Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καταπέλτης η αδερφή Υπουργού - Κικίλια κατά Κικίλια στο Anadolu: Στεγαστική κρίση, λειψυδρία, πολιτισμικός μαρασμός λόγω υπερτουρισμού

Καταπέλτης η αδερφή Υπουργού - Κικίλια κατά Κικίλια στο Anadolu: Στεγαστική κρίση, λειψυδρία, πολιτισμικός μαρασμός λόγω υπερτουρισμού

Η Ελλάδα ξεπέρασε τις δυνατότητες κατά πολύ

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί να μην έχει σήμερα σχέση ο Βασίλης Κικίλιας με τον τουρισμό, όμως είναι κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επομένως η αδερφή του όταν γκρεμίζει το αφήγημα του κυβερνώντος κόμματος, είναι μια είδηση που δεν γίνεται να περάσει στα ψιλά…
Ενώ όλοι οι δείκτες δείχνουν μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό στην Ελλάδα, ένας εξέχων Έλληνας εμπειρογνώμονας προειδοποίησε ότι το οικονομικό όφελος από αυτή την έκρηξη έχει «βαρύ κόστος».
Το πρόβλημα του υπερτουρισμού είναι μια σκοτεινή πραγματικότητα για την Ελλάδα και αντιπροσωπεύει «ένα μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε στο Anadolu η Κατερίνα Κικίλια, επικεφαλής του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Τα ελληνικά νησιά, ακόμη και η πρωτεύουσα Αθήνα, έχουν ήδη εξαντλήσει την ικανότητά τους να φιλοξενήσουν τουρίστες, προειδοποίησε.
«Η Ελλάδα πέτυχε να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και να παρατείνει την τουριστική περίοδο, ενισχύοντας κατά συνέπεια τα τουριστικά εισοδήματά της, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για την οικονομία, στη μεταπανδημική περίοδο.
Αλλά αυτό είχε βαρύ κόστος», είπε η Κικίλια.

thumbs_b_c_e395b741d6054efa3f2bbb51e11b0104.jpg

Η Αθήνα, τώρα ένας προορισμός όλο το χρόνο, τον οποίο επισκέφθηκαν περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι το 2023, είναι από τα μέρη που αισθάνονται περισσότερο το βάρος του υπερτουρισμού, είπε και συνέχισε:
Μία από τις πρωταρχικές και πιο εμφανείς συνέπειες του υπερτουρισμού στην Αθήνα είναι η στεγαστική κρίση.
Τόσες πολλές περιοχές και γειτονιές της Αθήνας έχουν καταληφθεί από καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και έχουν γίνει κόμβοι τουριστικών καταλυμάτων, με αποτέλεσμα την έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση για εργάτες, φοιτητές και οικογένειες, εξήγησε.
Το πρόβλημα, πρόσθεσε, έχει επιδεινωθεί από την εισροή επενδυτών της Golden Visa που αγόρασαν ακίνητα στην πρωτεύουσα.
«Για παράδειγμα, στην κεντρική γειτονιά του Κουκακίου, οι διευθυντές σχολείων διαμαρτύρονται για τη σημαντική μείωση του αριθμού των μαθητών, καθώς πολλές οικογένειες που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τα εκτοξευόμενα ενοίκια αναγκάστηκαν να φύγουν», είπε η αδερφή του γνωστού υπουργού της ΝΔ.

Άλλες συνέπειες του υπερτουρισμού

Αναλύοντας τις κλιμακωτές επιπτώσεις του υπερτουρισμού, είπε ότι οδηγεί σε αυξημένες τιμές σε σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και καφετέριες, καθώς και σε άλλες βασικές υπηρεσίες, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση σε έναν τοπικό πληθυσμό που ήδη παλεύει με μια σοβαρή κρίση κόστους ζωής.
Μια άλλη περιοχή που απειλείται είναι η σφαίρα του πολιτισμού και της κληρονομιάς, είπε η ειδικός.
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πολιτιστικά μας στοιχεία.
Έχουμε πολύ ισχυρή πολιτιστική κληρονομιά και παραδόσεις.
Ωστόσο, ως μέρος των προσπαθειών για την ικανοποίηση των αναγκών των τουριστών, αρχίζουμε να τα αλλάζουμε και να τα προσαρμόζουμε όλα αυτά σε αυτό που θέλουν οι τουρίστες», είπε.
Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης