Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Σε ελεύθερη πτώση τα κρυπτονομίσματα, πωλούν και φεύγουν οι επενδυτές - Πώς ο Bankman-Fried της FTX «έσπασε» την αγορά

Σε ελεύθερη πτώση τα κρυπτονομίσματα, πωλούν και φεύγουν οι επενδυτές - Πώς ο Bankman-Fried της FTX «έσπασε» την αγορά
Κραχ στα κρυπτονομίσματα, -20% σε επίπεδο εβδομάδας...
Σχετικά Άρθρα

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα κρυπτονομίσματα μετά τoυς τίτλους τέλους στο deal του ανταλλακτηρίου FTX με την Binance, που αποκάλυψε τις τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες του άλλοτε Wunderkind του οικοσυστήματος Sam Bankman-Fried (επικεφαλής της FTX).
Πιο αναλυτικά, το Bitcoin υποχωρούσε έως και -15% στις 15.800 δολάρια, ενώ μόλις πριν από έναν χρόνο, στα ιστορικά υψηλά του, είχε αγγίξει τις 69.000 δολάρια.
Παράλληλα, το Ethereum διολίσθαινε -15%, στις 1.125 δολάρια, με τα υπόλοιπα altcoin να σέρνουν, με τη σειρά τους, τον χορό του Ζαλόγγου.
Η τιμή του SΟL, του εγγενούς token του blockchain Solana -το οποίο συνδέεται τόσο με το FTX όσο και με τον οίκο Alameda Research του Bankman-Fried- σημείωσε δραματική πτώση μαζί με άλλα tokens από projects που βασίζονται στo εν λόγω blockchain.
Tο SΟL υποχωρούσε έως και 46,44% την Τετάρτη, εγγράφοντας απώλειες φέτος έως και 95%.
«Από τότε που εισήλθα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων πρώτη φορά βλέπω την αγορά να δοκιμάζεται τόσο πολύ όσο τις τελευταίες 24 ώρες» δήλωσε ο crypto hedge fund manager της Modular Asset Management, Dan Liebau.

Αρχή της πτώσης…


Δυστυχώς, κατά τη διαδικασία του due diligence τα στελέχη της Binance διαπίστωσαν ότι το χάσμα μεταξύ υποχρεώσεων και των περιουσιακών στοιχείων στο ανταλλακτήριο FTX είναι πιθανό να ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τη συμφωνία. 
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, «ως αποτέλεσμα της εταιρικής δέουσας επιμέλειας, καθώς και των τελευταίων δελτίων ειδήσεων σχετικά με κακή διαχείριση κεφαλαίων πελατών και έρευνες ειδησεογραφικών πρακτορείων των ΗΠΑ, αποφασίσαμε ότι δεν θα επιδιώξουμε την εξαγορά της FTX.com.
Στην αρχή, η ελπίδα μας ήταν να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες της FTX για την παροχή ρευστότητας, αλλά τα ζητήματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε.
Κάθε φορά που ένας σημαντικός παράγοντας σε έναν κλάδο αποτυγχάνει, οι μικρομέτοχοι υποφέρουν.
Έχουμε δει τα τελευταία αρκετά χρόνια ότι το οικοσύστημα γίνεται πιο ανθεκτικό και πιστεύουμε με τον καιρό ότι τα ακραία φαινόμενα ανθρώπων που κάνουν κατάχρηση κεφαλαίων χρηστών θα εξαλειφθούν από την ελεύθερη αγορά.
Καθώς αναπτύσσονται τα ρυθμιστικά πλαίσια και καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να εξελίσσεται προς μεγαλύτερη αποκέντρωση, το οικοσύστημα θα δυναμώνει».

Δεν θα τελειώσει το δράμα

Στον απόηχο του κραχ της Τρίτης στην αγορά κρυπτονομισμάτων, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι το δράμα πιθανότατα δεν θα τελειώσει σύντομα.
Οι αναλυτές της Cowen τονίζουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση "στενά", καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να παρέμβει για να εμποδίσει τo deal Binance - FTX, για λόγους εθνικής ασφαλείας.
"Ήδη ακούμε ανησυχίες στην Ουάσινγκτον ότι η Επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να επιδιώξει να την εξετάσει για λόγους εθνικής ασφάλειας με έμφαση στο τι σημαίνει αυτό για την ξεχωριστή μονάδα της FTX στις ΗΠΑ", ανέφεραν οι αναλυτές.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το τα παραπάνω πλήττουν την αγορά κρυπτονομισμάτων από την άποψη της ρύθμισης των ΗΠΑ.
Το bitcoin σημειώνει σήμερα πτώση 10% στα 17.806 δολ. ενώ το ethereum -18% στα 1.212 δολ.

Απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα;

Το Κογκρέσο ενδέχεται να φιλοξενήσει περισσότερες ακροάσεις το επόμενο έτος με επίκεντρο το κατά πόσον τα παγκόσμια ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις ΗΠΑ.
"Δεν έχει σημασία ότι πρόκειται για παγκόσμια ανταλλακτήρια. Τροφοδοτεί την αφήγηση ότι οι εταιρείες κρυπτογράφησης αναλαμβάνουν υπερβολικούς κινδύνους χωρίς εποπτεία", δήλωσαν οι αναλυτές.
Ο μεγαλύτερος νικητής θα μπορούσε να είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), δεδομένου ότι ο πρόεδρός της Gary Gensler πιέζει για την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων.
Αυτό καθιστά επίσης δύσκολο για την SEC να εγκρίνει το spot Bitcoin ETF.
"Είχαμε ήδη αμφιβολίες για το αν το Κογκρέσο το επόμενο έτος θα μπορούσε να περάσει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία για την κρυπτογράφηση.
Αυτή η διαμάχη αλλάζει την άποψή μας.
Πιστεύουμε ότι είναι πλέον ακόμη πιο δύσκολο να περάσουν νομοσχέδια όπως αυτά των Lummis/Gillibrand.
Ωστόσο, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για νομοσχέδια που υιοθετούν μια πιο διαφορετική προσέγγιση στη ρύθμιση", κατέληξαν οι αναλυτές της Cowen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης