Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Επανήλθαν τα κρυπτονομίσματα: Στο +7% το Bitcoin μετά το tweet του CEO της Binance, Changpeng Zhao για μεταρρυθμίσεις, ανάκαμψη

Επανήλθαν τα κρυπτονομίσματα: Στο +7% το Bitcoin μετά το tweet του CEO της Binance, Changpeng Zhao για μεταρρυθμίσεις, ανάκαμψη
Η Binance δημιουργεί ένα ταμείο ανάκαμψης του κλάδου
Σχετικά Άρθρα
Τα κρυπτονομίσματα φαίνονται πως επανέρχονται καταγράφοντας ανοδική πορεία μετά τις αποκαλύψεις από τον Διευθύνων Σύμβουλο της Binance Changpeng Zhao " Ο CZ" ο οποίος ανέφερε σε σχετική ανάρτηση του ότι ετοίμαζε ένα ταμείο ανάκτησης κρυπτονομισμάτων για τους χρήστες που αντιμετωπίζουν κρίση ρευστότητας και ζήτησε νέους κανονισμούς. 
Μετά την πτώση νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, το Bitcoin και το Ethereum έκαναν αμέσως άλμα στο tweet που έχει λάβει περισσότερα από 48.000 likes και σχεδόν 9.5k retweet.
Η ανοδική κίνηση στο Bitcoin έφτασε περίπου το 7%. 

unnamed_736.png

«Για να μειώσει περαιτέρω τις αρνητικές επιπτώσεις του FTX, η Binance δημιουργεί ένα ταμείο ανάκαμψης του κλάδου, για να βοηθήσει έργα που κατά τα άλλα είναι ισχυρά, αλλά σε κρίση ρευστότητας», έγραψε ο CZ νωρίς τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι καλωσορίζει «άλλους παίκτες του κλάδου με μετρητά που θέλουν να συνεπενδύσουμε. Το Crypto δεν φεύγει. Είμαστε ακόμα εδώ. Ας το ξαναφτιάξουμε." έγραψε ο ίδιος.


Στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, ο CZ ζήτησε περισσότερους κανονισμούς

Νωρίτερα, νέους αλλά σταθερούς και σαφείς κανονισμούς για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων με την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της BinanceChangpeng Zhao από το Μπαλί.
«Βρισκόμαστε σε μια νέα βιομηχανία, είδαμε την τελευταία εβδομάδα, τα πράγματα να τρελαίνονται στον κλάδο», δήλωσε ο Zhao στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της G20 στη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί.
"Χρειαζόμαστε κάποιους κανονισμούς, πρέπει να το κάνουμε σωστά, πρέπει να το κάνουμε με σταθερό τρόπο".
Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που ομότιμοι και εταίροι του κλάδου της κρυπτογράφησης σκιαγραφούν βήματα για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης του ανταγωνιστικού ανταλλακτηρίου FTX του Sam Bankman-Fried's.
"Νομίζω ότι ο κλάδος συλλογικά έχει ρόλο να προστατεύσει τους καταναλωτές, να τους προστατεύσει όλους. Έτσι, δεν είναι μόνο οι ρυθμιστικές αρχές. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ρόλο, αλλά δεν είναι 100% δική τους ευθύνη", δήλωσε ο Zhao.
Το Σαββατοκύριακο, είχε γράψει στο Twitter ότι η Binance σταμάτησε να δέχεται καταθέσεις του κουπονιού FTT της FTX στην πλατφόρμα της και κάλεσε και άλλα ανταλλακτήρια να κάνουν το ίδιο.

Το χρονικό του κραχ...

Οι άνθρωποι της κρυπτογράφησης έχουν δει τεράστιες διακυμάνσεις.
Απίστευτες απάτες αλλά και εκπληκτικές ιστορίες επιτυχίας.
Αλλά ποτέ δεν έχουν δει μια μέρα σαν την 8η Νοεμβρίου 2022, όταν το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο ουσιαστικά δολοφόνησε έναν ανταγωνιστή του.

Τι ακριβώς συνέβη;

Το Binance είναι ένα γιγαντιαίο υπεράκτιο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης που διοικείται από έναν πανούργο κινεζοκαναδό δισεκατομμυριούχο, γνωστό ως CZ.
Το Binance βρισκόταν στην κορυφή για αρκετό καιρό, αλλά, τα τελευταία χρόνια, ένας νεόκοπος ανταγωνιστής που ονομάζεται FTX άρχισε να το πλησιάζει.
Το FTX ιδρύθηκε από έναν νεαρό Αμερικανό, γνωστό ως SBF (τα αρχικά είναι κάτι το ιδιαίτερο στην κρυπτογράφηση).
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο CZ άρχισε να διαμαρτύρεται για τις τακτικές πίεσης του SBF και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τη δύναμη της Binance στην αγορά για να καταστρέψει τον ανταγωνιστή του.

Πώς ακριβώς το έκανε αυτό ο CZ;

Οι δύο τους ήταν κάποτε φίλοι και αυτό περιελάμβανε και την επένδυση του CZ στο νέο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του SBF.
Με τον καιρό, ο CZ αποφάσισε ότι δεν ήθελε να το κατέχει πλέον και, όταν πούλησε το μερίδιό του στο FTX, πήρε την πληρωμή σε ένα κρυπτογραφικό κουπόνι που ονομάζεται FTT.
Αυτά τα token χρησιμοποιούνται από τους πελάτες στο ανταλλακτήριο FTX για να λάβουν εκπτώσεις στις συναλλαγές, αλλά, σε αντίθεση με το Bitcoin, δεν είναι ιδιαίτερα ρευστοποιήσιμα.
Εκ των υστέρων, αυτή ήταν μια ανόητη συμφωνία από τον SBF, διότι είχε ως αποτέλεσμα ο CZ να κατέχει μια τεράστια ποσότητα token FTT, δίνοντάς του έτσι εξουσία επί της FTX.
Είναι σαν να έδινε η Pepsi στην Coca-Cola ένα μεγάλο κομμάτι μετοχών που η Coke θα μπορούσε να πουλήσει όποτε ήθελε.
Και αυτό ακριβώς συνέβη: Ο CZ θύμωσε με τον SBF και πλημμύρισε την αγορά με πολλά FTT.
Αυτό ήταν καταστροφικό επειδή ο SBF κατέχει επίσης ένα εμπορικό ταμείο που έχει ένα σωρό μάρκες FTT στον ισολογισμό του.
Όταν η τιμή των tokens FTT άρχισε να καταρρέει, ο SBF προσπάθησε να υπερασπιστεί την αξία του πουλώντας άλλα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αγοράσει τα tokens FTT που κατέκλυζαν την αγορά - αλλά αυτό δεν λειτούργησε και, καθώς η αξία των FTT έπεφτε, ο SBF ανακάλυψε ότι οι υποχρεώσεις του άρχισαν να υπερβαίνουν τα περιουσιακά του στοιχεία.
Μέχρι την Τρίτη, οι εταιρείες του αντιμετώπιζαν χρεοκοπία και αναγκάστηκε να στραφεί στον αντίπαλό του για να τις πάρει από τα χέρια του.

Γιατί να κάνει κάτι τέτοιο ο CZ;

Είναι πιθανό ο CZ να το έκανε αυτό εν μέρει επειδή ήθελε να συντρίψει έναν ανερχόμενο ανταγωνιστή.
Αλλά εν μέρει ήταν και προσωπικό.
Τους τελευταίους μήνες, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν γίνει επιθετικές απέναντι στη βιομηχανία κρυπτογράφησης και τόσο η Binance όσο και η FTX προσπαθούσαν να παραμείνουν στην καλή τους πλευρά.
Μέσα σε όλα αυτά, ο CZ άρχισε να πιστεύει ότι ο SBF έδεινε πληροφορίες στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ -ενδεχομένως υπονοώντας τους ότι ο CZ ήταν συνδεδεμένη με την Κίνα- και έτσι ο CZ επέλεξε την εκδίκηση.
"Δώσαμε υποστήριξη πριν, αλλά δεν θα προσποιηθούμε ότι κάνουμε έρωτα μετά το διαζύγιο.
Δεν είμαστε εναντίον κανενός.
Αλλά δεν θα υποστηρίξουμε ανθρώπους που κάνουν λόμπι εναντίον άλλων παραγόντων του κλάδου πίσω από την πλάτη τους", έγραψε ο CZ σε ένα μοιραίο tweet την Κυριακή.
Δύο ημέρες αργότερα, είχε καταστρέψει την εταιρεία του αντιπάλου του.

Έτσι, η Binance κατέχει τώρα την FTX;

Όχι, τουλάχιστον όχι ακόμα.
Η Binance εγκατέλειψε τα σχέδια εξαγοράς, αφού έπειτα από το due diligence που πραγματοποίησε διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση και κεφαλαιακό χάσμα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της FTX προς τους πελάτες της.

Ποιος φταίει;

Πολλοί θεωρούν ότι φταίει ο CZ, επειδή χρησιμοποίησε τη δύναμή του πάνω στην FTX για να την καταστρέψει.
Αλλά οι άνθρωποι δείχνουν επίσης με το δάχτυλο τον SBF επειδή δεν ήταν διαφανής σχετικά με την πλήρη επικάλυψη μεταξύ της FTX και της εμπορικής του εταιρείας, η οποία κατείχε πολλά FTT.
Αν ήταν διαφανής, ο κόσμος πιθανότατα θα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή την ευπάθεια νωρίτερα και ίσως η FTX να είχε αποτρέψει αυτό το χάος.
Άλλοι έκαναν επίσης έναν πιο σοβαρό ισχυρισμό: Ότι ο SBF μπορεί να χρησιμοποίησε κεφάλαια πελατών για να κλείσει τρύπες στους ισολογισμούς μιας ή και των δύο εταιρειών του.
Αυτό συνέβη στην περίπτωση αρκετών άλλων εταιρειών κρυπτογράφησης που κατέρρευσαν αυτή την άνοιξη, και είναι κάτι πολύ κακό.
Αλλά πρόκειται απλώς για ισχυρισμούς και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο SBF το έκανε αυτό.

Εντάξει, αλλά γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό; Δεν συμβαίνουν συνέχεια τέτοια στην κρυπτογράφηση;

Ναι, η κρυπτογράφηση έχει επάξια τη φήμη ότι έχει να κάνει με ατασθαλίες και στελέχη που παίζουν γρήγορα και χαλαρά.
Αλλά αυτό το επεισόδιο ξεχωρίζει, δεδομένου ότι η FTX είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην κρυπτογράφηση και επειδή ο SBF θεωρούνταν ευρέως ως το χρυσό αγόρι του κλάδου που θα τη βοηθούσε να βρεθεί στη σωστή πλευρά των ρυθμιστικών αρχών.
Τόσο πολύ γι' αυτό.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για την τιμή των κρυπτονομισμάτων;

Βραχυπρόθεσμα, δεν είναι καλά νέα.
Οι τιμές έπεσαν στις φήμες ότι η FTX είχε πρόβλημα, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν για λίγο όταν η Binance ανακοίνωσε τη διάσωσή της, για να καταρρεύσουν ξανά αργότερα την Τρίτη.
Αυτά τα γεγονότα έχουν πλήξει την τιμή του FTT και ενός token που ονομάζεται Solana και συνδέεται με τον SBF.
Όταν υπάρχει ένα μεγάλο ξεπούλημα σε ένα σημαντικό token, συνήθως έχει αντίκτυπο στην υπόλοιπη αγορά, και αυτό φαίνεται να συμβαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης