Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φιάσκο το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» - Πήραν πίσω 25 εκατ. ευρώ, ανέμεναν 12.500 αιτήσεις, κατατέθηκαν μόλις 1.400

Φιάσκο το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» - Πήραν πίσω 25 εκατ. ευρώ, ανέμεναν 12.500 αιτήσεις, κατατέθηκαν μόλις 1.400
Οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται με αποτέλεσμα να αποτελεί το πιο αποτυχημένο στεγαστικό πρόγραμμα

Σε κυβερνητικό φιάσκο οδηγείται το στεγαστικό πρόγραμμα «Ανακαινίζω -Νοικιάζω», καθώς ανακλήθηκαν κονδύλια ύψους 25 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς ανέμεναν 12.500 αιτήσεις και έχουν κατατεθεί μόλις 1.400.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε πριν 1½ χρόνο, ενώ η ΚΥΑ εκδόθηκε πριν δύο μήνες, την 9η Απριλίου 2024, 15 μήνες μετά, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αιτήσεις, λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές.
Μετά από περίπου δύο μήνες, που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται με αποτέλεσμα να αποτελεί το πιο αποτυχημένο στεγαστικό πρόγραμμα καθώς από τις 1.400 αιτήσεις εγκρίθηκαν περίπου 800 ενώ ο ρυθμός κατάθεσης είναι πλέον σχεδόν μηδενικός.
Και αυτό σύμφωνα με τα στελέχη και τους εργαζόμενους του π. ΟΕΚ, επειδή η κυβέρνηση νόμιζε ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να νοικιάζουν για 3 χρόνια τα σπίτια τους που τα είχαν κλειστά, εάν τους έδιναν 2.000 + 2.000  για ανακαίνιση.
Η Δ.ΥΠ.Α. προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα έδωσε με απευθείας ανάθεση την υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ποσού 71.920,00 ευρώ με Φ.Π.Α.(σύμβαση Νο10/24, αριθμ.φακέλου 127/23). Για να νομιμοποιηθεί η απευθείας ανάθεση που ξεπερνά τα 30.000 ενεργοποιήθηκε η σχετική εξαίρεση για έργα Τεχνολογιών και Επικοινωνιών.
Επίσης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους ακόμα και τα 700 σπίτια να ενοικιαστούν δεν εξασφαλίζεται ότι τα ενοίκια θα μειωθούν αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν υποχρεούνται να τα διαθέσουν με χαμηλά ενοίκια.
Η χορήγηση των δανείων από το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών πώλησης και ενοικίασης των κατοικιών, υποχρεώνοντας μάλιστα να αγοραστούν σπίτια άνω των 30 ετών. Η λύση που θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να έχουν μελετήσει και υλοποιήσει είναι να διαθέσουν στα νοικοκυριά κοινωνικές κατοικίες με μηδενικά/χαμηλά ενοίκια έτσι ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να πέσουν οι τιμές.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης