Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Από τα 250 χιλ. δολάρια στα... 10 χιλ. δολ. - Τι συνέβη και έπεσαν όλοι έξω με το bitcoin;

Από τα 250 χιλ. δολάρια στα... 10 χιλ. δολ. - Τι συνέβη και έπεσαν όλοι έξω με το bitcoin;
Πολλοί παρατηρητές της αγοράς πιάστηκαν απροετοίμαστοι σε μια ταραχώδη χρονιά για την κρυπτογράφηση
Το 2022 σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου "χειμώνα κρυπτογράφησης", με εταιρείες υψηλού προφίλ να καταρρέουν σε όλους τους τομείς και τις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων να βυθίζονται θεαματικά.
Τα γεγονότα της χρονιάς αιφνιδίασαν πολλούς επενδυτές και έκαναν το έργο της πρόβλεψης της τιμής του bitcoin πολύ πιο δύσκολο.
Η αγορά κρυπτογράφησης κατακλύστηκε από ειδήμονες που έκαναν πυρετώδεις εκκλήσεις σχετικά με το πού θα κατευθυνόταν το bitcoin.
Συχνά ήταν θετικές, αν και λίγοι προέβλεψαν σωστά τη βύθιση του κρυπτονομίσματος κάτω από τα 20.000 δολάρια.
Αλλά πολλοί παρατηρητές της αγοράς πιάστηκαν απροετοίμαστοι σε μια ταραχώδη χρονιά για την κρυπτογράφηση, με αποτυχίες εταιρειών και έργων υψηλού προφίλ να στέλνουν κύματα σοκ σε ολόκληρο τον κλάδο.
Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο με την κατάρρευση του terraUSD, ή UST, ενός αλγοριθμικού σταθερού νομίσματος που υποτίθεται ότι ήταν συνδεδεμένο ένα προς ένα με το δολάριο ΗΠΑ.
Η αποτυχία του κατέρρευσε το αδελφό token του terraUSD, το luna, και έπληξε εταιρείες με έκθεση και στα δύο κρυπτονομίσματα.
Το Three Arrows Capital, ένα hedge fund με θετικές απόψεις για την κρυπτογράφηση, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης λόγω της έκθεσής του στο terraUSD.
Στη συνέχεια, ήρθε η κατάρρευση τον Νοέμβριο της FTX, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το οποίο διοικούσε ο Sam Bankman-Fried, ένα στέλεχος που βρισκόταν συχνά στο προσκήνιο.
Οι επιπτώσεις από την FTX συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Τα λάθη των επενδυτών

Πέρα από τις αποτυχίες που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση, οι επενδυτές είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν την άνοδο των επιτοκίων, η οποία άσκησε πίεση στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων.
Το Bitcoin έχει βυθιστεί κατά 75% περίπου από τότε που έφτασε στο ιστορικό του υψηλό των σχεδόν 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021 και περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από την αξία ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Σήμερα, το bitcoin διαπραγματευόταν λίγο κάτω από τα 17.000 δολάρια.
Το CNBC επικοινώνησε με τους ανθρώπους πίσω από μερικές από τις πιο τολμηρές προβλέψεις για τις τιμές του bitcoin το 2022, ρωτώντας τους πώς έκαναν λάθος και αν τα γεγονότα της χρονιάς άλλαξαν τις προοπτικές τους για το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο. 

Tim Draper: 250,000 δολάρια

Το 2018, σε ένα τεχνολογικό συνέδριο στο Άμστερνταμ, ο Tim Draper προέβλεψε ότι το bitcoin θα έφτανε τα 250.000 δολάρια το νόμισμα μέχρι το τέλος του 2022.
Ο διάσημος επενδυτής της Silicon Valley φόρεσε μια μοβ γραβάτα με λογότυπα bitcoin και μάλιστα ερμήνευσε στη σκηνή ένα ραπ για το ψηφιακό νόμισμα. 
Τέσσερα χρόνια αργότερα, φαίνεται αρκετά απίθανο να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του Draper.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον στόχο των 250.000 δολαρίων νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ιδρυτής της Draper Associates δήλωσε στο CNBC ότι τα 250.000 δολάρια "εξακολουθούν να είναι ο αριθμός μου" - αλλά επεκτείνει την πρόβλεψή του κατά έξι μήνες.
"Περιμένω μια φυγή προς την ποιότητα και τα αποκεντρωμένα κρυπτογραφικά όπως το bitcoin και κάποια από τα πιο αδύναμα νομίσματα να καταρρέουν", δήλωσε στο CNBC.
Το Bitcoin θα πρέπει να σημειώσει ράλι σχεδόν 1.400% από την τρέχουσα τιμή του που βρίσκεται λίγο κάτω από τα 17.000 δολάρια για να επαληθευτεί η πρόβλεψη του Draper.
Το σκεπτικό του είναι ότι παρά την εκκαθάριση αξιόλογων παικτών της αγοράς, όπως η FTX, υπάρχει ακόμη μια τεράστια ανεκμετάλλευτη δημογραφική ομάδα για το bitcoin: οι γυναίκες.
"Η υπόθεσή μου είναι ότι, δεδομένου ότι οι γυναίκες ελέγχουν το 80% των δαπανών λιανικής πώλησης και μόνο 1 στα 7 πορτοφόλια bitcoin βρίσκονται σήμερα στην κατοχή γυναικών, το φράγμα πρόκειται να σπάσει", δήλωσε ο Draper.

Nexo: 100.000 δολάρια 

Τον Απρίλιο, ο Antoni Trenchev, ο διευθύνων σύμβουλος του κρυπτοδανειστή Nexo, δήλωσε στο CNBC ότι πίστευε ότι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο θα μπορούσε να εκτιναχθεί πάνω από τα 100.000 δολάρια "μέσα σε 12 μήνες".
Αν και έχει ακόμα τέσσερις μήνες μπροστά του, ο Trenchev αναγνωρίζει ότι είναι απίθανο το bitcoin να ανέβει τόσο ψηλά σύντομα. 
Το Bitcoin "βρισκόταν σε μια πολύ θετική πορεία" με αυξανόμενη θεσμική υιοθέτηση, λέει ο Trenchev, αλλά "μερικές σημαντικές δυνάμεις παρενέβησαν", συμπεριλαμβανομένης της σωρευμένης μόχλευσης, του δανεισμού χωρίς εξασφαλίσεις ή έναντι εξασφαλίσεων χαμηλής ποιότητας και της δόλιας δραστηριότητας. 
"Είμαι ευχάριστα έκπληκτος από τη σταθερότητα των τιμών κρυπτογράφησης, αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει ακόμη από το δάσος και ότι οι επιπτώσεις δεύτερης και τρίτης τάξης πρέπει ακόμη να υλοποιηθούν, οπότε είμαι κάπως επιφυλακτικός όσον αφορά την ανάκαμψη σε σχήμα V", δήλωσε ο Trenchev. 
Ο επιχειρηματίας λέει ότι έχει επίσης τελειώσει με τις προβλέψεις για τις τιμές του bitcoin.
"Η συμβουλή μου προς όλους, ωστόσο, παραμένει αμετάβλητη", πρόσθεσε.
"Πάρτε ένα μονοψήφιο ποσοστό των επενδύσιμων περιουσιακών σας στοιχείων στο bitcoin και μην το κοιτάξετε για 5-10 χρόνια.
Ευχαριστήστε με αργότερα". 

Guido Buehler: 75.000 δολάρια 

Στις 12 Ιανουαρίου, ο Guido Buehler, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ρυθμιζόμενης ελβετικής τράπεζας Seba, η οποία επικεντρώνεται στα κρυπτονομίσματα, δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε ένα "εσωτερικό μοντέλο αποτίμησης" μεταξύ 50.000 και 75.000 δολαρίων για το bitcoin το 2022.
Το σκεπτικό του Buehler ήταν ότι οι θεσμικοί επενδυτές θα βοηθούσαν στην αύξηση της τιμής.
Εκείνη την εποχή, το bitcoin διαπραγματευόταν μεταξύ 42.000 και 45.000 δολαρίων.
Το Bitcoin δεν έφτασε ποτέ τα 50.000 δολάρια το 2022.
Το στέλεχος, το οποίο τώρα διευθύνει τη δική του εταιρεία συμβούλων και επενδύσεων, δήλωσε ότι το 2022 ήταν ένα "annus horribilis", απαντώντας σε ερωτήσεις του CNBC σχετικά με το τι πήγε στραβά με την εκτίμησή του.
"Ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκάλεσε ένα σοκ στο παράδειγμα της παγκόσμιας τάξης και των χρηματοπιστωτικών αγορών", δήλωσε ο Buehler, αναφέροντας τις συνέπειες της αυξημένης αστάθειας των αγορών και της αύξησης του πληθωρισμού υπό το πρίσμα της διαταραχής των βασικών εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν "η συνειδητοποίηση ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι ο κινητήριος μοχλός των περισσότερων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων", συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης, γεγονός που "ήταν σκληρό πλήγμα για την κοινότητα της κρυπτογράφησης, όπου υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτή η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων δεν συσχετίζεται με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία".
Ο Buehler δήλωσε ότι η έλλειψη διαχείρισης κινδύνου στη βιομηχανία κρυπτογράφησης, η έλλειψη κανονισμών και η απάτη ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν τις τιμές.
Το στέλεχος παραμένει ωστόσο αισιόδοξο για το bitcoin, λέγοντας ότι θα φτάσει τα 75.000 δολάρια "κάποια στιγμή στο μέλλον", αλλά ότι είναι "όλα θέμα χρόνου".
"Πιστεύω ότι το BTC έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του σε όλη την κρίση από το 2008 και μετά και θα συνεχίσει να το κάνει".

Paolo Ardoino: 50.000 δολάρια 

Ο Paolo Ardoino, επικεφαλής τεχνολογίας της Bitfinex και της Tether, δήλωσε στο CNBC τον Απρίλιο ότι αναμένει ότι το bitcoin θα πέσει απότομα κάτω από τα 40.000 δολάρια, αλλά θα κλείσει το έτος "πολύ πάνω" από τα 50.000 δολάρια.
"Είμαι αισιόδοξος για το bitcoin... Βλέπω τόσα πολλά να συμβαίνουν σε αυτόν τον κλάδο και τόσες πολλές χώρες να ενδιαφέρονται για την υιοθέτηση του bitcoin που είμαι πραγματικά θετικός", δήλωσε τότε.
Την ημέρα της συνέντευξης, το bitcoin διαπραγματευόταν πάνω από τα 41.000 δολάρια.
Το πρώτο μέρος της εκτίμησης του Ardoino ήταν σωστό - το bitcoin έπεσε αρκετά κάτω από τα 40.000 δολάρια.
Αλλά δεν ανέκαμψε ποτέ.
Σε ένα ακόλουθο email αυτό το μήνα, ο Ardoino δήλωσε ότι πιστεύει στην ανθεκτικότητα του bitcoin και στην τεχνολογία blockchain που το διέπει.
"Όπως αναφέρθηκε, οι προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν.
Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ή να προβλέψει τον αριθμό των εταιρειών, οι οποίες χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από την παγκόσμια κοινότητα, που απέτυχαν με τόσο θεαματικό τρόπο", δήλωσε στο CNBC.
"Ορισμένες εύλογες ανησυχίες και ερωτήματα παραμένουν γύρω από το μέλλον της κρυπτογράφησης.
Μπορεί να είναι ένας ασταθής κλάδος, αλλά οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται πίσω από αυτόν είναι απίστευτες".

Deutsche Bank: 28.000 δολάρια 

Ένα βασικό θέμα το 2022 ήταν η συσχέτιση του bitcoin με τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ιδίως με τον Nasdaq 100.
Τον Ιούνιο, οι αναλυτές της Deutsche Bank δημοσίευσαν ένα σημείωμα που ανέφερε ότι το bitcoin θα μπορούσε να κλείσει το έτος με τιμή περίπου 27.000 δολάρια.
Τη στιγμή του σημειώματος, το bitcoin διαπραγματευόταν λίγο πάνω από τα 20.000 δολάρια.
Βασιζόταν στην πεποίθηση των αναλυτών της Deutsche Bank ότι ο S&P 500 θα εκτοξευόταν στα 4.750 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
Αλλά αυτή η εκτίμηση είναι απίθανο να υλοποιηθεί.
Η Marion Laboure, ένας από τους συντάκτες της αρχικής έκθεσης της Deutsche Bank για την κρυπτογράφηση τον Ιούνιο, δήλωσε ότι η τράπεζα αναμένει τώρα ότι το bitcoin θα κλείσει το έτος γύρω στα 21.000 δολάρια.
"Ο υψηλός πληθωρισμός, η νομισματική σύσφιξη και η αργή οικονομική ανάπτυξη έχουν πιθανότατα ασκήσει πρόσθετη καθοδική πίεση στο οικοσύστημα της κρυπτογράφησης", δήλωσε η Laboure στο CNBC, προσθέτοντας ότι πιο παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα, μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται πιο ελκυστικά για τους επενδυτές από το bitcoin.
Η Laboure δήλωσε επίσης ότι οι καταρρεύσεις υψηλού προφίλ συνεχίζουν να πλήττουν το συναίσθημα.
"Κάθε φορά που ένας σημαντικός παίκτης της βιομηχανίας κρυπτογράφησης αποτυγχάνει, το οικοσύστημα υφίσταται κρίση εμπιστοσύνης", δήλωσε.
"Εκτός από την έλλειψη ρύθμισης, τα μεγαλύτερα εμπόδια της κρυπτογράφησης είναι η διαφάνεια, οι συγκρούσεις συμφερόντων, η ρευστότητα και η έλλειψη αξιόπιστων διαθέσιμων δεδομένων.
Η κατάρρευση της FTX είναι μια υπενθύμιση ότι αυτά τα προβλήματα εξακολουθούν να μην έχουν επιλυθεί".

JPMorgan: 13.000 δολάρια 

Σε ερευνητικό σημείωμα της 9ης Νοεμβρίου, ο αναλυτής της JPMorgan Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου και η ομάδα του προέβλεψαν ότι η τιμή του bitcoin θα κατρακυλήσει στα 13.000 δολάρια "τις επόμενες εβδομάδες".
Είχαν το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων πληροφόρησης μετά την κρίση ρευστότητας του FTX, η οποία, όπως είπαν, θα προκαλούσε μια "νέα φάση απομόχλευσης των κρυπτονομισμάτων", ασκώντας καθοδική πίεση στις τιμές.
Το κόστος που χρειάζονται οι ανθρακωρύχοι (miners) για να παράγουν νέα bitcoins λειτουργεί ιστορικά ως "πάτωμα" για την τιμή του bitcoin και είναι πιθανό να επανέλθει στο χαμηλό των 13.000 δολαρίων, όπως αυτό που παρατηρήθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ανέφεραν οι αναλυτές.
Αυτό δεν απέχει τόσο πολύ από την τρέχουσα τιμή του bitcoin όσο κάποιες άλλες προβλέψεις, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από την τιμή της Παρασκευής που ήταν λίγο κάτω από τα 17.000 δολάρια.

Absolute Strategy Research: 13.000 δολάρια 

Ο Ian Harnett, συνιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία μακροοικονομικών ερευνών Absolute Strategy Research, προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι το κορυφαίο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο ήταν πιθανό να βυθιστεί μέχρι και τα 13.000 δολάρια.
Εξηγώντας τότε την πτωτική έκκλησή του, ο Harnett είπε ότι, σε ράλι κρυπτογράφησης στο παρελθόν, το bitcoin είχε στη συνέχεια την τάση να πέφτει περίπου 80% από τα υψηλά όλων των εποχών.
Το 2018, για παράδειγμα, το token έπεσε κοντά στα 3.000 δολάρια, αφού έφτασε στο αποκορύφωμα των σχεδόν 20.000 δολαρίων στα τέλη του 2017.
Ο στόχος του Harnett είναι πιο κοντά από τους περισσότερους, αλλά το bitcoin θα πρέπει να πέσει άλλο ένα 22% για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πώς αισθάνεται για τη σημερινή εκτίμηση, ο Harnett δήλωσε ότι είναι "πολύ χαρούμενος που μπορεί να προτείνει ότι βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία ξεφουσκώματος της φούσκας του bitcoin" και ότι μια πτώση κοντά στα 13.000 δολάρια είναι ακόμη στα χαρτιά.
"Οι φούσκες συνήθως βλέπουν μια αντιστροφή 80%", είπε απαντώντας σε ερωτήσεις που του εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το επόμενο έτος, μια εκτεταμένη πτώση κάτω από τα 13.000 δολάρια στα 12.000 δολάρια ή ακόμη και στα 10.000 δολάρια το επόμενο διάστημα δεν μπορεί να αποκλειστεί, σύμφωνα με τον Harnett.
"Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα μοντέλο εσωτερικής αποτίμησης για αυτό το περιουσιακό στοιχείο - πράγματι, δεν υπάρχει συμφωνία για το αν πρόκειται για εμπόρευμα ή νόμισμα - πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κάθε πιθανότητα να διαπραγματεύεται χαμηλότερα, αν δούμε συνθήκες στενής ρευστότητας και/ή αποτυχία άλλων ψηφιακών οντοτήτων/ανταλλακτηρίων", είπε.

Mark Mobius: 20.000 δολάρια και στη συνέχεια 10.000 δολάρια

Ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius υπήρξε ίσως ένας από τους πιο ακριβείς προγνώστες του bitcoin.
Τον Μάιο, όταν η τιμή του bitcoin ήταν πάνω από τα 28.000 δολάρια, δήλωσε στο Financial News ότι το bitcoin πιθανότατα θα πέσει στα 20.000 δολάρια, στη συνέχεια θα αναπηδήσει, αλλά τελικά θα κινηθεί προς τα κάτω, στα 10.000 δολάρια.
Το Bitcoin όντως έπεσε κάτω από τα 20.000 δολάρια τον Ιούνιο και στη συνέχεια αναπήδησε τον Αύγουστο, προτού πέσει ξανά κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.
Ωστόσο, το όριο των 10.000 δολαρίων δεν επετεύχθη.
Ο Mobius δήλωσε στο CNBC ότι προβλέπει ότι το bitcoin θα φτάσει τα 10.000 δολάρια το 2023.

Carol Alexander: 10.000 δολάρια  

Τον Δεκέμβριο του 2021, ένα μήνα μετά το ιστορικό υψηλό του bitcoin, η Carol Alexander, καθηγήτρια χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, δήλωσε ότι αναμένει ότι το bitcoin θα πέσει στα 10.000 δολάρια "ή και περισσότερο" το 2022.
Το Bitcoin εκείνη τη στιγμή είχε πέσει περίπου 30% από το ρεκόρ του που ήταν κοντά στα 69.000 δολάρια.
Παρόλα αυτά, πολλοί ομιλητές κρυπτογράφησης προέβλεπαν τότε περαιτέρω κέρδη.
Η Alexander ήταν μία από τις σπάνιες φωνές που πήγαιναν κόντρα στο ρεύμα.
"Αν ήμουν επενδυτής τώρα, θα σκεφτόμουν να βγω από το bitcoin σύντομα, επειδή η τιμή του πιθανότατα θα καταρρεύσει το επόμενο έτος", δήλωσε τότε.
Η πτωτική εκτίμηση της στηρίχθηκε στην ιδέα ότι το bitcoin έχει μικρή εσωτερική αξία και χρησιμοποιείται κυρίως για "κερδοσκοπία".
Το Bitcoin δεν κατρακύλησε αρκετά χαμηλά, όπως τα 10.000 δολάρια - αλλά η Alexander αισθάνεται καλά για την πρόβλεψή της.
"Σε σύγκριση με τις προβλέψεις των άλλων, η δική μου ήταν μακράν η πιο κοντινή", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης