Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ράλι 26% για το bitcoin από τις αρχές του χρόνου - Οι καταλύτες της ανόδου

Ράλι 26% για το bitcoin από τις αρχές του χρόνου - Οι καταλύτες της ανόδου
Πώς επηρεάζουν το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα η προσδοκία συγκράτησης των επιτοκίων από τη Fed, η υποχώρηση του δολαρίου και οι τοποθετήσεις σε αυτό από τις λεγόμενες «φάλαινες»
Σχετικά Άρθρα
Το bitcoin ξεκίνησε το 2023 με ένα εντυπωσιακό ράλι αυξάνοντας την τιμή του κατά 26% μέσα σε 15 μέρες, από τις αρχές Ιανουαρίου.
Το Σάββατο, 14/1/23, η τιμή του bitcoin ανέβηκε πάνω από τα 21.000 δολάρια για πρώτη φορά από τις 7 Νοεμβρίου.
Βεβαίως απέχει ακόμα πολύ από το ιστορικά υψηλά των 68.990 δολαρίων του Νοεμβρίου 2021, ωστόσο η άνοδος των τελευταίων ημερών έχει δώσει στους παίκτες της αγοράς αφορμή για μια κάποια αισιοδοξία.
Ιδίως επειδή το ράλι των τελευταίων 15 ημέρων έρχεται μετά από ένα ζοφερό 2022, κατά το οποίο ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων επλήγη σοβαρά από μεγάλες χρεοκοπίες και σκάνδαλα, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν αρνητικά η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX και η υποχώρηση του συνόλου της αγοράς, λόγω της καλπάζουσας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρωτοχρονιάτικη άνοδο του bitcoin οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η αυξημένη πιθανότητα συγκράτησης πλέον των επιτοκίων της Fed καθώς και οι αυξημένες αγορές του κρυπτονομίσματος από μεγάλους αγοραστές,  γνωστούς ως «φάλαινες».

Το 2023 θα αλλάξει η νομισματική πολιτική;

Ο πληθωρισμός μειώνεται και οι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.
Αυτό έχει δημιουργήσει μια κάποια αισιοδοξία στους επενδυτές ότι η Federal Reserve μπορεί να αμβλύνει τη στρατηγική της για αύξηση των επιτοκίων.
Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν μέτρια υποχώρηση, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μειώνεται 0,1% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Dow Jones.
«Το Bitcoin φαίνεται να έχει επανασυνδεθεί με τα μακροοικονομικά στοιχεία», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο James Butterfill, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων CoinShares.
«Κι επειδή τα μακροοικονομικά στοιχεία έδειξαν μια αδυναμία της οικονομίας, σε συνδυασμό με την πτωτική τάση του πληθωρισμού, οδήγησαν σε βελτίωση της εμπιστοσύνης, τη στιγμή που οι αποτιμήσεις για το bitcoin ... είναι κοντά στα χαμηλά όλων των εποχών. Η προοπτική μιας χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής λοιπόν και η χαμηλή αποτίμηση οδήγησε σε αυτό το ράλι».
Η Fed αύξησε τα επιτόκια δανεισμού επτά φορές το 2022, ρίχνοντας στα βράχια τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου όπως οι μετοχές — και ειδικότερα οι μετοχές της τεχνολογίας αλλά και το bitcoin.
Τον Δεκέμβριο, το βασικό επιτόκιο της Fed αυξήθηκε στο 4,25%-4,50%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Το Bitcoin έχει παγιδευτεί στο δράμα της αγοράς γύρω από τα επιτόκια δανεισμού, καθώς θεωρείται όλο και περισσότερο από τους επενδυτές ως ένα επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο.
Οι υποστηρικτές στις αρχές του 2022 μιλούσαν για τις δυνατότητες του bitcoin να αποτέλεσει «αντιστάθμιση» για την αγορά σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.
Αλλά το bitcoin δεν κατάφερε να πετύχει αυτόν τον στόχο το 2022, αντίθετα διολίσθησε περισσότερο από 60%.

Υποχώρηση του δολαρίου

Ένας δεύτερος παράγοντες που έπαιξε ρόλο στην άνοδο του Bitcoin είναι η υποχώρηση του δολαρίου κατά 9% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων που χρησιμοποιούν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ τους τελευταίους τρεις μήνες.
Η πλειοψηφία των συναλλαγών του bitcoin γίνονται σε δολάριο, καθιστώντας το ασθενέστερο δολάριο καλύτερο για το bitcoin.
«Βλέπουμε το δολάριο να υποχωρεί, τον πληθωρισμό να χαλαρώνει, τις αυξήσεις επιτοκίων να επιβραδύνονται - όλα δείχνουν ότι οι αγορές θα είναι έτοιμες να αυξήσουν την ανάληψη κινδύνου τους επόμενους μήνες», είπε στο CNBC ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης και διεθνούς στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Luno

Άρχισαν οι μεγάλες αγορές από «φάλαινες»


Αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας που εξηγεί το ράλι του Bitcoin, σύμφωνα με την Kaiko, φαίνεται να είναι η αγορά του από «φάλαινες», όπως αποκαλούνται οι μεγάλοι αγοραστές ψηφιακών νομισμάτων.
Η Kaiko συγκεκριμένα ανέφερε σε μια σειρά tweets τη Δευτέρα 16/1/23 ότι μέσα μια βδομάδα τα μεγέθη των συναλλαγών έχουν αυξηθεί από ένα μέσο όρο 700 δολαρίων σε μέσο όρο, 1.100 δολαρίων  στο ανταλλακτήριο binance, εξέλιξη που δηλώνει ανανεωμένη εμπιστοσύνη στην αγορά από τις φάλαινες.
Οι φάλαινες είναι επενδυτές με μεγάλες θέσεις σε bitcoin και μπορεί να είναι και άτομα, όπως ο διεθύνων σύμβουλος της MicroStrategy Michael Saylor και ο επενδυτής της Silicon Valley, Tim Draper.
Άλλοι είναι οντότητες όπως οι διαπραγματευτές αγοράς, οι οποίοι ενεργούν ως μεσάζοντες στις συναλλαγές μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Οι προβλέψεις  της Alexander για το 2023

Τον Δεκέμβριο, η Carol Alexander, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Sussex, είσε προβλέψει μιλώντας CNBC ότι το bitcoin θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια «διαχειριζόμενη ανοδική αγορά» το 2023 και στην οποία η αποτίμησή του θα έφτανε τα 30.000 δολάρια το πρώτο τρίμηνο και στα 50.000 δολάριο το δεύτερο εξάμηνο.
Το σκεπτικό της ήταν ότι στο πλαίσιο της υποχώρησης του όγκου των συναλλαγών και της μεγάλης αύξησης των επιπέδων φόβου στην αγορά εξαιρετικά υψηλό, οι «φάλαινες» θα έπρεπε υποχρεωτικά να επέμβουν για να στηρίξουν την αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης