Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Καμπανάκι» για γρίπη - Πρόβλεψη σοκ για έως 350.000 κρούσματα εβδομαδιαίως στα τέλη Ιανουαρίου - Ανησυχία για σχολεία και ΧΒΒ.1.5

«Καμπανάκι» για γρίπη - Πρόβλεψη σοκ για έως 350.000 κρούσματα εβδομαδιαίως στα τέλη Ιανουαρίου - Ανησυχία για σχολεία  και ΧΒΒ.1.5
"Στα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε 300.000 - 350.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως και τα νοσοκομεία θα δεχθούν μεγάλη πίεση", τόνισε ο Ν. Τζανάκης, ο οποίος εκτιμά ότι έχει φτάσει και στην Ελλάδα η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, η ΧΒΒ.1.5
Σχετικά Άρθρα
Με το βλέμμα στραμμένο στην έξαρση της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού, καθώς σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα γριπωδών συνδρόμων, είναι οι ειδικοί.
Παράλληλα, ανησυχία υπάρχει ενόψει του ανοίγματος των σχολείων στις 9/1, χωρίς να λείπουν και οι φωνές που ζητούν να καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες λόγω της έξαρσης της γρίπης στα παιδιά, με την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, να ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι  «τα σχολεία μας ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα».
Ταυτόχρονα, προσοχή δίνεται στη νέα υποπαραλλαγή της Omicron, την ΧΒΒ.1.5, η πλέον σαρώνει την Αμερική και έχει εμφανιστεί σε 29 χώρες, με τον Ν. Τζανάκη να εκτιμά ότι υπάρχει και στην Ελλάδα,  αλλά και το νέο κύμα covid στην Κίνα, με τους επιστήμονες να μην αποκλείουν την πιθανότητα εμφάνισης και νέου στελέχους.
«Από την έξαρση των μολύνσεων στην Κίνα, αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους του SARS-CoV-2, η πιθανότητα είναι μικρή, αλλά όχι μηδενική» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης, ο οποίος θεωρεί δικαιολογημένη την αυξημένη επιτήρηση που επιδιώκεται από διάφορες χώρες, αλλά και πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα.
Μεταξύ άλλων, ο κ.Τζανάκης σημειώνει πως ο διαγνωστικός έλεγχος (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους δεν θα προσφέρουν κάτι, καθώς μπορεί να επωάζουν, το τεστ να βγει αρνητικό και στη συνέχεια να νοσήσουν.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα , η συμμόρφωση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τους ταξιδιώτες από την Κίνα αποφασίστηκε προ ημερών σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι απαραίτητο αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν την αναχώρηση και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα από την Κίνα.

Προβληματισμός για υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 – Τζανάκης: Έχουμε και στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει εντοπιστεί

Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί για τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, τη ΧΒΒ.1.5, η οποία είναι υπερμεταδοτική και ήδη, σαρώνει τις ΗΠΑ, οι μολύνσεις διπλασιάζονται περίπου κάθε δύο εβδομάδες, ενώ έχει ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «και στην Ελλάδα έχουμε, απλά δεν το έχουμε εντοπίσει ακόμη».
Όπως σημειώνει ο κ.Τζανάκης, το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 «έχει ιδιότητες και μεγαλύτερης διαφυγής από την ανοσία, αλλά είναι και περισσότερο μεταδοτικό από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Αυτή η μετάλλαξη ανήκει στην οικογένεια των στελεχών της Omicron και εικάζουμε ότι τουλάχιστον από πλευράς βαρύτητας και τοξικότητας θα είναι ότι και οι άλλες μεταλλάξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια». Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την προειδοποίηση από τον ΠΟΥ ότι ενδεχομένως θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων SARS-CoV-2 και στις υπόλοιπες χώρες τους επόμενους μήνες λόγω αυτής της μετάλλαξης.
Κατά τον ίδιο, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 65 ετών, οι ανεμβολίαστοι και άτομα με νοσήματα, ενώ συστήνει «τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο σε όλους, χρήση μάσκας και αντισηψία χεριών και επιφανειών».

Περί γρίπης και σχολείων – Πρόβλεψη για 300.000 - 350.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως

Αναφορικά με την έξαρση της γρίπης, ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι «αυτή την στιγμή έχουμε 150.00 κρούσματα γριπώδους νόσησης την εβδομάδα, που σημαίνει ότι έχουμε 15.000-20.000 κρούσματα γρίπης ημερησίως. Αυτό σημαίνει πως στα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε 300.000 - 350.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως και τα νοσοκομεία θα δεχθούν μεγάλη πίεση και αρκετές εισαγωγές, με γρίπη και άλλους ιούς, εκτός του κορωνοιού, που αυτή τη στιγμή είναι ο λιγότερο επιβαρυντικός ιός».

Κεραμέως: Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα – Αν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του

«Τα σχολεία μας ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, σημειώνοντας πως «εάν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του».
Η κα Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει όμως καμία συζήτηση για μάσκα ούτε με το υπουργείο Υγείας, ούτε με την επιτροπή των ειδικών».
Όπως ανέφερε η υπουργός «τα παιδιά θα βρεθούν και πάλι στις τάξεις, οι εκπαιδευτικοί μας επίσης. Ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Να μην ανησυχούν οι οικογένειες, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα».

Τζανάκης: Αντιμετωπίζεται η γρίπη, να μην παραταθούν οι σχολικές διακοπές – Ο ιός RSV κάνει κακό στα παιδιά

«Η γρίπη είναι μια λοίμωξη που αντιμετωπίζεται. Δεν μπορούμε να χαλάσουμε την σχολική χρονικά πάλι φέτος. Αντίθετα, οι γονείς πρέπει να προσέξουν και τα παιδιά με συμπτώματα να μην τα στείλουν στο σχολείο», τόνισε ο κ. Τζανάκης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρέπει να παραταθούν οι σχολικές διακοπές.
Εξήγησε πως «η γρίπη δεν μπορεί να κάνει κακό στα παιδιά» και έκρουσε το «καμπανάκι» για τον ιός RSV, λέγοντας ότι « άλλος ιός μπορεί να κάνει κακό στα παιδιά και αυτός είναι ο συγκυτιακός ιός και παρεμφερείς με αυτόν ιοί».
Υπογράμμισε δε, πως πρέπει να ληφθούν μέτρα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και όπου αλλού πχ. σε επιχειρήσεις και εμπορικά κέντρα, υπάρχει παιδότοπος, προκειμένου να γίνεται τακτική απολύμανση όλων των επιφανειών κάθε μία ώρα, καθώς η γρίπη και ο συγκυτιακός ιός μεταδίδονται πολύ εύκολα μέσω των επιφανειών.
Πρόσθεσε πως ένα «δεύτερο μέτρο είναι οι γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά με συμπτώματα να γυρίσουν στα σχολεία και να κολλήσουν άλλα παιδάκια».
Σύμφωνα με τον κ.Τζανάκη, «συνίσταται ο εμβολιασμός στα παιδιά έως 5 ετών, προκειμένου να προστατευθούν».
Ωστόσο, σημείωσε ότι «ο πληθυσμός των παιδιών δεν θα μας δώσει σοβαρές νοσήσεις και θανάτους, «επικίνδυνη» είναι η κατηγορία των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και οι ανοσοκατασταλμένοι κάθε ηλικίας».

Η εικόνα της τριδημίας στη χώρα - ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές  λόγω κορωνοϊού - Άνοδος στα κρούσματα γρίπης την εβδομάδα 26/12-1/1

Αύξηση παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα, ενώ καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό περιστατικό που χρειάσθηκε νοσηλεία στην εντατική. Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι θάνατοι από κορωνοϊό, καθώς 141 άνθρωποι, ηλικίας από 2 έως 102 ετών, έχασαν τη ζωή τους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου 2022 έως 1 Ιανουαρίου 2023:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου):
-καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα
-η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες
-σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας)

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19:
-ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
-ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας 52/2022 είναι 119
-καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 2-102)
-η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας
-η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5
-μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75
-η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ιός της γρίπης:
-η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση
-καταγράφηκε 1 νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ και 3 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 52/2022
-συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 52/2022 νοσηλεύτηκαν 27 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 6 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
-συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 52/2022 ανιχνεύτηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς 186 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 184 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 2 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β
-από τα 184 στελέχη τύπου Α ,τα 180 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 4 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV: η θετικότητα παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης