Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η Ελλάδα δεν απάντησε σε αίτημα της Frontex για συνδρομή στο ναυάγιο της Πύλου με αεροσκάφος επίβλεψης

Η Ελλάδα δεν απάντησε σε αίτημα της Frontex για συνδρομή στο ναυάγιο της Πύλου με αεροσκάφος επίβλεψης
Η Frontex πρότεινε στην Αθήνα να στείλει ένα αεροσκάφος επίβλεψης από την Ιταλία, για να παρακολουθήσει το μοιραίο αλιευτικό, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση

Καμία απάντηση δεν έλαβε η Frontex όταν προσφέρθηκε να στείλει ένα αεροσκάφος παρακολούθησης από την Ιταλία προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για το ναυάγιο της Πύλου.
Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Frontex στο Politico, η Αθήνα δεν ανταποκρίθηκε στη χείρα βοηθείας που προσέφερε η πανευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνόρων.
Καταδεικνύεται έτσι ένα επικοινωνιακό και επιχειρησιακό χάσμα μεταξύ της Αθήνας και της Frontex που μαρτυρά την αυξημένη ένταση αλλά και το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών, αφού καμία από τις δύο πλευρές δε θέλει να χρεωθεί ίσως το χειρότερο μεταναστευτικό ναυάγιο που έχει επισυμβεί στην Μεσόγειο.
Το αεροσκάφος της Frontex εντόπισε για πρώτη φορά το αλιευτικό σκάφος εντός της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε διεθνή ύδατα στις 13 Ιουνίου και ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές. Το αεροσκάφος, που αναπτύχθηκε από την Frontex από την Ιταλία, συνέχισε να παρακολουθεί το σκάφος μέχρι να τελειώσει τα καύσιμα και να επιστρέψει στη βάση του.
Η Frontex ανέπτυξε δύο αεροσκάφη στην Ελλάδα, ένα drone και ένα αεροπλάνο, αλλά κανένα δεν συμμετείχε στην επιχείρηση της Πύλου. Ο Οργανισμός προσφέρθηκε να πετάξει το drone πάνω από το υπερπλήρες σκάφος, αλλά οι ελληνικές αρχές του ζήτησαν να παραστεί σε άλλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης νότια της Κρήτης, όπου κινδύνευαν 80 άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.
Στη συνέχεια, η Frontex προσφέρθηκε να στείλει πίσω το αεροσκάφος από την Ιταλία, μετά τον ανεφοδιασμό, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν ποτέ.
Όσον αφορά το αεροσκάφος επίβλεψης που έχει αποσταλεί μόνιμα στην Ελλάδα, ούτε προσφέρθηκε από τη Frontex, αλλά ούτε και ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές. Αξιωματικός Τύπου της Frontex δήλωσε σχετικά ότι το εν λόγω αεροσκάφος, που σταθμεύει στο νησί της Σάμου στο Αιγαίο, έφτασε μόλις στις 14 Ιουνίου, την ημέρα που το σκάφος βυθίστηκε.

Ως αποτέλεσμα, «κανένα αεροπλάνο ή σκάφος της Frontex δεν ήταν εκεί τη στιγμή της τραγωδίας», όπως τόνισε σε επίσημή δήλωσή του ο Οργανισμός. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης