Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Munger: Tα κρυπτονομίσματα είναι η ντροπή των ΗΠΑ – Τι πιστεύει για τον Elon Musk και τον διάδοχο του Warren Buffet

Munger: Tα κρυπτονομίσματα είναι η ντροπή των ΗΠΑ – Τι πιστεύει για τον Elon Musk και τον διάδοχο του Warren Buffet
«Δεν είμαι περήφανος για τη χώρα μου που άφησαν να κυκλοφορήσει αυτή η βλακεία, αυτό που αποκαλώ “κρυπτο-σκατά” ή “κρυπτο-κουράδα”» ανέφερε ο Charlie Munger
Σχετικά Άρθρα
Τα μένεα πνέει κατά των κρυπτονομισμάτων το δεξί χέρι του θρυλικού Warren Buffet, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Charlie Munger, χαρακτηρίζοντάς τα ντροπή για τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, αναφέρει ως εξαιρετικό αλλα παράξενο άτομο τον Elon Musk, ενώ θεωρεί την ανταγωνίστρια της Tesla, την BYD, μία καλύτερες επενδύσεις του.
Παράλληλα, ο Munger θρήνησε για την αγορά μετοχών της Alibaba και αμφισβήτησε την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης που πυροδότησε η κυκλοφορία του ChatGPT.
Τέλος, αστειεύτηκε λέγοντας ότι το να τρώει τα See’s Candies και να μην ασκείται ποτέ ήταν το κλειδί για να φτάσει στην ηλικία των 99 ετών.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway απάντησε δεκάδες ερωτήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά την ετήσια συνάντηση της Daily Journal την Τετάρτη, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το CNBC.
«Είναι ανόητο, είναι πολύ ανόητο, και φυσικά είναι πολύ επικίνδυνο, και οι κυβερνήσεις έκαναν εντελώς λάθος που επέτρεψαν την ανάπτυξη και διάθεση των κρυπτονομισμάτων.
Δεν είμαι περήφανος για τη χώρα μου που άφησαν να κυκλοφορήσει αυτή η βλακεία, αυτό που αποκαλώ “κρυπτο-σκατά” ή “κρυπτο-κουράδα”.
Είναι άχρηστα, δεν είναι καλά, είναι τρελά, δεν θα κάνουν τίποτα άλλο παρά μόνο κακό, και είναι αντικοινωνικό να τα επιτρέπουμε» ανέφερε ο Μunger για τα κρυπτονομίσματα, προσθέτοντας:
«Έχω μείνει άναυδος, μιλάμε για τον απόλυτο τρόμο, και ντρέπομαι για τη χώρα μου που τόσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε αυτήν τη βλακεία. Είναι εντελώς, απολύτως, τρελό, ηλίθιο να παίζεις με τεράστιες πιθανότητες για τους ανθρώπους στην άλλη πλευρά».
Σε ό,τι αφορά τον ιδρυτή της Tesla και της Space X, το «δεξί χέρι» του Buffet είπε: «Η γνώμη μου για τον Εlon Musk είναι πως πρόκειται για έναν πολύ ταλαντούχο αλλά και περίεργο άνθρωπο, και έτσι δεν τον αγοράζω και δεν τον πουλάω απότομα.
Απλώς λέω, “λοιπόν, είναι πολύ ασυνήθιστο άτομο”».
«Η BYD είναι τόσο μπροστά από την Tesla στην Κίνα που είναι σχεδόν γελοίο». (Ο Munger σημείωσε ότι η BYD αύξησε τις τιμές των αυτοκινήτων της στην Κίνα πέρυσι, ενώ η Tesla μείωσε τις τιμές και υποστήριξε τα μεγάλα εγχώρια κέρδη και την παραγωγική ικανότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας.)
«Ποτέ δεν έκανα κάτι τόσο καλό για το Berkshire όσο το να επενδύσω στην BYD».
(Ο Munger έπεισε τον Buffett να επενδύσει 232 εκατομμύρια δολάρια για ένα μερίδιο που αυξήθηκε πάνω από 30 φορές σε αξία μέσα σε 15 χρόνια.)
Ωστόσο, «Έχουμε κάνει μια καλύτερη επένδυση, ξέρετε ποια ήταν; Πληρώσαμε έναν υπεύθυνο προσλήψεων για να μας βρει έναν υπάλληλο που κατέληξε στον Ajit Jain.
Η απόδοση που μας έφερε η Ajit σε σύγκριση με το ποσό που πληρώσαμε στο στέλεχος ήταν απίστευτη — αυτή ήταν η καλύτερη επένδυσή μας στο Berkshire.

Περί διαδοχής και επενδύσεων

Ο Greg είναι απλά εντυπωσιακός ηγέτης επιχειρήσεων.
Είναι επίσης μια τεράστια μηχανή εκμάθησης — μπορείτε να υποστηρίξετε ότι είναι εξίσου καλός με τον Warren στο να μαθαίνει όλα τα είδη των πραγμάτων.
Υπάρχουν μερικά πράγματα στα οποία είναι καλύτερος από τον Warren, και ο Warren το ξέρει αυτό, και απλώς συνεχίζει να πετάει στον Greg ό,τι μπορεί να κάνει καλύτερα, και αυτά είναι πολλά.
(Ο Munger αναφερόταν στον Greg Abel, τον διάδοχο του Buffett.)
Σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές κινήσεις του είπε, «Θεωρώ την Alibaba ως ένα από τα χειρότερα λάθη που έκανα ποτέ.
Με γοήτευσε η ιδέα της θέσης τους στο κινεζικό Διαδίκτυο, δεν σταμάτησα να συνειδητοποιώ ότι είναι ακόμα ένας καταραμένος λιανοπωλητής.
Η Coca-Cola διοικούνταν για χρόνια από έναν άνδρα με πολύ σοβαρή ψυχική αναπηρία, και τον άφησαν να μένει εκεί.
Εφόσον η Costco διατηρεί την ισχυρή της κουλτούρα και την πολιτική χαμηλού κέρδους, δεν βλέπω κάτι να την εμποδίζει.
Το πρόβλημα με την Costco είναι ότι οι μετοχές της διαπραγματεύονται με όρους P/Ε στο 40x.
Έχει ένα θαυμάσιο μέλλον και μια υπέροχη κουλτούρα και τη διοικούν υπέροχοι άνθρωποι.
Μου αρέσουν τα πάντα στην Costco, είμαι εντελώς εθισμένος και δεν πρόκειται να την πουλήσω ποτέ.
Όλοι όσοι αγόρασαν την Berkshire και την κράτησαν για 20 χρόνια έχουν έκανε καλά.
Νομίζω ότι αυτό θα ισχύει για όσους το αγοράσουν στην τρέχουσα τιμή.
Έχω αποφύγει τις ταινίες σαν πανούκλα ως επενδυτής όλη μου τη ζωή. Δεν έχω κάνει ποτέ επένδυση σε κινηματογραφική επιχείρηση με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα, θέμα ή μορφή.
Δεν μου αρέσουν τα συνδικάτα, δεν μου αρέσουν οι τρελοί πράκτορες, δεν μου αρέσουν οι τρελοί δικηγόροι, δεν μου αρέσουν οι τρελοί αστέρες του κινηματογράφου, δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που πουλάνε ναρκωτικά στους μουσικούς — τα πάντα σχετικά με αυτό δεν είναι η κουλτούρα μου».

Τεχνητή νοημοσύνη

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική, αλλά έχει γίνει πολύ μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για το θέμα.
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να θεραπεύσει τον καρκίνο, δεν πρόκειται να κάνει όλα όσα θέλουμε να γίνουν, και λέγονται επίσης πολλές ανοησίες γι’ αυτή.
Τη θεωρώ αμφιλεγόμενη ευλογία».
(Ο Munger είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην ασφάλιση, αλλά όχι πολύ στην αγορά ενός κτιρίου γραφείων.)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης