Bάναυσo reality check για μια βιομηχανία που ξεκίνησε το 2022 με όνειρα να γίνει mainstream
«Για να δανειστούμε μία φράση από τη βασίλισσα Ελισάβετ, το 2022 δεν είναι μια χρονιά στην οποία ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων θα ανατρέξει με απόλυτη ευχαρίστηση.
Το κραχ, το ντόμινο, η κατάρρευση, διαδέχθηκαν η μία την άλλη με τέτοιους ρυθμούς, που οι επενδυτές έθεταν, προς το τέλος του έτους, σοβαρά υπαρξιακά ερωτήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters σε ανάλυσή του.
Εξάλλου, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το bitcoin, δεν έχει ανακάμψει για περισσότερο από μία εβδομάδα κάθε φορά και έχει υποχωρήσει κατά τα τρία τέταρτα περίπου από τα υψηλά των 69.000 δολαρίων του περασμένου Νοεμβρίου.
Η αξία των περίπου 22.000 tokens και νομισμάτων βρίσκεται σήμερα σε λιγότερο από το ένα τρίτο της μέγιστης αξίας των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Νοεμβρίου του 2021, και πολλά από αυτά είναι σε κώμα, αν όχι εντελώς νεκρά.
Reality check
Πρόκειται για ένα βάναυσo reality check για μια βιομηχανία που ξεκίνησε το 2022 με όνειρα για ευρεία mainstream θεσμική υιοθέτηση, για το bitcoin να αντικαταστήσει ακόμη και τον χρυσό ως το παγκόσμιο αντιστάθμισμα του πληθωρισμού, καθώς και με στήριξη από ανθρώπους όπως ο επικεφαλής της Tesla Elon Musκ.
Τα κρυπτονομίσματα όχι μόνο δέχθηκαν πλήγμα από τη Fed, αλλά η διολίσθησή τους προκάλεσε επίσης την κατάρρευση ενός σταθερού νομίσματος που ονομάζεται TerraUSD, το οποίο στη συνέχεια προκάλεσε μια "στιγμή Lehman", καθώς κεφάλαια και χρηματιστές όπως το Celsius και το Voyager χρεοκόπησαν.
Αυτό που κάποιοι είδαν ως το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των κρυπτονομισμάτων ήταν η κατάρρευση του χρηματιστηρίου FTX του Sam Bankman-Fried τον περασμένο.
Σε αντίθεση με το 2017, όταν το bitcoin κατέρρευσε εξίσου θεαματικά, υπάρχουν πολύ λιγότεροι σκληροπυρηνικοί λάτρεις της κρυπτογράφησης που προβλέπουν ανάκαμψη αυτή τη φορά.
Αντίθετα, το 2022 οι ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν κρατήσει αποστάσεις από τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων ή ακόμη και έχουν απαγορεύσει τη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η μέτρια ανάκαμψη του bitcoin αυτόν τον μήνα είναι μια "τεχνητά προκαλούμενη τελευταία ανάσα πριν από τον δρόμο προς την ασημαντότητα".
Πράγματι, ο μόνος ελαφρυντικός παράγοντας φέτος ήταν το πώς η κυρίαρχη χρηματοπιστωτική αγορά ξέφυγε ως επί το πλείστον από τη μετάδοση. Οι υπερβολές, ο ανεξέλεγκτος δανεισμός και η παραποίηση δισεκατομμυρίων δολαρίων συνέβησαν κατά συντριπτική πλειοψηφία στο οικοσύστημα των κρυπτογράφων.
Ταυτόχρονα, η ιδέα ότι η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και τα ιδιωτικά κρυπτογραφικά νομίσματα μπορούν να λειτουργούν στη σκιά του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος και να ευδοκιμούν, μοιάζει πλέον παραπλανητική.
Καθώς οι μικροεπενδυτές και οι θεσμικοί επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους φορείς εκμετάλλευσης κρυπτονομισμάτων, μια σειρά από φωνές φορέων χάραξης πολιτικής, ακόμη και βαρόνοι κρυπτονομισμάτων, ενώνονται με τον πρόεδρο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Gary Gensler, ζητώντας ρύθμιση.
Τι επιφυλλάσει το 2023
Ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, James Malcolm, επισημαίνει την αυξανόμενη συσχέτιση μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και των αμερικανικών μετοχών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης ως απόδειξη του τρόπου με τον οποίο το bitcoin και άλλα tokens θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο περιθώριο, ως ένα εξειδικευμένο, διαφοροποιημένο περιουσιακό στοιχείο στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
"Είναι λάθος να πούμε ότι τα κρυπρονομίσματα θα εξαφανιστούν, επειδή υπάρχουν στοιχεία του που μπορούν να είναι χρήσιμα σε άλλους τομείς, και υπάρχει πιθανώς μια μέτρια αγορά κρυπτονομισμάτων που θα συνεχίσει να ευδοκιμεί στο περιθώριο των χρηματοπιστωτικών αγορών", λέει.
Ωστόσο, το είδος της ρύθμισης που χρειάζονται οι επενδυτές για να αισθάνονται ασφαλείς στις συναλλαγές τους με μεσίτες και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, είτε πρόκειται για διαφάνεια είτε για κεφαλαιακή επάρκεια, θα μπορούσε να πάρει μήνες, αν όχι χρόνια για να εφαρμοστεί.
"Ορισμένο fund managers το βλέπουν ως ένα ταξίδι 10-15 ετών μέχρι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία να γίνουν πλήρως mainstream", αναφέρει η Morgan Stanley σε σημείωμα που συνοψίζει τις συζητήσεις της τράπεζας με τη βιομηχανία κρυπτογράφησης.
Το επόμενο έτος θα μπορούσε εν τω μεταξύ να δει τον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό κόσμο να χρησιμοποιεί την κακοδαιμονία της κρυπτογράφησης για να αναβαθμίστεί: να εξαγοράσει πλατφόρμες και περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο του blockchain, να εκδώσει tokenised ομόλογα και μετοχές ή ίσως ακόμη και να αναπτύξει περισσότερα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών.
Όπως λέει ο Malcolm της UBS, ίσως αυτό να αποδεικνύει ότι η κρυπτογράφηση προοριζόταν να είναι περισσότερο "μια εξελικτική παρά μια επαναστατική εξέλιξη στις χρηματοπιστωτικές αγορές".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών