Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε… θέση μάχης οι κάτοικοι στον Ασπροπόταμο, στο Πήλιο και στο Βέρμιο – Ιερός πόλεμος υπαίθρου και ολιγαρχών για τις ανεμογεννήτριες

Σε… θέση μάχης οι κάτοικοι στον Ασπροπόταμο, στο Πήλιο και στο Βέρμιο – Ιερός πόλεμος υπαίθρου και ολιγαρχών για τις ανεμογεννήτριες
Αναβρασμός στην ύπαιθρο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών
Σχετικά Άρθρα

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τότε που η περιοχή του Ασπροπόταμου βίωσε μία πρωτόγνωρη καταστροφή, ως αποτέλεσμα του σαρωτικού περάσματος της κακοκαιρίας Ντάνιελ.
Σύμφωνα με τον Αποστόλη Καλτσή οι ζημιές που προκλήθηκαν σε πολύ βασικές υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης, κυρίως στους οικισμούς της ανατολικής μεριάς του Ασπροπόταμου (Κρανιά, Στεφάνι) ήταν ολοκληρωτικές – και με βάση τις εξελίξεις που παρατηρούμε, δεν προβλέπεται ιδιαίτερη βελτίωση τους επόμενους μήνες.
Με αυτά τα δεδομένα, προκαλεί το λιγότερο οργή να μαθαίνουμε πως υποβλήθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες για την αδειοδότηση 5 (!) αιολικών σταθμών** (ΑΣΠΗΕ) ακριβώς πάνω από τις περιοχές που πλήγηκαν περισσότερο, δηλαδή στον ορεινό όγκο της Τριγγίας και αμέσως δυτικότερα, στα βουνά που χωρίζουν τον ανατολικό Ασπροπόταμο από το Μέτσοβο.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, κάποιοι σκέφτηκαν πως είναι καλή ιδέα να κάνουν εκχερσώσεις τεράστιας κλίμακας (όπως απαιτούνται για την εγκατάσταση των τεράστιων ανεμογεννητριών) στις ίδιες πλαγιές που πριν λίγους μήνες κατέβασαν πρωτοφανείς όγκους νερού!
Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως, αν τυχόν υλοποιηθούν αυτά τα έργα, το τι θα κατεβάσουν τα ρέματα στην πρώτη ραγδαία βροχή θα κάνουν τις καταστροφές του Ντάνιελ να μοιάζουν ασήμαντες.
Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ποιο είναι το περίφημο «ενδιαφέρον» των επενδυτών ΑΠΕ για το περιβάλλον, όταν φέρνουν για αδειοδότηση τέτοια θηριώδη έργα στην χειρότερη περίσταση.
Ιδού, λοιπόν, η κατάσταση:
η ίδια η δημόσια διοίκηση που σήμερα μας ενημερώνει ότι μπαίνουμε με «δικιά μας ευθύνη» (sic) στο οδικό δίκτυο του Ασπροπόταμου, πιθανώς σε λίγους μήνες να έχει δώσει «πράσινο φως» να μπουν 26 ανεμογεννήτριες των 150+ μέτρων σε ύψος στα κορφοβούνια του!
Για να φτάσουν πάνω, όμως, τα θηρία των εκατοντάδων μέτρων χρειάζονται και φαρδιοί και καινούριοι δρόμοι:
θα είναι άραγε η υπόσχεση για «αποκατάσταση των υποδομών» το τυρί στη φάκα της μετατροπής του παρθένου ορεινού τοπίου του Ασπροπόταμου σε μια τεράστια βιομηχανική ζώνη;
Θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης η ανησυχία των ντόπιων για την επιβίωση των χωριών, προκειμένου να ληφθεί η συναίνεση για αυτή την καταστροφή;
Είναι πολύ πιθανό να αποπειραθούν να το κάνουν αυτό, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω πως σε μία τέτοια περίπτωση ο κόσμος θα απορρίψει αυτή τη δόλια προσφορά και θα απαιτήσει τη συντήρηση των υποδομών χωρίς βρώμικα ανταλλάγματα.

Πράσινες μπίζνες στο Μαυροβούνι στο βόρειο Πήλιο με την ευλογία της εκκλησίας

H Μονή Φλαμουρίου μίσθωσε το 2020 δασική έκταση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αμφιλεγόμενης ιδιοκτησίας σε ενεργειακή εταιρεία με σκοπό την εγκατάσταση ανεμογεννητριών τρία χρόνια προτού το υπουργείο Περιβάλλοντος εγκρίνει το 2023 το συγκεκριμένο έργο για τη δημιουργία αιολικού πάρκου.
Η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως αποδεχόμενη τους περιβαλλοντικούς όρους παρότι η περιοχή είναι προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθότι Natura 2000, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι που αντιδρούν, και ως εκ τούτου απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση.

Ξεσηκωμός και στο Βέρμιο

Ανησυχίες για τις ανεμογεννήτριες και στο Βέρμιο και τις επιπτώσεις της λειτουργίας τους στο περιβάλλον εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής.
Αντιπροσωπεία τους βρέθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για τη λογοδοσία της περιφερειακής αρχής ενώ η εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών SOS Bέρμιο, Δάνα Πετρά ζήτησε την βοήθεια της Περιφέρειας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το θέμα έθεσε με ερώτησή του προς τη διοίκηση της Περιφέρειας ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», Φώτης Χατζόγλου.
Όπως είπε ο ίδιος, «τεράστιοι δρόμοι διανοίγονται με ανατινάξεις και σταδιακά εμφανίζονται τεράστια ορύγματα όπου θα τοποθετηθούν οι βάσεις των ανεμογεννητριών».
Παράλληλα «μηχανήματα ισοπεδώνουν δάση και αλπικά λιβάδια» ενώ «προβλέπεται μέχρι και 77 χιλιόμετρα νέα οδοποιία στο βουνό» και «τοπικοί φορείς θεωρούν ότι αν πραγματοποιηθούν όλοι οι σχεδιασμοί για τα νέα αιολικά πάρκα, το Βέρμιο θα περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης