Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βουλή: Σκανδαλώδης τροπολογία βάζει μπλόκο στην Ευρωπαία Εισαγγελέα - «Πετσοκόβει» τις αρμοδιότητές της η κυβέρνηση

Βουλή: Σκανδαλώδης τροπολογία βάζει μπλόκο στην Ευρωπαία Εισαγγελέα - «Πετσοκόβει» τις αρμοδιότητές της η κυβέρνηση
Με διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης η κυβέρνηση τροποποιεί τη διαδικασία με βάση την οποία ενεργεί στη χώρα μας ο ευρωπαϊκός δικαστικός φορέας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποπειράται, για μια ακόμη φορά, να θέσει νομικά εμπόδια στο έργο της Ευρωπαίας Εισαγγελέα Laura Kovesi, η οποία έχει κατά καιρούς μιλήσει έξω από τα δόντια για σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, κάνοντας μάλιστα λόγο για ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
Ειδικότερα, μετά την απόπειρα του Αρείου Πάγου, να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις της Laura Kovesi, -επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμησή της ότι εμποδίζεται η περαιτέρω έρευνα για το σιδηροδρομικό έγκλημα- η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρεμβαίνει με νομικά ελέγξιμο τρόπο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το ενωσιακό δίκαιο προηγείται του εθνικού.
Με διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αντικείμενο τη χωροταξική αναδιάρθρωση των ελληνικών δικαστηρίων, τροποποιεί τη διαδικασία με βάση την οποία ενεργεί στη χώρα μας ο ευρωπαϊκός δικαστικός φορέας, όταν προκύπτουν κατά την έρευνα πλημμελήματα που διώκονται αυτοτελώς.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 39, καταργούνται εδάφια στην παράγραφο 2 του άρθρου 16Β του ν. 4786/2021, κάτι που σημαίνει ότι η απολογία των κατηγορουμένων γι’ αυτού του είδους τα πλημμελήματα δε θα γίνεται πλέον στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, αλλά στον ανακριτή, όπως γίνεται και για τα κακουργήματα και τα συναφή πλημμελήματα.
Την ίδια στιγμή, στην αιτιολογική έκθεση, αναφέρεται ότι η κατάργηση των εδαφίων κρίθηκε αναγκαία γιατί εισήγαγαν «έναν τρόπο παραπομπής των πλημμελημάτων αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διώκονται αυτοτελώς, ο οποίος δεν προβλέπεται ούτε από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017».
Αλλά και γιατί η εφαρμογή αυτών των εδαφίων στην πράξη αναμένεται «να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης».
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι αυτό το άρθρο στο νομοσχέδιο κλειδώθηκε στη δημόσια διαβούλευση, ώστε να μην μπορεί να σχολιαστεί, όχι φυσικά μόνο από πολίτες αλλά και από νομικούς.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παράβαση καθήκοντος υπουργού είναι πλημμέλημα που διώκεται αυτοτελώς.

Η επίμαχη παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ – ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 3251/2004 ΚΑΙ Ν. 4786/2021
Άρθρο 39: Κατάργηση παραπομπής σε πλημμελήματα αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διώκονται αυτοτελώς – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 16Β ν. 4786/2021 (άρθρο 13 Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939)

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της διάταξης, «κρίνεται αναγκαία η κατάργηση του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 16Β του ν. 4786/2021 (Α΄43), καθώς εισήγαγαν έναν τρόπο παραπομπής των πλημμελημάτων αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διώκονται αυτοτελώς, ο οποίος δεν προβλέπεται ούτε από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (L 283, ενδεικτικά, άρθρο 13), αλλά ούτε και από τον ισχύοντα Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, A’ 96) και η εφαρμογή του οποίου στην πράξη αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης