Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Ντιόγο Κόστα δεν είσαι ο μόνος»: Οι φύλακες «άγγελοι» που έπιασαν τρία πέναλτι στα μεγάλα ραντεβού των εθνικών ομάδων! (video)

tags :
«Ντιόγο Κόστα δεν είσαι ο μόνος»: Οι φύλακες «άγγελοι» που έπιασαν τρία πέναλτι στα μεγάλα ραντεβού των εθνικών ομάδων! (video)
Ο Ντιόγο Κόστα ήταν ο MVP της αναμέτρησης της Πορτογαλίας εναντίον της Σλοβενίας (0-0, 01/07). Ο 24χρονος «κατέβασε ρολά» τόσο στην κανονική διάρκεια, όσο και στην διαδικασία των πέναλτι, αποκρούοντας τρία σε ισάριθμες εκτελέσεις. Φυσικά, μιλάμε για την καλύτερη επίδοση σε EURO κάτι που όμως δεν ισχύει σε όλα τα μεγάλα ραντεβού των εθνικών ομάδων, αφού κάτι παρόμοιο έχει ξανασυμβεί τρεις φορές στο Παγκόσμιo Κύπελλο!

Η Πορτογαλία πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του EURO 2024. Ήρωας της ομάδας του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ ήταν ο Ντιόγο Κόστα που με τις επεμβάσεις του έκανε -ίσως- την καλύτερη εμφάνιση τερματοφύλακα σε EURO!

Δεν ήταν μόνο οι καθοριστικές αποκρούσεις του στις προσπάθειες των Σλοβένων, αλλά όταν η Πορτογαλία τον χρειάστηκε στην διαδικασία των πέναλτι φώναξε «παρών»! Η ομάδα του Ματίας Κεκ πρόλαβε να εκτελέσει μόλις τρία πέναλτι, με τον τερματοφύλακα της Πόρτο να τα αποκρούει όλα!

https://schema.org/VideoObject" itemprop="video"> 

Φυσικά, μιλάμε για επίδοση ρεκόρ μιας και έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας που καταφέρνει κάτι τέτοιο σε διοργάνωση EURO!

Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει και στα ραντεβού των ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού τρεις τερματοφύλακες έχουν πει «όχι» σε τρεις αντιπάλους τους σε μία διαδικασία πέναλτι!

Απ’ ότι φαίνεται δεν πρέπει να έρχεσαι αντιμέτωπος με Πορτογάλους τερματοφύλακες, καθώς ο πρώτος χρονικά που κατάφερε κάτι παρόμοιο με τον Ντιόγο Κόστα είναι συμπατριώτης του!

Ο Ρικάρντο στον προημιτελικό της ομάδας του απέναντι στην Αγγλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 απέκρουσε τα πέναλτι των ΛάμπαρντΤζέραρντ και Κάραγκερ και έστειλε την Πορτογαλία στα ημιτελικά της διοργάνωσης!


Επόμενοι δύο τερματοφύλακες που ακολούθησαν τα… «χνάρια» των Πορτογάλων είναι και αυτοί συμπατριώτες! Ο λόγος για τους Σούμπασιτς και Λιβάκοβιτς που όταν τους χρειάστηκε η εθνική Κροατίας ήταν εκεί για να την βοηθήσουν!

Το 2018 στην «τρελή» πορεία των Κροατών μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας φύλακας «άγγελος» των γκολπόστ της ομάδας ήταν ο Ντάνιελ Σούμπασιτς. Αν και κρίθηκε έντονα για την εμφάνισή του στον τελικό λίγοι θυμούνται την υπερπροσπάθειά του στους «16» της διοργάνωσης.

Εκεί Κροατία και Δανία θα έδιναν την μάχη τους για μία θέση στα προημιτελικά του θεσμού. Μπορεί οι Σκανδιναβοί να προηγήθηκαν μόλις στο πρώτο λεπτό της συνάντησης αλλά τρία λεπτά αργότερα ο Μάντζουκιτς έφερε το ματς στην απόλυτη ισορροπία. Αυτό ήταν και το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στην διαδικασία των πέναλτι.

Ο Σούμπασιτς «έχτισε» τοίχος στην εστία του αποκρούοντας τις τρεις από τις τέσσερις εκτελέσεις που πρόλαβαν να κάνουν οι Δανοί, δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του!


Τα βήματά του… ακολούθησε και ο συμπατριώτης του Λιβάκοβιτς τέσσερα χρόνια αργότερα! Ο τερματοφύλακας της Φενέρμπαχτσε χρειάστηκε να «μπει» στα γάντια του Σούμπασιτς και πάλι στην πρώτη φάση των νοκ-άουτ απέναντι στην Ιαπωνία αυτήν την φορά.

Οι Ασιάτες είδαν τον Λιβάκοβιτς να αποκρούει τρία πέναλτι και σε συνδυασμό με την ευστοχία των Κροατών στις δικές τους εκτελέσεις έμειναν εκτός συνέχειας.


Ωστόσο, η εμφάνιση του Ντίογο Κόστα γίνεται ακόμα πιο σπουδαία αν αναλογιστούμε πως είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που δεν δέχεται γκολ ούτε στην κανονική διάρκεια, αλλά ούτε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι!

 

Διονύσης Καλαϊζής 

Πηγή: www.bnsports.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης