Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Το θραύσμα πυραύλου από το Κίεβο, ο Δένδιας και το Ζάππειο – Στο «φως» 47 αντικείμενα

Το θραύσμα πυραύλου από το Κίεβο, ο Δένδιας και το Ζάππειο – Στο «φως» 47 αντικείμενα
Το θραύσμα από ρωσικό πύραυλο που έπεσε την ώρα που ο Ν. Δένδιας στο Κίεβο στις 19/10/22 θα είναι μεταξύ των εκθεμάτων
Σχετικά Άρθρα
Τι δώρα ανταλλάσουν οι Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών με ομολόγους τους και άλλους ξένους αξιωματούχους και με ποια αφορμή, είναι το ερώτημα στο οποίο έρχεται να απαντήσει η έκθεση με 47 αντικείμενα στο Ζάππειο Μέγαρο από την 1η Φεβρουαρίου, την οποία θα εγκαινιάσει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Στην έκθεση με θέμα τα συμβολικά εθιμοτυπικά δώρα που έλαβαν οι Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών, αποτυπώνεται η πρόσφατη Ιστορία και η πολιτική σημασία των διπλωματικών δώρων, αφού συνδέονται με σημαντικές στιγμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επισκέψεις και ιστορικά γεγονότα, όπως η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών. Επίσης, στα εκθέματα περιλαμβάνονται δώρα που αντήλλαξαν οι Έλληνες ΥΠΕΞ με προσωπικότητες όπως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Yasser Arafat, ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας, İsmail Cem, αλλά και αντικείμενα από χώρες όπως η Γκάνα.
Μετά τα εγκαίνια την 1η Φεβρουαρίου στο Ζάππειο από τον Ν. Δένδια, η έκθεση θα μεταφερθεί μόνιμα στο κτίριο του πυουργείου Εξωτερικών στην Ακαδημίας, ενώ στόχος είναι να εμπλουτιστεί μελλοντικά και με άλλα αντικείμενα.

Τα αντικείμενα

Στην έκθεση παρουσιάζονται 47 αντικείμενα που έχουν προσφερθεί σε υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, στο πλαίσιο της διπλωματικής εθιμοτυπίας. Είναι αντικείμενα  κατασκευασμένα από διάφορα υλικά και θέμα ανάλογα με την συγκυρία κατά την οποία προσφέρθηκαν από ομολόγους τους ,προέδρους κρατών, αλλά και από εκπροσώπους διεθνών οργανισμών από το 2000 μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, κάθε αντικείμενο αποτυπώνει στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας της χώρας από την οποία προέρχεται. 
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση θα φιλοξενηθεί το ομοίωμα ενός ψαρά πάνω σε κρυστάλλινη βάση, που είναι δώρο του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, αλλά και του το δώρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο.

Το ενθύμιο Δένδια από το Κίεβο

Σε περίοπτη θέση και στο κέντρο του χώρου επάνω σε τραπέζι θα είναι το «ενθύμιο» που εστάλη στον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, από το Κίεβο.
Δεν είναι άλλο από το θραύσμα ενός ρωσικού πυραύλου που έπεσε στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της εκεί επίσκεψης του κ. Δένδια στις 19/10/2022, που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε καταφύγιο μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του, D. Kuleba, από τον οποίο το ζήτησε  για να συμπεριληφθεί στην έκθεση.
Ακολουθούν οι αναρτήσεις του κ. Δένδια του περασμένου Οκτωβρίου:

d2_1.JPG

kl.JPG
d1_1.JPG
d3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης