Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΠΟΕΔΗΝ: Υπάρχουν νησιά χωρίς ασθενοφόρο – Στην Αττική είναι 45 αντί για 90

ΠΟΕΔΗΝ: Υπάρχουν νησιά χωρίς ασθενοφόρο – Στην Αττική είναι 45 αντί για 90
Ο Μιχάλης Γιαννακός κατήγγειλε ότι σε νησιά με μεγάλη επισκεψιμότητα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο
Σχετικά Άρθρα
Με αριθμούς αποτύπωσε την πραγματικότητα που επικρατεί στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, με αφορμή τον θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, μόλις μια μέρα μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού με την 63χρονη γυναίκα στην Κω.
Σχετικά με το τελευταίο περιστατικό, ο κ. Γιαννακός, επισήμανε -μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα- ότι η κλήση στο ΕΚΑΒ είναι καταγεγραμμένη επίσημα στις 10:55 και όχι στις 08:30 όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς. «Από κει και πέρα, δίνεται καταβολή δυνάμεων, έγκυος γυναίκα, δηλαδή υποβαθμίζεται το περιστατικό. Δεν σημαίνει όμως αυτό τίποτα. Ένας συγγενής όταν καλεί ασθενοφόρο δεν ξέρει να εκτιμήσει το περιστατικό. Το ασθενοφόρο πρέπει να πηγαίνει άμεσα» τόνισε ο κ. Γιαννακός.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι συγγενείς μετά τις 11 ξαναπήραν τηλέφωνο, είπαν ότι επιβαρύνθηκε το περιστατικό και έφυγε κινητή μονάδα για να την παραλάβει. «Όμως όταν κλήθηκε 11, σας λέω εγώ, αν πήγαινε 11:30 μπορεί να μην πέθαινε το μωρό και η γυναίκα. Μισή ώρα είναι ανεκτή, άντε μία. Τρεισήμισι ώρες;» επισήμανε.

Τα ασθενοφόρα στην Αττική

«Στην Αττική επιχειρούν 45 ασθενοφόρα αντί για 90. Γι’ αυτό έγινε, γιατί δεν έχουμε διασώστες και ασθενοφόρα. Και γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτα ως πολιτεία. Ασθενοφόρα έχουμε πολλά, αλλά είναι χαλασμένα γιατί έχουν κάνει ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Ούτε κόσμο έχουμε, ούτε πληρώματα ασθενοφόρων. Αν είχαμε κόσμο θα λειτουργούσαν περισσότερα και ας είναι χαλασμένα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν για την πρωινή και απογευματινή βάρδια 45 αντί για 90 για όλη την Αττική και στη βραδινή βάρδια 25 αντί για 50» κατήγγειλε ο κ. Γιαννακός.

Η κατάσταση στα νησιά

Περιγράφοντας την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στα νησιά, ο κ. Γιαννάκος, είπε χαρακτηριστικά πως «για άλλο ένα καλοκαίρι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα νησιά δυστυχώς είναι υγειονομικά ανοχύρωτα, από νοσηλευτές, γιατρούς και διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων».
Προκηρύξεις γίνονται κατά καιρούς, όμως βγαίνουν άγονες ανέφερε ο κ. Γιαννακός και ο λόγος είναι πως το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό δεν δείχνει ενδιαφέρον. «Οι γιατροί παίρνουν 1.850 ευρώ το μήνα, οι νοσηλευτές και οι διασώστες παίρνουν 800 ευρώ το μήνα. Ποιος θα πάει σε ένα νησί να ζήσει με αυτά τα χρήματα; Προτιμούν να πάνε στο εξωτερικό που τους πληρώνουν και τα εισιτήρια και έρχονται και δωρεάν στην πατρίδα, στο σπίτι τους» σημείωσε.
Το υγειονομικό προσωπικό που ανήκει στον μόνιμο πληθυσμό των νησιών έχει εξαντληθεί, προσέθεσε ο κ. Γιαννακός. Όσοι υπήρχαν, είναι ή ιδιώτες γιατροί ή είναι στο νοσοκομείο. «Οι περισσότεροι ιδιωτεύουν, το προτιμούν παρά να πάνε στο νοσοκομείο, να εφημερεύουν κάθε μέρα όλο το μήνα και να παίρνουν 1.850 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Για άλλη μια φορά λοιπόν, δεν φρόντισαν να στελεχώσουν τους σταθμούς του ΕΚΑΒ στα νησιά, με αποτέλεσμα στα περισσότερα μεγάλα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί ένα ασθενοφόρο το εικοσιτετράωρο. Όχι μόνο στην Κω, στην Κάλυμνο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στη Σύρο, στη Σάμο, νησιά που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Όταν είναι ένα ασθενοφόρο θα πάει στο πρώτο περιστατικό. Το δεύτερο περιστατικό που θα είναι έκτακτο που θα χρειάζεται πρώτες βοήθειες θα μεταφερθεί με ΙΧ ή σε καρότσα φορτηγού. Μην κοιτάτε που όλα δεν γίνονται γνωστά, γιατί δεν καταλήγουν. Υπάρχουν περιστατικά πολλά που πηγαίνουν έτσι αλλά επειδή πηγαίνουν καλά, δεν απασχολούν τη δημοσιότητα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
«Εξοπλισμός υπάρχει, υπάρχουν ασθενοφόρα, υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα στα νοσοκομεία, προσωπικό δεν υπάρχει» τόνισε.
Σε Κάλυμνο, Λέρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Σύρο, Σάμο, Πάρο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, ενώ όπως είπε υπάρχουν νησιά που δεν έχουν κανένα.
Όταν δεν υπάρχει ασθενοφόρο, αναλαμβάνουν τα αγροτικά και τα φορτηγάκια, είπε ο κ. Γιαννακός, καταγγέλλοντας πως αυτή η κατάσταση συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια και παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, δεν ακούει κανείς.
«Στα νοσοκομεία, στη Σαντορίνη για παράδειγμα, δεν έχουμε αναισθησιολόγο, μικροβιολόγο, παθολόγο, πνευμονολόγο. Πέρυσι νοσηλεύονταν δύο περιστατικά κορωνοϊού, ένα από τη Μεγάλη Βρετανία και ένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και νοσηλεύονταν με γενικό γιατρό, χωρίς παθολόγο πνευμονολόγο. Γίναμε ρεζίλι διεθνώς» ανέφερε ακόμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης