Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τραγωδία - Δύο νεκροί στη μεγάλη πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο - Τραυματίστηκε πυροσβέστης - Τεράστιες ζημιές, συνεχίζονται οι εκκενώσεις

Τραγωδία - Δύο νεκροί στη μεγάλη πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο - Τραυματίστηκε πυροσβέστης - Τεράστιες ζημιές, συνεχίζονται οι εκκενώσεις
Υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή του Ελληνικού Ξυλοκάστρου Κορινθίας
Σχετικά Άρθρα
(upd8) Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας από το μεσημέρι της Κυριακής 29/9, καθώς δύο άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο απανθρακωμένες σοροί βρέθηκαν σε μαντρί στην περιοχή Άνω Πιτσά Κορινθίας και εκτιμάται πως πρόκειται για δύο άντρες ηλικίας 35 και 40 ετών που είχαν πάει για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.
Πλέον, τη φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατευθύνουν οι άνεμοι ανατολικά από τα Ροζενά, ενώ υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε  εστίες σε δύσβατα σημεία, μέσα σε χαράδρες.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν ενισχύθηκαν περαιτέρω , ενώ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ένας πυροσβέστης που τραυματίστηκε. 
Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και σήμερα (30/9) η αποστολή μηνυμάτων του 112 σε κατοίκους για εκκενώσεις περιοχών. 

Ταυτοποίηση

Οι δύο άντρες, οι οποίοι θεωρούνταν αγνοούμενοι, επιχείρησαν με τα μηχανάκια τους να μεταβούν σε μαντρί γνωστού τους,  προκειμένου να τον βοηθήσουν να σώσει τα ζώα του από την φωτιά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχείρησαν να τους απομακρύνουν, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.
«Έχουν ταυτοποιηθεί οι σοροί, ξέρουμε όνομα και επίθετο. Ήταν οι αγνοούμενοι» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, για τα δύο απανθρακωμένα πτώματα που εντοπίστηκαν σε μαντρί έξω από το χωριό Άνω Πιτσά.
Ο κ. Γκιολής μιλώντας στο ΕΡΤNews ανέφερε πως κατάγονταν από το χωριό Πιτσά, είχαν πάει σε γειτονικό χωριό να βοηθήσουν κάποιον συγγενή, φίλο.
«Προσπάθησαν πάνω στην ανθρωπιά τους, με μεγαλείο εθελοντισμού να ανεβούν πάνω στο βουνό, να δείξουν στους πυροσβέστες πού πρέπει να πάνε» εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, προσθέτοντας πως «δεν ήταν εγγεγραμμένοι εθελοντές. Συγχωριανοί ήταν οι οποίοι δεν άκουσαν το 112 και πήγαν να βοηθήσουν. Έτσι λειτουργούμε στα χωριά».
«Μπλέξανε στη φωτιά. Χθες, 21:00 η ώρα  έγινε το συμβάν και όλη τη νύχτα την περάσαμε στο πόδι, με το άκουσμα αυτού του τραγικού γεγονότος. Προσπαθούσαν να τους βρουν. Δεν σήκωναν τα τηλέφωνα, γιατί δεν έχει καλό σήμα στην περιοχή» συμπλήρωσε.
Σχετικά με το 112, ο κ. Γκιολής σημείωσε πως «έχει γίνει σωστή δουλειά από την αστυνομία. Έχουν εκκενωθεί τα χωριά. Οι πιο νέοι μένουν πίσω για να βοηθήσουν».

Συλλυπητήρια Κικίλια

Τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νέων ανθρώπων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας εξέφρασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Παράλληλα, απηύθυνε εκ νέου έκκληση οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών, αλλά και να υπακούν στα μηνύματα του 112.
"Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Οι δασικές πυρκαγιές είναι φοβερά επικίνδυνες όχι μόνο για τις περιουσίες, αλλά και τις ζωές των ανθρώπων", υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
kk_1.JPG

Τεράστια πυρκαγιά


Την ίδια στιγμή, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, αν και όπως αναφέρεται από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς αλλά αρκετές ενεργές εστίες.
Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στις 10.51 το πρωί και έλαβε μεγάλες διαστάσεις,  καθώς επεκτάθηκε σε μεγάλη περίμετρο λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με ριπές που έφταναν έως και τα 8 μποφόρ.
Η πυρκαγιά καίει πυκνόφυτη βλάστηση, ενώ το δύσβατο της περιοχής καθιστά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Υπολογίζεται πως το μέτωπο της φωτιάς φτάνει τα 30 χιλιόμετρα, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας 30/9 οι φλόγες πέρασαν στον οικισμό των Ανω Λουτρών.

Ζημιές και εκκενώσεις  οικισμών

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχουν αναφορές για ζημιές και για καμένα σπίτια στην περιοχή του Ελληνικού Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ωστόσο πλήρης εικόνα θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα 30/9, μέσω του 112 οι εκκενώσεις οικισμών.

"Βροχή" τα 112

Ήχησε για άλλη μια φορά το 112 για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο.
Μήνυμα του 112 μετά τις 13:00 έλαβαν όσοι βρίσκονται  στην περιοχή Χελυδόρεο και Ζάχολη του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης για να απομακρυνθούν μέσω της Επαρχιακής Οδού Καρυάς - Τρικάλων Κορινθίας.
1124.JPG
Νωρίτερα, μήνυμα του 112 είχε σταλεί λίγο πριν τις 12:00  στους κατοίκους του Πύργου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς τη Λυγιά.
Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «αν βρίσκεστε στην περιοχή Πύργος του Δήμου Ξυλοκάστρου Κορινθίας απομακρυνθείτε προς Λυγιά. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
1123_4.JPG

Προηγήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 30/9 εστάλη μήνυμα του 112 ξανά προς του κατοίκους του οικισμού Πύργος να απομακρυνθούν προς Ζάχολη.
1122_4.JPG

Χθες το απόγευμα εστάλησαν τρία μηνύματα μέσω 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εκ των οποίων δύο καλούσαν για εκκενώσεις οικισμών.
Στις 17:04 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, στις 17:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από το χωριό Πύργος προς Ζάχολη ενώ στις 17:45 εκδόθηκε τρίτο μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση από Ελληνικό προς Κάτω Πιτσά.
Στη συνέχεια,  στις 20:30 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Μεντουργιάνικα με οδηγία να φύγουν προς Δερβένι.
Ακολούθησε νέο μήνυμα του 112 στις 22:08 προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Καλλιθέα (Στουπαίικα) Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Λυκοποριά και στις 23.04:εστάλη μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από το Άνω Λουτρό Κορινθίας στο Κάτω Λουτρό.

Κλειστά τα σχολεία

Λόγω της πυρκαγιάς κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστινης.
«Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Στο σημείο επιχειρούν την κατάσβεση 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, ενώ  από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν συνδράμουν 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα.
Συνδράμουν επίσης εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης - Κάηκε πυροσβεστικό όχημα

Τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης εκτελώντας το καθήκον του στη φωτιά, αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο, ενώ κάηκε ένα πυροσβεστικό όχημα.
Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για Αξιωματικό από την Αργολίδα, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης