Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εξάρθρωση σπείρας που διέπραττε απάτες σε βάρος ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων και φαρμακείων - Άνω 630.000 ευρώ η λεία

Εξάρθρωση σπείρας που διέπραττε απάτες σε βάρος ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων και φαρμακείων - Άνω  630.000 ευρώ η λεία
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 11 εμπλεκομένων στο κύκλωμα - Πως δρούσαν
Στην αποδόμηση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης για απάτες σε βάρος ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων και φαρμακείων, με δήθεν πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων προσποιούμενοι τους εκπροσώπους άλλοτε των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοτε των Ενόπλων Δυνάμεων, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εξάρθρωσαν την εγκληματική οργάνωση, όταν στο πλαίσιο εντατικής και επισταμένης έρευνας, διακρίβωσαν τη δράση των μελών της που αφορά σε διάπραξη απατών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Διέπραξαν 19 απάτες

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 11 εμπλεκομένων στο κύκλωμα, όλοι ρομά που συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς μεταξύ τους. Πρόκειται για άντρες ηλικίας από 21 έως 44 ετών, οι οποίοι, όπως προκύπτει από την έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν 19 απάτες σε βάρος ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων και φαρμακείων.
Οι έξι από τους δράστες έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα.
Δρούσαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας, της Αρκαδίας, της Κοζάνης, του Αγρινίου, της Ημαθίας, της Χαλκιδικής, των Ιωαννίνων και των Γρεβενών.
Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 638.693 ευρώ.

Η δράσης τους

Προσποιούμενοι εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας ή Ενόπλων Δυνάμεων, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματά τους και προέβαιναν σε παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων φαρμακευτικών προϊόντων.
Στη συνέχεια και αφού εξασφάλιζαν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού, τους απέστελλαν με μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου έναν υπερσύνδεσμο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Ο σύνδεσμος αυτός, τους οδηγούσε σε περιβάλλον πανομοιότυπο με αυτό των τραπεζών που διατηρούσαν τους λογαριασμούς και αφού καταχωρούσαν τους προσωπικούς κωδικούς προκειμένου να προχωρήσει ηλεκτρονικά η τραπεζική συναλλαγή, οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των παθόντων.
Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η συνεχής μεταφορά και διακίνηση των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών σε περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και να παραπλανήσουν τις Αρχές.
Σημειώνεται ότι, η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αποσκοπώντας στην πλήρη εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, αναζήτησε όμοιες περιπτώσεις συνεργαζόμενη με αστυνομικές υπηρεσίες της επικράτειας, λαμβάνοντας προς ενιαίο χειρισμό το σχετικό προανακριτικό υλικό.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης