και Χλωμό με Άγιο Δημήτριο, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το μεσημέρι.
Ακόμη, έκλεισε η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας-Λευκίμμης εξαιτίας των ισχυρών νοτιάδων, τα δρομολόγια προς Κέρκυρα διεξάγονται μόνο με κλειστού τύπου πλοία, ενώ σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου για την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Συστάσεις

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης