Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έρευνα: Στην συγκατοίκηση καταφεύγουν οι Έλληνες για να αντιμετωπίσουν το δυσβάσταχτο κόστος στέγασης

Έρευνα: Στην συγκατοίκηση καταφεύγουν οι Έλληνες για να αντιμετωπίσουν το δυσβάσταχτο κόστος στέγασης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει υψηλό ενδιαφέρον για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, για λόγους οικονομικής προσιτότητας αλλά και κοινωνικούς παράγοντες
Σχετικά Άρθρα
Την αυξανόμενη τάση της συγκατοίκησης στην Ελλάδα, αντικατοπτρίζοντας το υψηλό κόστος στέγασης αλλά και ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό κίνημα προς κοινούς χώρους διαβίωσης που καθοδηγείται από οικονομικούς παράγοντες και τα κοινωνικά οφέλη της συγκατοίκησης, αναδεικνύει η πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το MyRoomie.
Η οικονομική προσιτότητα είναι το κλειδί: Το 70% όσων ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση αναφέρουν τη μείωση του κόστους διαβίωσης ως το βασικό κίνητρό τους.
Κοινωνικοποίηση: Ένα αξιοσημείωτο 22% των δυνητικών συγκατοίκων προσελκύονται από την ευκαιρία για κοινωνική σύνδεση και γνωριμία με νέους ανθρώπους.
Ζήτηση για υπηρεσίες: Το 85% των ενοικιαστών και το 80% των ιδιοκτητών εξέφρασαν προθυμία να πληρώσουν για υπηρεσίες που θα διευκόλυναν την εύρεση συγκατοίκων ή συγκατοικιών.
Θετικός κοινωνικός αντίκτυπος: Μεταξύ εκείνων με εμπειρία συγκατοίκησης, το 77% ανέφερε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική τους ζωή.
Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε πληροφορίες από περισσότερους από χίλιους ερωτηθέντες, αποκαλύπτει ότι το 45% των συμμετεχόντων έχουν συγκατοικήσει στο παρελθόν, με ένα επιπλέον 40% να το θεωρεί ως βιώσιμη επιλογή διαβίωσης. Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία μείωσης του κόστους διαβίωσης, όπως υποδεικνύει το 70% των ατόμων που είναι ανοιχτά στην συγκατοίκηση. Η κοινωνικοποίηση και η πρόσβαση σε προτιμώμενες τοποθεσίες αναδείχθηκαν επίσης ως σημαντικοί παράγοντες.
Παρά ορισμένες προκλήσεις που αναφέρθηκαν, όπως οι διαφωνίες για τον καθαρισμό και τους κοινόχρηστους χώρους, ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος της συγκατοίκησης είναι εμφανής. Περίπου το 32% των ερωτηθέντων ανέφεραν μεγάλη βελτίωση στην κοινωνική τους ζωή λόγω της συγκατοίκησης, ενώ ένα 45% παρατήρησε μια μικρή βελτίωση.
Αυτή η άνοδος του ενδιαφέροντος για συγκατοίκηση έρχεται σε μια εποχή που οι αστικές αγορές κατοικιών σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ισχυρή ζήτηση για οικονομικά προσιτές και ευέλικτες λύσεις στέγασης, με τις διαδικτυακές πλατφόρμες να είναι η προτιμώμενη μέθοδος για την εξεύρεση κατάλληλων διαμερισμάτων, που χρησιμοποιείται από το 65% των ενδιαφερόμενων.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-09_164341.png

«Τα στοιχεία από την έρευνα υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συγκατοίκηση στη νέα εποχή που διαμορφώνεται στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Δομίνικος Πρίτης, Διευθύνων σύμβουλος στο MyRoomie. «Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε να δημιουργήσουμε και να εξελίξουμε προσβάσιμες και ευχάριστες εμπειρίες διαβίωσης μέσω της συγκατοίκησης που όχι μόνο καλύπτουν τις οικονομικές ανάγκες, αλλά και προωθούν την κοινωνικότητα και τη ανθρώπινη σύνδεση».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-09_164351.png

Η συγκατοίκηση έχει γίνει μια λύση στέγασης για πολλούς στην Ελλάδα, ειδικά για τα νεότερα δημογραφικά στοιχεία. Η έρευνα δείχνει μια δυνητική αγορά για επιχειρήσεις και υπηρεσίες, εξορθολογίζοντας τη διαδικασία αναζήτησης κατ' οίκον και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών σε αυτόν τον τομέα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-09_164401.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-09_164411.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης