Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Μαζική στροφή στα κρυπτονομίσματα μετά την SVB - Κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολ.

Μαζική στροφή στα κρυπτονομίσματα μετά την SVB - Κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολ.
To bitcoin έφτασε να ενισχύεται έως 10%
Στα κρυπτονομίσματα στρέφονται οι καταθέτες της Silicon Valley Bank μετά την κατάρρευση, με τον bitcoin και το ethereum να σημειώνουν ράλι.
To bitcoin έφτασε να ενισχύεται έως 10%, ενώ αυτή την ώρα σημειώνει άνοδοι 7% στα 22.041 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ημερών.
Άνοδο 7% σημειώνει το ethereum στα 1.577 δολ.
Η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων κέρδισε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 24 ώρες, ξεπερνώντας το 1 τρισ. δολ.
Οι αγορές κρυπτογράφησης έζησαν το τρενάκι του τρόμου μετά την κατάρρευση της Silvergate Capital, ενός σημαντικού δανειστή της βιομηχανίας crytpo, την περασμένη εβδομάδαμ σημειώνει η CNBC. 
Η Silvergate δήλωσε την Τετάρτη ότι τερματίζει τις δραστηριότητές της και ρευστοποιεί την τράπεζά της.
Στη συνέχεια ήρθε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank την Παρασκευή, στη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από την οικονομική κρίση του 2008.
Τόσο η Silvergate όσο και η SVB τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία έχουν χάσει την αξία τους καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια.
Οι τράπεζες αυτές αναγκάστηκαν να πουλήσουν αυτά τα ομόλογα με ζημία για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση.
Την Κυριακή έκλεισε και η Signature Bank, μίας σημαντικής τράπεζας στον κλάδο της κρυπτογράφησης.
Αυτές οι κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών για τη δημιουργία ενός backstop για την SVB και την προστασία των καταθετών σε αυτά τα ιδρύματα έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων δήλωσαν την Κυριακή ότι οι καταθέτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα.
"Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τον φορολογούμενο", ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές.
Οι καταθέτες της Signature Bank θα "αποζημιωθούν", πρόσθεσαν.
Η HSBC δήλωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει το βρετανικό σκέλος της SVB για 1 λίρα (1,21 δολάρια).
Το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε τη Δευτέρα ότι "δεν εμπλέκονται χρήματα των φορολογουμένων και οι καταθέσεις των πελατών έχουν προστατευθεί".

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους σήμερα, ήταν το stablecoin USD Coin, που εκδόθηκε από την Circle.
Η Circle έχει καταθέσει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της στην Silicon Valley Bank, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το μέγιστο όριο που εγγυάται η ομοσπονδία.
Ο κίνδυνος να υποστεί "κούρεμα" των καταθέσεών της στο πλαίσιο της εξυγίανσης της SVB οδήγησε το USD Coin μέχρι και στα 88 σεντς το Σάββατο, αλλά το νόμισμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διαπραγματεύεται ακριβώς στο 1 δολάριο, είχε ανακάμψει στα 98,61 σεντς.
Ένας άλλος μεγάλος ωφελημένος ήταν το stablecoin DAI, το οποίο κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων του σε USD Coin.
Ανέβηκε στα 98,41.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης