Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ο Εουτζένιο Σένα στο BN Sports: «Η Φιορεντίνα έρχεται… διψασμένη – Να προσέξει τα στημένα ο Ολυμπιακός»

Ο Εουτζένιο Σένα στο BN Sports: «Η Φιορεντίνα έρχεται… διψασμένη – Να προσέξει τα στημένα ο Ολυμπιακός»

Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει για τον τελικό του Europa Conference League του Ολυμπιακού απέναντι στη Φιορεντίνα. Ο Εουτζένιο Σένα, Ιταλός προπονητής και γνώστης του ιταλικού ποδοσφαίρου, μίλησε στο BN Sports για την επικείμενη αναμέτρηση, αναλύοντας την τακτική της Φιορεντίνα, το «τρωτό» της σημείο και τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι «ερυθρόλευκοι»

Συνέντευξη στην Άρτεμη Κλεφτάκη

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον μεγάλο τελικό του Europa Conference League, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φιορεντίνα (29/05, 22:00). Οι Πειραιώτες, στην πρώτη τους συμμετοχή σε ευρωπαϊκό τελικό, θα αντιμετωπίσουν στην OPAP Arena την περσινή φιναλίστ του θεσμού.

Με το σπουδαίο ραντεβού να πλησιάζει, το BN Sports μίλησε με τον Εουτζένιο Σένα, έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά το ιταλικό ποδόσφαιρο και που έχει δουλέψει σε πάνω από δέκα χώρες. Ο Ιταλός, κάτοχος προπονητικού διπλώματος της UEFA Α, έχει περάσει από τις ακαδημίες της Γιουβέντους ως διευθυντής και αρχισκάουτερ, ήταν στο πλευρό του Πάολο Τραμετζάνι στην Αλ-Φαϊσαλί, ενώ υπήρξε βοηθός προπονητή και αναλυτικής της σκωτσέζικης Λίβινγκστον.

Αν μη τι άλλο, διαθέτει σημαντική εμπειρία και γνωρίζει πολλά για τον τρόπο παιχνιδιού των Ιταλών, οι οποίοι, όπως επισημαίνει, έρχονται «πεινασμένοι» για αυτό που δεν κατάφεραν πέρυσι κόντρα στην Γουέστ Χαμ, αλλά και για να σβήσουν μία… δίψα 23 ετών.

«Η Φιορεντίνα έχει χάσει τους δύο τελευταίους τελικούς με Γουέστ Χαμ και Ίντερ (Κύπελλο Ιταλίας, 2023), οπότε ασφαλώς είναι πολύ ‘πεινασμένη’ για το τρόπαιο. Αυτό θα είναι το τελευταίο ματς του Βιντσέντζο Ιταλιάνο στον πάγκο. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι λίγους μήνες πριν ο Τζόι Μπαρόνε, ο πρώην γενικός διευθυντής, έφυγε από τη ζωή. Όλα αυτά είναι παραπάνω από αρκετά για να τους παρακινήσουν να πάρουν την κούπα», τονίζει ο Σένα

Έχοντας παρακολουθήσει τη Φιορεντίνα και γνωρίζοντας το παιχνίδι της, ο Εουτζένιο Σένα μάς έκανε μία ανάλυση του τρόπου με τον οποίο παίζει η ιταλική ομάδα. Φύσει επιθετική, ασκεί πίεση στον αντίπαλό της, αλλά έχει και ένα «τρωτό» σημείο που ο Ολυμπιακός μπορεί να εκμεταλλευτεί.

«Η Φιορεντίνα είναι μία ομάδα που της αρέσει να παίζει από την άμυνα και να φέρνει μπροστά πολλούς παίκτες. Τα φουλ μπακ της ανοίγονται στα πλάγια και τα εξτρέμ της κόβουν προς τα μέσα, ενώ συχνά παρατάσσεται και με δύο επιθετικούς.

Εάν ο Ολυμπιακός την πιέσει ψηλά, αυτό θα την αναγκάσει να αναπτυχθεί με περισσότερους παίκτες και να έχει λιγότερο πλάτος στο παιχνίδι της, κάτι που θα περιορίσει και τις σέντρες.

Όταν χάνει την μπάλα, πιέζει για την ξανακερδίσει. Η αμυντική γραμμή μένει ψηλά και οι κεντρικοί αμυντικοί βγαίνουν για να πιέσουν. Αυτό μπορεί να είναι το πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό που μπορεί να βρει πολύ χώρο πίσω από την αμυντική γραμμή και με μία καλή πάσα να ‘κόψει’ την άμυνά της».

Οι «ερυθρόλευκοι» με τη σειρά τους, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε μία ομάδα που επιτίθεται μαζικά.

«Η Φιορετίνα είναι πολύ επιθετική χωρίς την μπάλα στα πόδια. Επιτίθεται με πολλούς παίκτες που αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους και αυτή η ρευστότητα μπορεί να μπερδέψει τον Ολυμπιακό στην άμυνα. Πρέπει να προσέξουν με τους μέσους που προωθούνται, όσον αφορά στο σουτ και στην τελική πάσα. Ατομικά, πρέπει να είναι προσεκτικοί στα στημένα, ο Μιλένκοβιτς είναι πολύ επικίνδυνος. Εάν, όμως, ξεκινήσει να παίζει με μακρινές μπαλιές, τότε το ‘κλειδί’ είναι στο ποιος θα κερδίσει περισσότερες εναέριες μονομαχίες και δεύτερες μπάλες».

Αναμφίβολα, πρόκειται για δύο ομάδες επιθετικές και, ακόμη κι αν πρόκειται για έναν τελικό, οι «Βιόλα» δύσκολα θα αλλάξουν τη συνήθειά τους.

«Ένας τελικός είναι πάντα διαφορετικός, οπότε μπορεί να ξεκινήσουν και οι δύο παίζοντας με ασφάλεια. Αλλά θεωρώ, ότι από τις δύο, η Φιορεντίνα είναι αυτή που δεν θα αλλάξει το στυλ παιχνιδιού της. Το έχουν στο αίμα τους και είναι δύσκολο να το… κόψουν. Αυτή τη φορά, είναι περισσότερο έμπειροι να διαχειριστούν έναν τελικό», σχολιάζει ο Ιταλός.

Ο Εουτζένιο Σένα που πρόσφατα πέρασε από την Κύπρο και τον πάγκο του Π.Ο. Ξυλοτύμβου, αγαπάει την Ελλάδα και αυτό το διάστημα βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας. Ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην παρουσία του ελληνικού στοιχείου στις εξέδρες της OPAP Arena, αλλά και στους Ιταλούς που αναμένεται να ταξιδέψουν στη χώρα μας.

«Σπάνια μία ομάδα έχει την ευκαιρία να παίξει τελικό στο ‘σπίτι’ της. Βέβαια, είναι δίκοπο μαχαίρι, είτε αποτελεί μεγάλο αβαντάζ να έχεις διαρκή υποστήριξη για 90 λεπτά, είτε οι παίκτες μπορεί να… υποφέρουν από την πίεση

Η Αθήνα αποτελεί την έδρα πολλών ελληνικών ομάδων. Από την άλλη, η Φιορεντίνα είναι η μοναδική στη Φλωρεντία και όλοι είναι δεμένοι μεταξύ τους. Οι οπαδοί της είναι ‘καυτοί’ και θα δώσουν τα πάντα για υποστηρίξουν την ομάδα», κατέληξε.

 

Πηγή: www.bnsports.gr
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης