Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Τρία stablecoins που μπορεί να προκαλέσουν κραχ στα αμερικανικά ομόλογα - Προσοχή συστήνουν οι αρχές

Τρία stablecoins που μπορεί να προκαλέσουν κραχ στα αμερικανικά ομόλογα - Προσοχή συστήνουν οι αρχές
Τα stablecoins είναι ένας τύπος ψηφιακού νομίσματος που υποτίθεται ότι συνδέεται ένα προς ένα με ένα fiat νόμισμα, όπως το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Η κατάρρευση της αγοράς κρυπτογράφησης το 2022, η οποία άγγιξε τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, δεν προκάλεσε καμία ζημιά στα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές, ούτε στην πραγματική οικονομία.
Όμως ένας ακαδημαϊκός προειδοποίησε ότι η αποτυχία ενός μεγάλου stablecoin θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας έναν πιθανό νέο τομέα που οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν καθώς η μετάδοση συνεχίζει να εξαπλώνεται στον κλάδο.
Τα stablecoins είναι ένας τύπος ψηφιακού νομίσματος που υποτίθεται ότι συνδέεται ένα προς ένα με ένα fiat νόμισμα, όπως το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ.
Όπως για παράδειγμα το tether (USDT), το νόμισμα USD (USDC) και το USD της Binance (BUSD), τα οποία είναι τα τρία μεγαλύτερα stablecoins.
Αυτού του είδους τα νομίσματα έχουν γίνει η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της κρυπτογράφησης, επιτρέποντας στους ανθρώπους να πραγματοποιούν συναλλαγές σε διαφορετικά κρυπτονομίσματα χωρίς να χρειάζεται να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε fiat.

Η σύνδεση

Οι εκδότες αυτών των stablecoins λένε ότι υποστηρίζονται από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως νόμισμα fiat ή ομόλογα, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να εξαργυρώσουν το κουπόνι τους ένα προς ένα με ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο.
Το Tether έχει αναφέρει ότι περισσότερο από το 58% των αποθεμάτων του κατέχεται σε έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου, που αντιστοιχούν σε περίπου 39,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Circle, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το USDC, έχει στο απόθεμά της κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Paxos, η οποία εκδίδει το BUSD, δήλωσε ότι διαθέτει γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όλα αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τις τελευταίες εκθέσεις των εταιρειών, οι οποίες εκδόθηκαν τον Νοέμβριο.
Αλλά ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις κατάρρευσης των μεγάλων stablecoins, ο Eswar Prasad, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell, δήλωσε ότι είναι κάτι για το οποίο οι ρυθμιστικές αρχές με τις οποίες έχει μιλήσει ανησυχούν λόγω του αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια πιθανή επιδρομή σε ένα stablecoin - όπου μεγάλες μάζες χρηστών αναζητούν να εξαργυρώσουν το ψηφιακό τους νόμισμα σε fiat - θα σήμαινε ότι ο εκδότης θα έπρεπε να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία στο απόθεμά του.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την εκποίηση μεγάλων ποσοτήτων αμερικανικών τίτλων.
"Και νομίζω ότι [η] ανησυχία των ρυθμιστικών αρχών είναι ότι αν υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης στα stablecoins... τότε θα μπορούσατε να έχετε ένα κύμα εξαγορών, το οποίο με τη σειρά του θα σημαίνει ότι οι εκδότες stablecoins θα πρέπει να εξαγοράσουν τα αποθέματα των κρατικών τίτλων τους", δήλωσε ο Prasad στο συνέδριο Crypto Finance Conference στο Σεντ Μόριτζ της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα.

Απαραίτητη η ρύθμιση

Ο Prasad συμβουλεύει τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο σχετικά με την πολιτική που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα.
Ο ακαδημαϊκός προειδοποίησε ότι αν ένα τέτοιο sell off συνέβαινε όταν το κλίμα στην αγορά ομολόγων ήταν "πολύ εύθραυστο, όπως είναι στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή", θα μπορούσε να υπάρξει "πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα" χάρη στις μεγάλες πιέσεις πώλησης στα Treasurys.
"Εάν έχετε ένα μεγάλο κύμα εξαγορών, αυτό μπορεί πραγματικά να πλήξει τη ρευστότητα σε αυτή την αγορά", δήλωσε ο Prasad.
Τα Stablecoins αντιπροσωπεύουν περίπου 145 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας από τα 881 δισεκατομμύρια δολάρια που αξίζει ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων, οπότε είναι σημαντικά.
Και έχουν ήδη σημειωθεί αποτυχίες.
Πέρυσι, ένα νόμισμα που ονομαζόταν terraUSD κατέρρευσε.
Είχε ονομαστεί αλγοριθμικό σταθερό νόμισμα, το οποίο ονομάστηκε έτσι επειδή διατηρούσε τη σύνδεση ένα προς ένα με το δολάριο ΗΠΑ μέσω ενός αλγορίθμου.
Δεν υποστηριζόταν πλήρως από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ομόλογα, όπως τα USDC, BUSD και USDT.
Ο αλγόριθμος απέτυχε και το terraUSD κατέρρευσε, προκαλώντας σοκ στην αγορά κρυπτογράφησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης