Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαφάρι ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας – Ο στόχος, που θα επικεντρωθούν – Επέκταση εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Σαφάρι ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας – Ο στόχος, που θα επικεντρωθούν – Επέκταση εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας
Έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο της Επιθεώρησης Εργασίας για την πραγματοποίηση 66.000 ελέγχων το 2023
Σχετικά Άρθρα
Σειρά στοχευμένων ελέγχων θα πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, ενόψει της εορταστικής περιόδου, με στόχο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και τη διασφάλιση τόσο των εργασιακών δικαιωμάτων, όσο και της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.
Παράλληλα, προχωρά η επέκταση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασάις και σε άλλους κλάδους.
Σε ό,τι αφορά ελέγχους, με βάση τον προγραμματισμό, θα επικεντρωθούν σε κλάδους που παρατηρούνται διαχρονικά φαινόμενα υψηλής παραβατικότητας, καθώς και σε όσους εμφανίζουν αυξημένη ένταση εργασίας λόγω των εορτών.
Ο στόχος που έχει τεθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο της Επιθεώρησης Εργασίας για την πραγματοποίηση 66.000 ελέγχων το 2023 θα υπερκαλυφθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών, αφού ήδη ο αριθμός τους έφτασε σε 60.096 μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.
Εκτός από την ποσοτική αύξηση των ελέγχων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξαιρετικά σημαντική κρίνεται και η ποιοτική αναβάθμισή τους, που επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης δεδομένων και τη χρήση ψηφιακών μέσων στο πεδίο, όπως οι online φορητές συσκευές (tablets), με κύρια αποτελέσματα τους στοχευμένους ελέγχους, την ταχύτητα, τη διαφάνεια και την άμεση καταχώριση των αποτελεσμάτων.
Όπως δήλωσε ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας, Γ. Τζιλιβάκης, «στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε η Επιθεώρηση Εργασίας ξεκίνησε να λειτουργεί με πλήρη αυτονομία, καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε σε λειτουργικές και οργανωτικές προκλήσεις, έχοντας πλέον δημιουργήσει τη βασική υποδομή για την περαιτέρω εξέλιξη του οργανισμού. Παράλληλα, το ελεγκτικό έργο όχι μόνο δεν έμεινε πίσω, αλλά αυξήθηκε τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και επί της ουσίας. Αυτό οφείλεται τόσο στον νέο μας επιχειρησιακό σχεδιασμό, όσο και στις προσπάθειες των συναδέλφων της πρώτης γραμμής, που επιτελούν το έργο τους με επαγγελματισμό υψηλού επιπέδου. Η στρατηγική απόφαση στόχευσης των ελέγχων, με τη χρήση εργαλείων ανάλυσης δεδομένων, αποδίδει ήδη καρπούς, με εντυπωσιακά σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τους μήνες Ιανουάριος - Οκτώβριος 2023, έγιναν συνολικά 60.096 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 13.064 κυρώσεις και πρόστιμα, συνολικού ύψους 36.300.735 ευρώ.
Αναλυτικά, στο 10μηνο του 2023 η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 32.448 ελέγχους (9.443 επιβαλλόμενες κυρώσεις), ενώ 22.904 έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας που επέβαλε 2.755 κυρώσεις και 4.744 ελέγχους από Ειδικούς Επιθεωρητές, που επέβαλαν 866 κυρώσεις.
Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, τα είδη των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν συχνότερα είναι η μη τήρηση της υποχρέωσης του εργοδότη να αναρτά σε εμφανές σημείο στην επιχείρηση τους πίνακες προσωπικού (3.120), η αδήλωτη εργασία (996), η μη τήρηση υποχρεώσεων, διατυπώσεων και λοιπών διαδικασιών (706), η άρνηση εισόδου και πρόσβασης, παροχής στοιχείων ή πληροφοριών ή παροχή ανακριβών στοιχείων (583), χρονικά όρια λειτουργίας επιχειρήσεων, εργασίας εργαζομένων, εβδομαδιαία ανάπαυση, αργίες (495), ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις (359 περιπτώσεις), υπέρβαση του χρόνου εργασίας (213) κ.λπ.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Στόχος είναι να εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καθολικά στο σύνολο των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας εντός του 2024.
To λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία θα είναι οι επόμενοι κλάδοι στους οποίους θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ενώ το Φθινόπωρο του 2024 θα επεκταθεί στην εστίαση και στον τουρισμό.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη «μάχη» για την καταπολέμηση της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας, θα επεκταθεί σταδιακά, εφόσον προηγηθούν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κλάδων, για να εκδοθεί ο οδηγός χρήσης της για τον κάθε κλάδο ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες.
Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας θα ρυθμίσει το πλαίσιο εφαρμογής της και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους της επιχείρησης ή με τηλεργασία.
Με την υλοποίηση του μέτρου, που ήδη εφαρμόζεται, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά φαινόμενα καταστρατήγησης των ωραρίων των εργαζομένων. Επιχειρείται να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας, να δημιουργηθεί το πλαίσιο για αποτελεσματικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας, να προστατευθούν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία έναντι εκείνων που εφαρμόζουν πρακτικές «μαύρης» ή υποδηλωμένης εργασίας και να κατοχυρωθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης