Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπόθεση εξαπάτησης επιχειρηματιών: Στον Ανακριτή για απολογία ο «Σαράφης» και οι συγκατηγορούμενοι του

Υπόθεση εξαπάτησης επιχειρηματιών: Στον Ανακριτή για απολογία ο «Σαράφης» και οι συγκατηγορούμενοι του
Οι τρεις κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν για αδικήματα που κατά περίπτωση αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ για την υπόθεση αναζητούνται ακόμη τέσσερα άτομα
Σχετικά Άρθρα
Ενώπιον του Ανακριτή στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει μεταφερθεί ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, -επονομαζόμενος «Μάξιμος Σαράφης», προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis – αλλά και οι δύο συγκατηγορούμενοί του, προκειμένου να απολογηθούν για όλα όσα τους καταλογίζονται στην υπόθεση της εξαπάτησης επιχειρηματιών με το πρόσχημα της διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείων από ανύπαρκτη χρηματομεσιτική εταιρεία με δήθεν έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Συνολικά η ποινική δίωξη στρέφεται κατά 7 ατόμων και συγκεκριμένα, των τριών συλληφθέντων (του αρχηγικού μέλους της οργάνωσης και ακόμη δύο), αλλά και των τεσσάρων ατόμων που αναζητούνται (3 αλλοδαποί που εμφανίζονταν ως στελέχη της ανύπαρκτης εταιρείας και καθησύχαζαν τα θύματα σε περίπτωση αμφιβολιών για το έγκυρο της διαδικασίας και μια τέταρτη συγκατηγορούμενη που διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων).
Οι τρεις κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν για αδικήματα που κατά περίπτωση αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ για την υπόθεση αναζητούνται ακόμη τέσσερα άτομα.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 7 περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.
Σε βάρος των τριών 3 μελών της οργάνωσης που συνελήφθησαν (του αρχηγικού μέλους της οργάνωσης και ακόμη δύο) και σήμερα, Σάββατο 28/1 απολογούνται, καθώς και σε βάρος 4 ακόμη ατόμων  που αναζητούνται (3 αλλοδαποί που εμφανίζονταν ως στελέχη της ανύπαρκτης εταιρείας και καθησύχαζαν τα θύματα σε περίπτωση αμφιβολιών για το έγκυρο της διαδικασίας και μια τέταρτη συγκατηγορούμενη που διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων), σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτες και πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Πάντως, ο θεωρούμενος ως βασικός κατηγορούμενος , ο «Σαράφης», στην υπόθεση με δημόσια δήλωσή του αρνείται όσα του αποδίδονται και ισχυρίζεται ότι όλη η υπόθεση «οργανώθηκε σε βάρος του» από «το παρακράτος της ΝΔ» ως «αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018», οπότε και έδωσε κατάθεση υπό το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Υπενθυμίζεται τουλάχιστον δύο χρόνια δρούσε η εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος επιχειρηματιών με το πρόσχημα της διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείων από ανύπαρκτη χρηματομεσιτική εταιρεία με δήθεν έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη 25/1 από την αστυνομία, ενώ στον Φ. Δεστεμπασίδη (Μ. Σαράφης) αποδίδεται ηγετικός ρόλος στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.
Στην δικογραφία αναφέρεται πως η οργάνωση προσέλκυε τα θύματα της πείθοντας τα, ότι θα εξασφάλιζε απευθείας δανειοδότηση από τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η οποία θα γινόταν, σε κάποιες περιπτώσεις, μέσω της ανύπαρκτης, κατά τη δικογραφία, εταιρείας «Ζahrat Commercial Brokers LLC» με έδρα το Αμπού Ντάμπι την οποία ο βασικός κατηγορούμενος εμφανιζόταν να εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Οι υποψήφιοι δανειολήπτες καλούνταν να καταβάλλουν μία σειρά ποσών για ασφαλίσεις, εγγυήσεις , νομιμοποιητικά έγγραφα κά που υποδείκνυαν τα φερόμενα μέλη της οργάνωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης