Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Μανιφέστο El Erian: Οι κυβερνήσεις πρέπει να «αγκαλιάσουν» την επανάσταση των κρυπτονομισμάτων

Μανιφέστο El Erian: Οι κυβερνήσεις πρέπει να «αγκαλιάσουν» την επανάσταση των κρυπτονομισμάτων
Ήρθε η ώρα για τις κυβερνήσεις να σταματήσουν να απορρίπτουν την επανάσταση των κρυπτονομισμάτων, αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian
Σχετικά Άρθρα

Ήρθε η ώρα για τις κυβερνήσεις να σταματήσουν να απορρίπτουν την επανάσταση των κρυπτονομισμάτων, θεωρώντας τα μέσα παράνομων πληρωμών και απερίσκεπτης οικονομικής κερδοσκοπίας, αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian.
Αντ' αυτού, θα πρέπει να αγκαλιάσουν την αγορά των κρυπτονομισμάτων για μια καλύτερη οικονομία και κοινωνία, γενικότερα, συμπληρώνει.
Την ίδια στιγμή, οι θιασώτες των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα ζητήματα που έχουν προκύψει σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο των εν λόγω ψηφιακών assets στο περιβάλλον αλλά και τα ρυθμιστικά ζητήματα που πρέπει να τεθούν προς εξέταση.
Σύμφωνα με τον El Erian, πρέπει να απομακρυνθούν από τη νοοτροπία «μηδενικού αθροίσματος», βάσει της οποίας τα κέρδη τους μπορούν να προέλθουν μόνο από τις απώλειες του καθιερωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Γενικότερα, η συζήτηση που διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα ειδικά των δυτικών οικονομιών αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα παραμένει σε στενό πλαίσιο, ενώ προκαλεί πόλωση και διχασμό, με τους συμμετέχοντες να ομιλούν τελείως διαφορετικές γλώσσες, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz.
Αυτό έχει εντείνει το συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στους οπαδούς της επιτάχυνσης της υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων και τους θεσμικούς φορείς, π.χ. κεντρικές τράπεζες, υπουργεία Οικονομικών κ.λπ.

Το παράδειγμα της Κίνας

Αντίθετα, η Κίνα προχωρά με ένα πιο ισχυρό, ενιαίο όραμα από πάνω προς τα κάτω, καλλιεργώντας το έδαφος για πολιτικές μετασχηματισμού που έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν πολύ πέρα από την ίδια τη χώρα.
Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα έχει βαθιές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη νομισματική πολιτική, στις επενδύσεις, τις πλατφόρμες πληρωμών και τη διαμόρφωση των παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων.
Θα επηρεάσει επίσης τον έλεγχο και τη χρήση των big data, καθώς και τον τεχνολογικό και οικονομικό ανταγωνισμό Κίνας-ΗΠΑ. 

Οι τρεις παράγοντες που αλλάζουν τα πράγματα

Τρεις παράμετροι αποκαλύπτουν πώς μπορεί να διαμορφωθούν τα πράγματα.
Πρώτον, οι τεχνολογίες που οδηγούν την επανάσταση, συμπεριλαμβανομένων των distributed ledgers για την πραγματοποίηση συναλλαγών, ευρύτερα γνωστών ως blockchains, αλλάζουν ολοένα και πιο πολύ τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, που είναι εδώ και πολύ καιρό σχετικά αναποτελεσματική.
Ο συνδυασμός ρυθμιστικών εμποδίων που αποτρέπουν την είσοδο νέων «παικτών» στη βιομηχανία και η παραδοσιακή αδράνεια των πελατών δεν είναι πλέον αρκετά ισχυροί παράγοντες για να αποθαρρυνθεί το νέο κύμα ανταγωνισμού που βασίζεται στην τεχνολογία.
Δεύτερον, παρά την αστάθεια τους, τα κρυπτονομίσματα αποκτούν σταδιακά ένα μεγαλύτερο ποσοστό στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.
Τρίτον, τα κρυπτονομίσματα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στο οικοσύστημα των πληρωμών.
Είναι ανησυχητικό που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις ransomware, αλλά είναι θετικό που αξιοποιούνται, από την άλλη, για τη μεταφορά εμβασμάτων, όπου πάρα πολλά παραδοσιακά κανάλια παραμένουν αργά και ακριβά.
Αλλά οι εξελίξεις στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα εξακολουθεί να υπονομεύεται από τη μεταβλητότητα των τιμών, την έλλειψη ευρείας εμπιστοσύνης και τις κανονιστικές ανησυχίες.
Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο θα επιτευχθεί σύγκλιση.
Το βάρος πέφτει κυρίως στον κόσμο της κρυπτογράφησης, ο οποίος κινδυνεύει να επαναλάβει το λάθος που έκανε η Big Tech - επιδιώκοντας στενούς επιχειρηματικούς στόχους χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι η επιτυχία τους θα τους κάνει συστημικά σημαντικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης