Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λέκκας για Τουρκία: Θα ξεπεράσουν τους 50.000 οι νεκροί - Στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε τέτοιο σεισμό

Λέκκας για Τουρκία: Θα ξεπεράσουν τους 50.000 οι νεκροί - Στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε τέτοιο σεισμό
«Το ρήγμα στην Αντιόχεια δεν σημαίνει τίποτα για τον ελληνικό χώρο», ξεκαθάρισε ο Ευθ. Λέκκας
Σχετικά Άρθρα
Στην Τουρκία «οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 50.000. Αν υπολογίσει κανείς τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν μέσα, το γεγονός ότι η κατάρρευση ήταν άμεση και το γεγονός ότι ήταν νύχτα, όλα συνηγορούν στο ότι θα έχουμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες θύματα», ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σεισμό αυτής της τάξης».
Ο κ. Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία μαζί με τα μέλη της ΕΜΑΚ που επιχειρούν για διασώσεις κάτω από τα συντρίμμια και ομάδα καθηγητών από την Ελλάδα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως ««βρίσκομαι βόρεια της Αντιόχειας, στο κέντρο της καταστροφής. Η έκταση της καταστροφής είναι περίπου ίση με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει μήκος 500 χλμ και πλάτος από 20 ως 40 χλμ. Εκεί εντοπίζεται ο κύριος όγκος των καταστροφών».
Ξεκαθάρισε ότι «το ρήγμα στην Αντιόχεια δεν σημαίνει τίποτα για τον ελληνικό χώρο, όλες οι αντιστοιχίσεις που γίνονται από συναδέλφους του γραφείου - και λυπάμαι που το λέω έτσι- δεν ευσταθούν. Δεν υπάρχει σύνδεση με το ρήγμα, το οποίο είδαμε πρώτοι».
Όπως είπε, «για να διαλυθούν οι ανησυχίες όλων των Ελλήνων, επειδή ακούγονται πράγματα απαράδεκτα και υπερβολικά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σεισμό αυτής της τάξης. [...] Πρέπει να υπάρχει μετριοπάθεια από όλους τους συναδέλφους, γιατί ο κόσμος δεν οφείλει να ξέρει. Λέω ρητά και κατηγορηματικά δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό της Δευτέρας και του ελληνικού χώρου».
Εξήγησε μάλιστα ότι το εν λόγω ρήγμα οριοθετεί την περιοχή της καταστροφής και επιβάλλει τον τύπο των καταστροφών. «Οι περίπου 30.000 καταρρεύσεις έγιναν λόγω του τεκτονικού βυθίσματος. Από αυτό πρέπει να διαμορφώσουμε τους αντισεισμικούς κανονισμούς», σημείωσε.
Μάλιστα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι ένα ρήγμα που έχει δώσει πολλούς σεισμούς, είναι αυτό που διευκολύνει ουσιαστικά την διεμβόλυνση της αραβικής πλάκας που πάει μέσα στην Τουρκία, σαν σφήνα δηλαδή».

Ισχυροί στην Ελλάδα οι αντισεισμικοί κανονισμοί

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα οι αντισεισμικοί κανονισμοί είναι πολύ πιο ισχυροί, τέτοιες βλάβες δεν θα γίνονταν στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συγκριθεί, δεν υπάρχει σύγκριση».
Πρόσθεσε ότι στην Τουρκία οι αντισεισμικοί κανονισμοί δεν είναι αυστηροί και δεν εφαρμόζονται, τα κτίρια έχουν υποβαθμισμένη ποιότητα, είναι λανθασμένη η διαμόρφωση του σκελετού του κτιρίου, αλλά και πως δείχνουν περισσότερη επιμέλεια στην αρχιτεκτονική, παρά στην αντισεισμική θωράκιση.

Πάνω από 50 χιλ. οι νεκροί

Ακόμη, ο κ. Λέκκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι νεκροί από τους σεισμούς στην Τουρκία θα φτάσουν τους 50.000, ενώ εξήγησε πως η περιοχή που καταστράφηκε από το σεισμό περιλαμβάνει 12 πόλεις και φτάνει περίπου σε έκταση το μέγεθος της Ελλάδας.
Ο ίδιος μίλησε για μία απόλυτη δυσκολία «και στις διασωστικές ομάδες και σε εμάς που ήρθαμε πρώτοι και στους κατοίκους που θα χρειαστεί να υπομείνουν αυτή την κατάσταση για κάποια χρόνια ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ έχεις το σπίτι σου και την οικογένεια σου, ξαφνικά να μένεις εκτός. Και αυτό ισχύει για περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα. Η εκτίμηση η δικιά μου με βάση επιστημονικά δεδομένα, είναι ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 50.000. Αν υπολογίσει κανείς τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν μέσα, το γεγονός ότι η κατάρρευση ήταν άμεση και το γεγονός ότι ήταν νύχτα, όλα συνηγορούν στο ότι θα έχουμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες θύματα».

Οι διασώσεις

Πρόσθεσε ότι το σοκ δεν το έχουν ξεπεράσει ακόμα οι επιζώντες κάτοικοι της περιοχής, σημειώνοντας πως όσα σωστικά συνεργεία και να υπήρχαν δεν θα ήταν αρκετά.
«Τα σημεία επεμβάσεων είναι χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στις 25 ξένες αποστολές που μπορούν να αναλάβουν επιχειρησιακό ρόλο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν και ντόπιες αποστολές, αλλά όσες και να είχαν δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Ήδη, η ελληνική ομάδα κατάφερε να διασώσει κάποιους ανθρώπους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα σε ερείπια στην Αντιόχεια, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.
«Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε αποδοθήκαμε στο διασωστικό έργο, διασώσαμε πέντε άτομα μέχρι τώρα και προσπαθούμε να βρούμε και άλλους για να διασώσουμε, κάτω όμως από πολύ αντίξοες συνθήκες, ο χρόνος τελειώνει», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας.
Εξήγησε πως «υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία σχετικά με τον εντοπισμό. Αρχικά, επειδή υπάρχει αυτό το χάος ουσιαστικά στην πληροφόρηση, στηριχθήκαμε σε κατοίκους που μας λέγανε ότι έχουν συγγενείς τους οποίους έχουν ακούσει μέσα στα ερείπια. Στη συνέχεια, γίνεται η πολύ επικίνδυνη επιχείρηση από τους άντρες της ΕΜΑΚ διείσδυσης μέσα στα κτίρια».
Κατά τον ίδιο, στο εξής θα είναι πολύ δύσκολη η ανεύρεση επιζώντων, καθώς έχει πολύ κρύο και οι εγκλωβισμένοι, πολλοί από τους οποίους είναι τραυματισμένοι, δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ κάτω από τα ερείπια.

Χειρότερα τα πράγματα στη Συρία

Για τη Συρία, ανέφερε ότι με δεδομένο ότι η χώρα είναι όπως είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, τα πράγματα εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα.
«Επέτρεψαν μόλις την Τετάρτη στις διασωστικές ομάδες να προσεγγίσουν, είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, αν και ο σεισμός εκεί είχε μικρότερη ένταση και τα αποτελέσματα ήταν μικρότερης κλίμακας», σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
«Οι νεκροί είναι λιγότεροι γιατί η περιοχή που χτυπήθηκε βρίσκεται στην άκρη του ρήγματος και είναι πιο αραιοκατοικημένη. Δεν έχει την ίδια πληθυσμιακή πυκνότητα που έχει η περιοχή που επλήγη στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Τι οδήγησε στην καταστροφή

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο παράγοντα, αυτόν του μεγάλου μεγέθους των σεισμών που έπληξαν τη γειτονική χώρα, μια σειρά άλλων παραγόντων συντέλεσαν στο να καταστραφούν κτίρια και να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές.
«Ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές, αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή, ήταν πολύ χαλαρά εδάφη, τα οποία ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση», συμπλήρωσε.
«Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι ο αντισεισμικός κανονισμός είναι υποδεέστερος από τον δικό μας. Ο τέταρτος παράγοντας ήταν τα υλικά κατασκευής. Είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα. Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτίριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ' έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο για τα κτίρια. Δεν ήταν συμμετρικά κτίρια, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό κοκ», σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης