Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Fast - track κανόνες για τα cryptoassets των τραπεζών ζητά η Κομισιόν

Fast - track κανόνες για τα cryptoassets των τραπεζών ζητά η Κομισιόν
Ποιες είναι οι επιλογές για την επιβολή των κανόνων της Βασιλείας στην κρυπτογράφηση
Oι αυστηροί κεφαλαιακοί κανόνες για τις τράπεζες που διακρατούν cryptoassets, πρέπει να προωθηθούν με διαδικασίες fast track στον επικείμενο τραπεζικό νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η Ευρώπη θέλει να αποφύγει να χάσει μια παγκόσμια συμφωνημένη προθεσμία, αναφέρει η Κομισιόν.
Η παγκόσμια Επιτροπή της Βασιλείας των τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών των κυριότερων χρηματοπιστωτικών κέντρων του κόσμου έχει θέσει τον Ιανουάριο του 2025 προθεσμία για την εφαρμογή των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τα ανοίγματα των τραπεζών σε κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα stablecoins και το bitcoin.
"Προς το παρόν, οι τράπεζες έχουν πολύ χαμηλά ανοίγματα σε κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία και μόνο περιορισμένη συμμετοχή στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία", ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε άτυπο έγγραφο συζήτησης που είδε το Reuters.
"Οι τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαπραγμάτευση κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό των πελατών τους και για την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία".
Τα πρότυπα της Βασιλείας εφαρμόζονται στην ΕΕ με νόμο, και μια καθυστέρηση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να εισέλθουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς οι ξεχωριστοί κανόνες της ΕΕ για τη διαπραγμάτευση κρυπτοαποθεμάτων τίθενται σε ισχύ το 2024.
Για την επιβολή των κανόνων της Βασιλείας για την κρυπτογράφηση, η ΕΕ θα μπορούσε είτε να προτείνει έναν νέο νόμο είτε να επεκτείνει τον τραπεζικό νόμο που ολοκληρώνει τώρα, όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ίσο λόγο στον τραπεζικό νόμο και πρόκειται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται το τελικό κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις διατάξεις για τα κρυπτοαποθέματα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Αυτό θα έδινε στις τράπεζες σαφήνεια σχετικά με τις απαιτήσεις τους για τα ανοίγματα σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και θα εξασφάλιζε ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτά αντιμετωπίζονται επαρκώς, αναφέρει το έγγραφο της Επιτροπής.
"Από διεθνή άποψη, θα επέτρεπε επίσης στην ΕΕ να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την προθεσμία εφαρμογής που συμφωνήθηκε σε επίπεδο Βασιλείας".

Αγκάθι οι ευρωεκλογές του 2024

Ένα ξεχωριστό σχέδιο νόμου δεν θα παρουσιαστεί πριν από το τέλος του 2023 το νωρίτερο, ανέφερε το έγγραφο.
Το Κοινοβούλιο πηγαίνει στις κάλπες στα μέσα του 2024, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την έγκαιρη έγκριση ενός νέου νόμου για το 2025.
Στο έγγραφο της Επιτροπής προτείνεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) του μπλοκ θα μπορούσε να συντονιστεί με τον εποπτικό φορέα της ΕΕ για τις κινητές αξίες ESMA, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία κατηγοριοποιούνται σωστά.
Η Βασιλεία έχει ορίσει τιμωρητικές κεφαλαιακές επιβαρύνσεις για τα κρυπτονομίσματα χωρίς αντίκρισμα, όπως το bitcoin, και λιγότερο συντηρητικές επιβαρύνσεις για τα stablecoins, τα οποία υποστηρίζονται από ένα περιουσιακό στοιχείο ή ένα νόμισμα fiat.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης