Κοινωνία

Σε αδιέξοδο οι Έλληνες αγρότες - Τεράστιο πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα η έλλειψη εργατικών χεριών

Σε αδιέξοδο οι Έλληνες αγρότες - Τεράστιο πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα η έλλειψη εργατικών χεριών
«Στον αέρα» η παραγωγή
Σχετικά Άρθρα

Σε τεράστιο πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας εξελίσσεται αποτελεί η έλλεψη εργατικών χεριών, καθώς αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους ακόμη και να καταστρέφονται επειδή δεν μπορούν να τις μαζεψουν.
Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο πως Έλληνες αγρότες, διαθέσιμοι για την συγκομιδή αγροτικών προιόντων δεν υφίστανται.
Σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100.000 λιγότερες ενεργές άδειες παραμονής στη χώρα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Η φυγή των ξένων εργατών γης ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας.
Το κλείσιμο των συνόρων οδήγησε τις πλούσιες χώρες του Βορρά να δώσουν υψηλά μεροκάματα για να προσελκύσουν εργάτες γης που μέχρι τότε εργάζονταν στην Ελλάδα.
Εκτός από υψηλά ημερομίσθια, οι ξένοι εργάτες γης που είχαν ταξιδέψει και εργάζονταν νόμιμα ή παράνομα στη χώρα μετακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα προς χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία καθώς εκεί αποκτούν πιο εύκολα νομιμοποιητικά έγγραφα.
Αν και οι συνθήκες φιλοξενίας έχουν βελτιωθεί μετά από περιστατικά όπως της Μανωλάδας το 2013, οι εγκαταστάσεις συνεχίζουν να υπολείπονται σε σχέση με τις αντίστοιχες στον πλούσιο ευρωπαίκό βορρά.
Υπολογίζεται ότι φέτος ο πρωτογενής τομέας θα χρειαστεί πάνω από 100.000 μετακλητούς εργάτες γης, με άδειες εργασίας διάρκειας 9 μηνών.
Το ελληνικό κράτος, προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει το πρόβλημα επιδιώκει να επιταχύνει τις διαδικασίες μετάκλησεις εργατών από χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν, για χρονικό διάστημα 9 μηνών ενώ παράλληλα στοχεύει σε σχετικές διμερείς συμφωνίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης