Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε επιφυλακή στρατός, συνοριοφυλακή: Περισσότεροι από 200 αλλοδαποί εισήλθαν παράνομα, δεκάδες εγκλωβισμένοι στη νησίδα Μαράστια

Σε επιφυλακή στρατός, συνοριοφυλακή: Περισσότεροι από 200 αλλοδαποί εισήλθαν παράνομα, δεκάδες εγκλωβισμένοι στη νησίδα Μαράστια
Στη φυλακή οι 5 συνοριοφύλακες για παράνομη διακίνηση

Έντονη κινητικότητα και με μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στις συνοριακές περιοχές του Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ μια τεταμένη κατάσταση είναι σε εξέλιξη καθώς δεκάδες λαθρομετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στην νήσο Μαράστια καταμεσής του ποταμού Έβρου.
Στον απόηχο των τουρκικών εκλογών παρατηρήθηκε αύξηση των αλλοδαπών που θέλησαν να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν στην Ελλάδα με τις τουρκικές αρχές να «λοξοκοιτούν» και τις ελληνικές αρχές, στρατός και συνοριοφυλακή να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Υπήρξαν αλλεπάλληλα περιστατικά λαθραίας εισόδου στη χώρα με αποκορύφωμα να διασωθούν σχεδόν 100 που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του χωριού Πύθιο Διδυμοτείχου από την Αστυνομία προ ημερών και πριν από από 2 ημέρες, ακόμη 135 λαθρομετανάστες εντοπίσθηκαν το μεσημέρι από Έλληνες Συνοριοφύλακες να περπατούν στην ελληνική μεθόριο, και διασώθηκαν σε ελληνικό έδαφος, κοντά στο χωριό Νέα Βύσσα.

Οι 50 άνδρες, 32 γυναίκες και 53 παιδιά, Συριακής καταγωγής, κατά δήλωση τους, πέρασαν εύκολα τον ποταμό Έβρο λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων, αρχικά μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας με έδρα το Χειμώνιο, για καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
Την Κυριακή 4/6 το πρωί η ίδια διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ ) στο Φυλάκιο και τώρα βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπου αναμένεται να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ένα ακόμη... θρίλερ με δεκάδες αλλοδαπούς να είναι εγκλωβισμένοι στην νήσο Μαράστια καταμεσής του ποταμού Έβρου, όπου σύμφωνα με ΜΚΟ περίπου 70 – 80 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στην νησίδα.
Προς το παρόν οι μετανάστες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, αλλα΄είναι σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό έδαφος και οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Στη φυλακή οι 5 συνοριοφύλακες

Εν τω μεταξύ, στην φυλακή οδηγούνται οι 5 συλληφθέντες συνοριοφύλακες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου με έδρα το Ισαάκιο, αφού κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους.
Οι συνοριοφύλακες συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της συμμετοχής σε κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία 2.500 σελίδων.
Μετά από απολογία εννέα ωρών με ομόφωνη απόφαση Εισαγγελέα και Ανακριτή οι πέντε συνοριοφύλακες κρίθηκαν προφυλακιστέοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διευκόλυνση παράνομων μεταναστών στη χώρα και αναμένεται να οδηγηθούν όλοι τους, στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής με κατηγορίες που τα αφορούν αδικήματα διακίνησης μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.
Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι σε συνεργασία με τέσσερις Τούρκους δουλέμπορους κανόνιζαν να έρχονται από την γειτονική χώρα παράνομοι μετανάστες χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος στην παρέβρια ζώνη.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 έρχονταν σε επαφή με κυκλώματα που δρουν σε γειτονική χώρα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.
Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι 5 αστυνομικοί διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών, ενώ διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Το νεότερο είναι ότι υπάρχει και η κατηγορία για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που κάνει όλη αυτή την διαδικασία πολύ δυσκολότερη για τους ίδιους.
Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, οι κατηγορούμενοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ έχει διαταχθεί και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης