Συνεχίζονται οι αυτοψίες και καταγραφές - Έγιναν 3.576 διασώσεις ατόμων
Μάχη με τον χρόνο δίνουν για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων και την αποκατάσταση σημαντικών υποδομών (π.χ. δρόμοι, δίκτυο ύδρευση), ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, καθώς ο κίνδυνος ανάπτυξης λοιμωδών ασθενειών στη Θεσσαλία περιλαμβάνει και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Η συνέχιση της προσπάθειας για την αποκατάσταση των πρώτων ζημιών στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων φορέων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων του νομού.
Συνεχίζονται οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς.
Αυτό που προέχει, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Ν. Ταχιάος, «είναι η άμεση ανακούφιση των πληγέντων, καθώς ήδη ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων για βασικές ανάγκες και οικοσκευή, ενώ συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι αυτοψίες σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρήσεις και κτιριακές υποδομές που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία».
Σημειώνεται ότι ο κ. Ταχιάος επισκέπεται με κλιμάκιο μηχανικών το Σαββατοκύριακο τις πληγείσες περιοχές.
Την ίδια ώρα, η παραγωγή στην Θεσσαλικό κάμπο έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, εξέλιξη που αφήνει χωρίς εισόδημα τους πληγέντες και προκαλεί πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.
Ωστόσο, δια στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, ξεκαθαρίζεται «δεν μπορεί την ώρα που η κυβέρνηση και όλοι οι ενδιάμεσοι παλεύουν για την αναγέννηση της Θεσσαλίας και όλου του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, κάποιοι να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των πολιτών και των καταναλωτών».
Στο μεταξύ, παραδόθηκε στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, μεταξύ Α/Κ Συκουρίου και Α/Κ Γυρτώνης, που είχε αποκλειστεί λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τον Ν. Ταχιάο, το αργότερο έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η κυκλοφορία και των βαρέων οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, μεγάλη καταστροφή υπάρχει στο σιδηροδρομικό δίκτυο και έτσι, τα δρομολόγια Αθήνας – Θεσσαλονίκης έχουν ανασταλεί.
Την ίδια ώρα, κλειστά παραμένουν τα σχολεία.
Ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ., μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας από προσφορές φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών.
Στους 17 οι νεκροί
Στους 17 ανέρχεται ο απολογισμός των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel, που σάρωσε τη Θεσσαλία καθώς, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, επιβεβαιώθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων DNA ότι οι δύο σοροί που είχαν βρεθεί την περασμένη εβδομάδα ανήκουν στο αυστριακό ζευγάρι, που αγνοούνταν από την 7.09/2023 στα Ποτιστικά Πηλίου.
Η σορός της γυναίκας είχε εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας της Θεοτόκου, νότια του Πηλίου την Παρασκευή 08/09, ενώ η σορός του άντρα είχε εντοπιστεί την Τετάρτη (13/9) στη θαλάσσια περιοχή Μουρτιά Πηλίου από στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Στις πληγείες περιοχές ο Ταχιάος - Εκτείνονται σε ένα μήκος 50 χλμ οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο
Την επόμενη ημέρα μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel από τη Θεσσαλία «ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αντοχή των υποδομών και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Ν. Ταχιάος.
Ο κ. Ταχιάος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ανέφερε ότι οι αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι γρήγορες, αλλά όχι εν θερμώ και αφού προηγουμένως έχει ολοκληρωθεί η επιστημονική αξιολόγηση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας από τους ειδικούς πραγματογνώμονες.
Κατά τον ίδιο, στο σχεδιασμό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το περιβαλλοντικό κόστος, καθώς δεν θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που θα οδηγούν εν τέλει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως κρίσιμη παράμετρος είναι η ορθολογική αξιοποίηση των οικονομικών πόρων που διαθέτει η χώρα, προκειμένου τα έργα υποδομής να ενσωματώνουν τις προκλήσεις που συνεπάγεται η κλιματική κρίση με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων και πλήρη διαφάνεια.
Αυτό που προέχει τώρα, όπως είπε ο κ. Ταχιάος, «είναι η άμεση ανακούφιση των πληγέντων, καθώς ήδη ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων για βασικές ανάγκες και οικοσκευή, ενώ συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι αυτοψίες σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρήσεις και κτιριακές υποδομές που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία.»
Για την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ο κ. Ταχιάος εκτίμησε ότι το αργότερο έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η κυκλοφορία και των βαρέων οχημάτων, χωρίς να αποκλείει μάλιστα ότι αυτό μπορεί να γίνει και αρκετά συντομότερα, αφού την εξέλιξη του φαινομένου την υπαγορεύει η φύση.
Ακόμη, υπενθύμισε ότι έγιναν παρεμβάσεις στα διόδια της Ε65, της Ιόνιας Οδού, της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και της Εγνατίας Οδού ώστε να μην επιβαρύνεται το μεταφορικό κόστος, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων, κάνοντας λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ο Υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ότι εκτείνονται σε ένα μήκος 50 χιλιομέτρων περίπου, από τον Δομοκό έως τον Κραννώνα, καθώς και στα δίκτυα που συνδέουν τη Λάρισα με τον Βόλο και τα Τρίκαλα με την Καλαμπάκα, ενώ επλήγησαν και τα συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης.
Το Σαββατοκύριακο ο κ.Ταχιάος επισκέπτεται με κλιμάκια μηχανικών τις πληγείσες περιοχές.
Χρ. Τριαντόπουλος: Στα μέτρα στήριξης συγκαταλέγεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης
Μετά τη χθεσινή καταβολή των 25 εκατομμμυρίων ευρώ συνεχίζεται η διαδικασία των αποζημιώσεων, είπε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα.
Μέλημα μας να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και στις αποζημιώσες, πρόσθεσε.
Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου 2023 στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής είχαν υποβληθεί 12.319 οριστικές αιτήσεις καθώς και 4.262 προσωρινές, σύμφωνα με τον υφυπουργό,
Με το τέλος της ημέρας οι αυτοψίες θα ξεπερνούν τις 10.000 και δεν εστιάζουν μόνο στις οικοσκευές αλλά και στις βλάβες των κτιρίων.
Συνεπώς:
Μέχρι χθες ο αριθμός των ζημιών που καταγραφηκαν στη δομή κτιρίων – επιχειρήσεων ανέρχεται σε 247
143 κτίρια είναι επικίνδυνα για χρήση ( «κόκκινα»)
οι 92 προσωρινά ακατάλληλες – «κίτρινες»
12 είναι «πράσινες» με ανάγκη μικρών επισκευών
Ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε ότι στα μέτρα στήριξης συγκαταλέγεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης για κατοικία που έχει κριθεί ακατάλληλη και κυμαίνεται από 330 ως 500 ευρώ το μήνα.
Θα διαρκεί δύο χρόνια για ιδιοκτήτες και έξι μήνες σε ενοικιαστές.
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέγουν είτε επιδότηση ενοικίου, είτε συγκατοίκησης.
Αγαπηδάκη: Δύο κρουσματα σαλμονέλας στη Θεσσαλία, 235 περισταστικά γαστρεντερίτιδας
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν επισκεφθεί τις δομές υγείας στις περιοχές Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας 1.304 πολίτες, εκ των οποίων 53 νέες διαγνώσεις γαστρεντερίτιδας και 66 που αφορούν σε λοίμωξη του αναπνευστικού.
Επομένως, συνολικά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας ανέρχονται σε 234 και 254 για λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Τόνισε,ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία.
Δύο κρούσματα σαλμονέλας εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις νοσηλείες, «έχουν 5 νέες σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω γαστρεντερίτιδας, 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και συνολικά, αυτοί που νοσηλεύονται είναι 15. Αντίστοιχα, για τις λοιμώξεις των αναπνευστικού έχουμε 1 νέα στο Γενικό Νοσοκομέιο του Βόλου και 7 νέες στο Γενικό Νοσοκομέιο Λάρισας.
Συνολικά, οι νοσηλείες 13».
Παράλληλα, η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι το νερό στο Βόλο παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
Αυγενάκης: Δεν νοείται απογείωση τιμών για ένα προϊόν που δεν παράγεται εκεί
«Δεν μπορεί την ώρα που η κυβέρνηση και όλοι οι ενδιάμεσοι παλεύουν για την αναγέννηση της Θεσσαλίας και όλου του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, κάποιοι να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των πολιτών και των καταναλωτών», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις σε αγροτικά προϊόντα, δήθεν με αφορμή την καταστροφή στον πρωτογενή τομέα στον Θεσσαλικό κάμπο.
Ο κ. Αυγενάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε πως «η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων είναι αντεθνική και καμία διαφορά δεν έχει από τους μαυραγορίτες της κατοχής».
Ο υπουργός εξήγησε εκ νέου ότι «τα οπωροκηπευτικά που καταναλώνει η Αθήνα δεν παράγονται στον Θεσσαλικό κάμπο» και πως «τα πρώτα προϊόντα που έχουν πληγεί στην περιοχή, είναι το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Τα δε οπωροκηπευτικά που καλλιεργούνται δηλωμένα στη Θεσσαλία είναι μόλις 28.000 στρέμματα, δηλαδή το 7,5% των στρεμμάτων της χώρα μας που δηλωμένα καλλιεργούν οπωροκηπευτικά. Από αυτά τα 28.000 στρέμματα, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό στη Θεσσαλία, έχουν δηλωθεί ότι έχουν πλημμυρίσει ή καταστραφεί από την κακοκαιρία».
«Δεν νοείται αυτή τη στιγμή απογείωση των τιμών επειδή έγινε πλημμύρα στη Θεσσαλία για ένα προϊόν που δεν παράγεται στη Θεσσαλία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα και τις περιπτώσεις που καταγράφηκαν στον Βόλο, όπου τις πρώτες ώρες μετά την πλημμύρα απογειώθηκαν οι τιμές του νερού.
«Είναι απαράδεκτο επιτήδειοι να προσπαθούν να βγάλουν κέρδος μπροστά σε μία κρίση που απασχολεί έναν κόσμο ταλαιπωρημένο και μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας», συμπλήρωσε.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το προηγούμενο 24ωρο, οι ζημίες που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την καταστροφική καταιγίδα Daniel, δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές αγοράς των οπωροκηπευτικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, «η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα.
Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.
Όπως προκύπτει με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων στου συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία, ανέρχονται μόνο σε 8.000 στρέμματα.
Μάλιστα υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση».
«Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία.
Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση», ξεκαθαρίζεται από το υπουργείο.
Σημειώνεται ότι είναι συνεχείς οι έλεγχοι από τα κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας ενώ, στη Θεσσαλία έχει ζητηθεί από σούπερ μάρκετ και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις, τουλάχιστον 20%, προς τους καταναλωτές, σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.
Τα κλιμάκια των ελεγκτών ελέγχουν και την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό, αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους τόσο στα τρόφιμα ,όσο και στα καύσιμα.
Πυροσβεστική: Συνολικά 9.865 κλήσεις έως τις 7 το πρωί σήμερα (16/9) και 3.576 διασώσεις
Συνολικά 9.865 κλήσεις από πολίτες της Θεσσαλίας έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5/9 έως σήμερα , Σάββατο 16/9, στις 7 το πρωί, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.132 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.
Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ., μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Συνεχίζονται οι αυτοψίες – Περιπτώσεις εξαπάτησης
Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 8.500 αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που επλήγησαν. Τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) θα βρίσκονται και το Σάββατο 16/9 στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Λαρισαίων, ενώ αυτοψίες γίνονται και από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που ήδη ξεπέρασαν τις 1.000.
Σημειώνεται ότι τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής που είναι στο πεδίο, συνεπικουρούμενα από το Στρατό, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική φέρουν διακριτικά της υπηρεσίας ή των υπηρεσιών τους κλαι δεν ζητούν IBAN, δεν ζητούν λογαριασμούς τραπεζών, δεν ζητούν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXIS.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερωθεί για αυτές τις περιπτώσεις εξαπάτησης.
Συναγερμός για τη λίμνη Κάρλα
Και ενώ πολλές περιοχές και χωριά της Θεσσαλίας παραμένουν βυθισμένα κάτω από τόνους νερού και λάσπης, συναγερμός έχει σημάνει για τη λίμνη Κάρλα, αν και η στάθμη των υδάτων της πλέον έχει σταματήσει να ανέρχεται και να απειλούνται τα παρακάρλια χωριά και κωμοπόλεις.
Λόγω του ότι τα νερά του Πηνειού, καταλήγουν στην «αποξηραμένη» λίμνη που πλέον κινδυνεύει να υπερχειλίσει, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά.
Χωρίς νερό για 12η μέρα ο Βόλος
Συνεχίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μαγνησίας μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, με τα κυριότερα να αφορούν στην υδροδότηση με πόσιμο νερό, τον καθαρισμό από τις λάσπες δρόμων και κατοικιών.
Στον Βόλο για 12η ημέρα δεν υπάρχει πόσιμο νερό σε σπίτια και επιχειρήσεις, με τη ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, να δίνουν μάχη με τον χρόνο για την αποκατάσταση της υδροδότησης . Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, ανακοίνωσε το προηγούμενο 24ωρο ότι το καθαρό πόσιμο νερό θα τρέξει ξανά στις βρύσες μετά από περίπου ένα 20ήμερο .
Παράλληλα, συνεχίζεται ο καθαρισμός των σπιτιών και των επιχειρήσεων που πλημμύρισαν σε συνοικίες του Βόλου, αλλά των δρόμων από την λάσπη, τα φερτά υλικά και τα σκουπίδια.
Τεχνικά συνεργεία καθαρίζουν τον χείμαρρο Κραυσίδωνα, όπου έχουν συσσωρευτεί φερτά υλικά και πέτρες από το Πήλιο,
Επίσης, χωρίς πόσιμο νερό παραμένουν χωριά στο Νότιο Πήλιο, όπου έχει μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές.
Βόλος: Ακατάλληλος για αλίευση ο Παγασητικός - Θα στηριχθούν οι αλιείς
Δεν είναι κατάλληλος για αλίευση ο Παγασητικός μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, για άγνωστο ακόμη χρόνο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Κελέτση, ο οποίος στον Βόλο συναντήθηκε με αλιείς της περιοχής.
Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα στηριχθούν οι αλιείς και ήδη εξετάζονται από το υπουργείο χρηματοδοτικά εργαλεία για την αρωγή τους.
Η εικόνα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα
Αντιμέτωποι με τις λάσπες είναι και οι κάτοικοι των χωριών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, οι οποίοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Σε εξέλιξη είναι και η προσπάθεια σίτισης ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων που δεν χάθηκαν στις πλημμύρες, αφού καταστράφηκαν αποθηκευμένες ζωοτροφές.
Πάνω από 200.000 νεκρά ζώα
Η ανησυχία των ειδικών για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία από τα νεκρά ζώα παραμένει, αν και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προσπάθειες ταφής και καύσης.
Εκτιμάται ότι τα νεκρά ζώα είναι πάνω από 200.000, με το μέγεθος της καταστροφής – αλλά και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία - να αποκαλύπτεται όσο υποχωρούν τα στάσιμα νερά.
Στο έργο της συλλογής των νεκρών ζώων συμμετέχει και ο στρατός, ο οποίος έχει αναλάβει να μεταφέρει τα ζώα στους κλιβάνους και στις ειδικές εγκαταστάσεις.
Πρόκειται πάντως για μια τεράστια επιχείρηση, αν αναλογιστεί κανείς τον τεράστιο αριθμό των ζώων αλλά και τη μεγάλη γεωγραφική έκταση που πρέπει να καλυφθεί.
«Καμπανάκι» για τη δημόσια υγεία
Ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία έχουν φτάσει στα 181, αλλά και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που είναι 187.
Μότο το προηγούμενο 24ωρο στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ προσήλθαν 1.429 άτομα, υπήρξαν 62 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 51 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ υπάρχουν 3 επιπλέον νοσηλείες για γαστρεντερίτιδα και 7 για λοίμωξη του αναπνευστικού.
Συνολικά νοσηλεύονται 12 άτομα με γαστρεντερίτιδα και 15 με λοίμωξη του αναπνευστικού.
Επιπλέον, ελέγχονται δύο ύποπτα περιστατικά λεπτοσπείρωσης.
Στο μεταξύ, σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία συνεχίζεται η διανομή εξοπλισμού προστασίας στους κατοίκους χωριών της Καρδίτσας, δηλαδή γαλότσες, μάσκες, γάντια.
Σχετικά με τα κουνούπια, σήμερα, Σάββατο 16/9 θα υπάρχουν αποτελέσματα από τις παγίδες ενώ ο έλεγχος για προνύμφες ήταν αρνητικός.
Κλειστά τα σχολεία
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Θεσσαλίας και την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, δεν θα διεξαχθούν μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023.
Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων εντός της χρονικής διάρκειας του τρέχοντος σχολικού έτους.
ΓΕΕΘΑ: Νέα αιτήματα για την τοποθέτηση και άλλων γεφυρών Μπέλεϋ σε πληγέντες περιοχές
Νέα αιτήματα για την τοποθέτηση γεφυρών Μπέλεϋ σε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία δέχεται η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ, μετά την τοποθέτηση μιας τέτοιας αρθρωτής συναρμολογούμενης γέφυρας στα Καλά Νερά και την άμεση αποκατάσταση της σύνδεσης του οδικού δικτύου Βόλου και Νοτίου Πηλίου.
Τα αιτήματα είναι αρκετά, ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής της Μονάδας, υποστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, διευκρινίζοντας ότι λόγω μεγάλων καταστροφών στο οδικό δίκτυο επιβάλλεται πριν από την τοποθέτηση της γέφυρας η αποκατάσταση των καταστροφών στα σημεία πρόσβασης σε αυτήν και συγκεκριμένα στις δύο όχθες - όρια του γκρεμού.
«Θα είχαμε ήδη ξεκινήσει την τοποθέτηση και άλλων γεφυρών αλλά πρέπει να προηγηθούν κάποια μικρά έργα υποδομής για να μπορέσουμε να τις στήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά ενώ προκύπτουν θετικές εξελίξεις που αφορούν την προώθηση της άμεσης κατασκευής κανονικών και μόνιμων γεφυρών σε συγκεκριμένα σημεία.
Ο κ. Κλούβας αναφέρει ότι είναι μεγάλος ο ενθουσιασμός των τοπικών κοινωνιών την ώρα της εγκατάστασης και παράδοσης της γέφυρας Μπέλεϋ, η οποία ουσιαστικά συναρμολογείται μέσα σε λίγες ώρες.
«Η αναγνώριση της προσφοράς του στρατού στις τοπικές κοινωνίες μας δίνει δύναμη, ώστε να θέλουμε να φτιάξουμε τη γέφυρα γρηγορότερα και να την κάνουμε καλύτερη. Ειδικά στα Καλά Νερά φάνηκε ότι αυτό το πράγμα ήταν το πρώτο θετικό που συνέβη στην τοπική κοινωνία. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο θερμή που μερικές φορές μας έκανε να ντρεπόμαστε...», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τα τελευταία 6 χρόνια η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ τοποθέτησε 16 γέφυρες Μπέλεϋ , για λόγους φυσικών καταστροφών.
Συγκεκριμένα, 4 γέφυρες εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη, μία στον Φενεό Κορινθίας, 4 στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, 3 στη Θεσσαλία, 2 στα Ιωάννινα και 2 στην Κεφαλονιά.
Σήμερα πάνω από 100 γέφυρες Μπέλεϋ βρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ υπάρχουν αποθέματα υλικών και έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η διαδικασία προμήθειας νέων.
Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες - Απώλειες ζωικής παραγωγής
Τεράστιες καταστροφές στην πρωτογενή παραγωγή του Θεσσαλικού κάμπου άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σχεδόν 750.000 στρέμματα, κυρίως σε πεδινές περιοχές, καλύφθηκαν από νερό και λάσπη, τη στιγμή που η γεωργική έκταση της Θεσσαλίας ανέρχεται περίπου σε 3,3 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων «ποτιστικά» είναι σχεδόν τα 2,3 εκατ. στρέμματα.
«Πολλές από αυτές τις περιοχές όμως δεν είναι καλλιεργήσιμη γη, είναι βιομηχανικές εκτάσεις, αστικές κ.α.», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δ. Μπιλάλης.
Οι εκτάσεις που έχουν υποστεί κάποιου είδους ζημία ανέρχονται 600.000 - 650.000 στρέμματα και αφορούν καλλιέργειες όπως είναι το βαμβάκι, η βιομηχανική ντομάτα, το καλαμπόκι, η μηδική κ.α.
Ακόμη, δρόμοι του αγροτικού οδικού δικτύου βυθίστηκαν στο νερό, καλυπτόμενοι από φερτά υλικά και μπάζα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπιλάλη εκεί εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα «γιατί για να συγκομίσεις την παραγωγή σου θα πρέπει να μπορείς να πας στο χωράφι».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ζαγοράς, όπου ο τοπικός συνεταιρισμός που παράγει τα ομώνυμα μήλα τις προηγούμενες ημέρες απεύθυνε έκκληση στις αρχές να προχωρήσουν στο άνοιγμα νέων δρόμων, διότι είναι παντελώς κατεστραμμένο «το εσωτερικό αγροτικό οδικό δίκτυο και αυτό αποτελεί κομβικότατο ζήτημα ενόψει περιόδου συγκομιδής μήλων, αλλά και καστάνων», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Πέρα από την συγκομιδή της σοδειάς θα πρέπει να γίνει και η καταγραφή των ζημιών που έχουν πάθει τα δένδρα και οι καλλιέργειες γενικώς.
Πλημμυρισμένες βαμβακοκαλλιέργειες
Βάσει των μέχρι τώρα υπολογισμών, από το σύνολο των εκτάσεων που έχουν πλημμυρίσει σχεδόν 350.000 στρέμματα είναι βαμβακοκαλλιέργειες.
«Η ζημιά δεν είναι καθολική. Θα πρέπει να δούμε μέχρι ποιο ύψος του φυτού έχει καλυφθεί με νερό» εξήγησε ο κ. Μπιλάλης και πρόσθεσε «εάν έχει καλυφθεί σε μικρό ύψος, τότε η απόδοση θα έχει πέσει, αλλά δεν θα μιλάμε για ολική καταστροφή».
Επιπλέον, καταστροφές έχουν υποστεί μεταποιητικές μονάδες της Θεσσαλίας και ειδικά στην περιοχή του Παλαμά, σε εκκοκκιστήρια, σιλό αποθήκευσης σιτηρών.
Σχεδόν τα μισά από τα εκκοκκιστήρια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν υποστεί ζημιές ωστόσο «ακριβή εικόνα θα έχουμε όταν θα γίνει η πλήρης καταγραφή από τα αρμόδια συνεργεία», σημείωσε.
Ζημιές σε γεωργικό εξοπλισμό
Οι αγρότες, εκτός από απώλειες που υπέστησαν οι παραγωγές τους, έρχονται αντιμέτωποι και με τις ζημιές σε γεωργικό εξοπλισμό, αφού έχουν βυθιστεί μέσα στη λάσπη γεωργικοί ελκυστήρες, θεριζοαλωνιστικές μηχανές, καρούλια και λάστιχα ποτίσματος, αγωγοί.
«Πολλά τρακτέρ έχουν υποστεί ζημιές και χρειάζονται άμεσα επισκευή προκειμένου να μπορέσουμε να προλάβουμε τη φετινή συγκομιδή, αλλά και να "προετοιμάσουμε" τα χωράφια για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά» ανέφερε ο καθηγητή του Γεωπονικού.
Επίσης, έχουν καταστραφεί κάποιες ποσότητες σιτηρών που βρίσκονταν αποθηκευμένες σε σιλό, αφού παραδοσιακά διοχετευόταν στην αγορά τον Σεπτέμβριο όταν και συνήθως ανεβαίνει η τιμή τους.
Ζωική παραγωγή
Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και η ζωική παραγωγή της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής οι δηλωμένες απώλειες σε αιγοπρόβατα ανέρχονται σε 67.041, στα βοειδή σε 5.698, στα μελισσοσμήνη σε 47.666, στους χοίρους σε 20.097 και στα πτηνά σε 126.416.
Το ίδιο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν συλλέξει και διαχειριστεί (υγειονομική ταφή ή καύση) 29.786 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.105 χοίρους, 72 βοοειδή και 49.300 πτηνά.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπιλάλης «η ζωική παραγωγή θα αργήσει να επανέλθει στους προηγούμενους ρυθμούς της μιας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει παραγωγή ζωοτροφών. Επίσης, πολλές σταβλικές εγκαταστάσεις έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και θα πρέπει να δοθούν εκ νέου άδειες προκειμένου να ξεκινήσει ξανά η κατασκευή τους».
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η προσέγγιση των σημείων όπου βρίσκονται τα νεκρά ζώα, μιας και οι δρόμοι που οδηγούν στις περισσότερες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί, ενώ το περιβάλλον όπου γίνονται οι επιχειρήσεις είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες, μιας και η στάθμη του νερού παρουσιάζει διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε από το 2020 Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης νεκρών ζώων. «Πάνω σε αυτό βασιστήκαμε, συνεπικουρούμενοι από πάρα πολλά ιδιωτικά σκαφτικά μηχανήματα, υπό την καθοδήγηση των κτηνιάτρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι και διαχειρίζονται την κρίση» ανέφεραν, προσθέτοντας πως «από το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, καθημερινά αξιολογείται σε ποιες κτηνοτροφικές μονάδες μπορούμε να επιχειρήσουμε και να συντονίσουμε τα συνεργεία και τα μηχανήματα έργου για να γίνεται με ασφαλή υγειονομικό τρόπο η συγκομιδή των νεκρών ζώων, τα οποία στη συνέχεια θα οδηγηθούν για είτε σε κλιβάνους, είτε σε ταφή, πάντα τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων».
Όλα τα στελέχη της κτηνιατρικής υπηρεσίας και του ΥΠΑΑΤ που βρίσκονται από την πρώτη ημέρα στην περιοχή, είναι σε συνεχή επαφή με τους κτηνοτρόφους για να συντονίζονται τα συνεργεία συλλογής των νεκρών ζώων, ενώ πρόσφατα στη διαδικασία εκτός από την εταιρεία διαχείρισης των νεκρών ζώων έχουν εμπλακεί και 40 στελέχη του Στρατού, τα οποία υπό την καθοδήγηση των κτηνιάτρων της Π.Ε. Θεσσαλίας, επιχειρούν κατά κύριο λόγο σε περιαστικές περιοχές, συλλέγοντας τα εναπομείναντα νεκρά ζώα.
Περί εδαφών
Σύμφωνα με τις ενημερώσεις του ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ οι εκτάσεις που έχουν απλά πλημμυριστεί θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγισή τους, ενώ εκείνες που αναμείχθηκαν με φερτά υλικά (ιδιαίτερα σε επίπεδες ζώνες) θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει δεσμευθεί να προσφέρει τις απαραίτητες επιστημονικές λύσεις που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
«Τα εδάφη σε επικλινείς περιοχές όπου το νερό έφυγε με δύναμη, παρέσυρε μαζί του και μεγάλο κομμάτι από γόνιμα εδάφη, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητά του, όμως εκεί δεν υπήρχαν καλλιέργειες» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπιλάλης και πρόσθεσε ότι «στις πεδινές εκτάσεις δεν είναι θέμα αυτό της γονιμότητας. Το ζήτημα είναι να γίνει η άμεση απομάκρυνση των φερτών υλικών (πέτρες, ξύλα κ.α.). Πολλά από τα χωράφια έχουν δεχθεί μεγάλες ποσότητες χώματος αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί. Αντιθέτως, θα συμβάλει στην αύξηση της γονιμότητας παρά στην υποβάθμισή τους».
Για ανατιμήσεις στα τρόφιμα
«Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει» υπογραμμίζει ο κ. Μπιλάλης σχετικά με τις ανατιμήσεις και εξηγεί πως «κύριο προϊόν είναι το σιτάρι. Τα χωράφια είχαν ήδη συγκομιστεί, ενώ αν προκλήθηκαν κάποιες ζημιές αυτές εντοπίζονται σε σιλό που είχαν αποθηκευμένες ποσότητες, οι οποίες φτάνουν το πολύ σε μερικές χιλιάδες τόνους. Η τιμή του σιταριού είναι παγκοσμιοποιημένη».
Λίγες αυξήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν στα μήλα Ζαγοράς τα προβλήματα με το οδικό δίκτυο, ενώ σε ότι αφορά στα κηπευτικά που φτάνουν στην Αττική, αυτά συνήθως έρχονται από την Θήβα κ.α. Γιατί να αυξηθούν;» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό κρέας εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί μια αύξηση καθώς «έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές σε ζωοτροφικές μονάδες, αλλά και οι ζωοτροφές, που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος παραγωγής».
Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε αύξηση τιμών στα οπωροκηπευτικά θεωρείται αδιανόητη.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 7,5% ή τα 28.000 στρέμματα καλλιεργούνται στην περιοχή της Θεσσαλίας και ελάχιστα από αυτά έχουν πληγεί.
«Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση» σύμφωνα με το υπουργείο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών