Οι γονείς, παρά τον αβάσταχτο πόνο τους, επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα μεγαλείο ψυχής
Παρά τον αβάσταχτο πόνο τους, επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα μεγαλείο ψυχής, ζητώντας το αίμα του παιδιού τους να είναι το τελευταίο στον βωμό του χουλιγκανισμού και της οπαδικής βίας.
Με αξιοπρέπεια και ιδιαίτερα συγκινημένοι, στάθηκαν μπροστά στους δικαστές, αναζητώντας απάντηση στο αδυσώπητο «γιατί» που τους βασανίζει: γιατί το παιδί τους έπεσε θύμα δολοφόνων.
«Είμαι η μητέρα του Άλκη. Κοιτάξτε με, σηκώστε το κεφάλι!», ήταν τα λόγια της Μελίνας Κακουλίδου, μητέρας του 19χρονου φοιτητή, προς τους 12 κατηγορούμενους, τη στιγμή που ξεκινούσε η εξέτασή της από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου συνεχίστηκε για τρίτη μέρα η δίκη. «Εάν είχαν μια σταγόνα αλήθειας θα με κοιτούσαν στα μάτια, γιατί στα μάτια μου θα βλέπανε και τον Άλκη», σχολίασε, τονίζοντας ότι το παιδί της βίωσε μια «κτηνωδία».
«Τι σας έφταιξε ο λεβέντης μου;», τούς ρώτησε, γυρίζοντας προς το μέρος τους και σχολιάζοντας τη στάση των κατηγορουμένων και την υπερασπιστική τους γραμμή, ότι δηλαδή κανείς δεν χτύπησε τον γιο της, ούτε είχε μαζί του σωματική επαφή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τριάντα χτυπήματα πολτοποίησαν το κρανίο του. Και δεν το έκανε κανένας;
Αυτό με ξεπερνάει από μόνο του».
Συγκινησιακά φορτισμένη, η Μελίνα Κακουλίδου περιέγραψε τον γιο της ως ένα παιδί γεμάτο χαρίσματα, χαμόγελο, ειλικρίνεια και έλλειψη εγωισμού.
«Δεν υπήρχε περίπτωση στο σπίτι να υπάρξει καβγάς ανάμεσα σε μένα και στο σύζυγό μου και να μην πει (ο Άλκης): “ βρείτε τρόπο να λύσετε τα προβλήματά σας στην ηλικία που είστε”», ανέφερε χαρακτηριστικά, με το σκοτεινιασμένο από τη θλίψη βλέμμα της να λάμπει προς στιγμήν.
Ήταν η φωνή της συνείδησής μου, κατέθεσε ο πατέρας
Στον χαρακτήρα του Άλκη στάθηκε και ο σύζυγός της Αριστείδης Καμπανός, με τον οποίο ξεκίνησε ο κύκλος της κατάθεσης των μαρτύρων του κατηγορητηρίου.
Περιέγραψε τον Άλκη ως ένα παιδί ήσυχο, ήρεμο που δεν έκανε ποτέ φασαρίες και δεν δημιουργούσε προβλήματα.
«Δεχόμασταν ευμενείς σχολιασμούς για την ποιότητα του χαρακτήρα του», κατέθεσε και συμπλήρωσε: «Πιθανόν να ακουστεί ειρωνικό.
Ήταν ο πνευματικός μου πατέρας, η φωνή της συνείδησης».
Με την ιδιότητα του απόστρατου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού και περιγράφοντας τον τρόπο που ενήργησαν οι δράστες, ο κ. Καμπανός χρησιμοποίησε στρατιωτικές ορολογίες, όπως «επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου», «φάλαγγα» και «σιγή ασυρμάτου».
Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής μίλησε για οργανωμένο, προσχεδιασμένο και ψυχρό έγκλημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ήθελαν να σκοτώσουν», ενώ αποκρούοντας την προσπάθεια της υπεράσπισης να παρουσιαστεί ο αδικοχαμένος πρωτοετής φοιτητής ως οργανωμένος οπαδός του Άρη, ξεκαθάρισε ότι ο γιος του υπήρξε «απλός φίλαθλος του Άρη».
Όπως είπε, «αγαπούσε τον Άρη, αλλά ζήτημα να είχε πάει πέντε φορές στο γήπεδο. Δεν ανήκε σε κανέναν σύνδεσμο, ούτε είχε συλληφθεί ή προσαχθεί ποτέ για οπαδικά αδικήματα».
Λύγισε στα τελευταία λόγια του Άλκη ο πατέρας του
Ο πατέρας του 19χρονου λύγισε στην κατάθεσή του, όταν αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια του Άλκη, καθώς εκείνος ήταν πεσμένος στο πεζοδρόμιο και εκλιπαρούσε τους δράστες να σταματήσουν, λέγοντας: «μη με χτυπάτε άλλο».
«Δεν ξέρω πώς είναι ο ψυχισμός του ανθρώπου και πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό», είπε, ενώ όσον αφορά τη συγγνώμη που ζήτησαν κάποιοι εκ των δώδεκα νεαρών κατηγορουμένων στις χθεσινές του τοποθετήσεις ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Καμπανός αρκέστηκε να πει: «Άλλο η συγγνώμη κι άλλο η συγχώρηση.
Ας ζητήσουν συγχώρηση από το Θεό».
Από την πλευρά της, η σύζυγός του, κατονομάζοντας έναν προς έναν τους κατηγορούμενους είπε ότι κανείς δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη όλο το προηγούμενο διάστημα.
Θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα κατά της οπαδικής βίας, ο κ. Καμπανός, στην κατάθεσή του, ανέφερε:
«Να αγαπάμε την ομάδα μέχρι ένα πλαίσιο, αλλά όχι να φανατιζόμαστε.
Το να σφαζόμαστε με μαχαίρια, αυτό η κοινωνία πρέπει να τα αποβάλλει».
Την Πέμπτη η συνέχεια
Η δίκη διεκόπη για την Πέμπτη, οπότε η διαδικασία θα επαναληφθεί με την εξέταση μαρτύρων και πιθανολογείται ότι θα καταθέσουν οι φίλοι του Άλκη, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες του αιματηρού επεισοδίου και συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων.
Στο μεταξύ, ούτε σήμερα έλειψαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών